helderheid hoogzetten tft -> extreme slijtage?

Vorige week m'n eerste tft monitor gekocht(acer), nadat ik nergens nog een crt heb kunnen vinden. vergeleken met CRT erg scherp en helder, maar ook direct kennisgemaakt met de bar-slechte kijkhoeken en een contrastratio driemaal ruk.

Nu is het scherm wel erg helder, maar het schijnt te zijn dat vooral wanneer de helderheid hoog staat de lichtsterkte enorm rap omlaag gaat(sneller dan crt). Wat is hier van waar? Soms kom ik wel tft schermen tegen die alles op max staat, en bijna geen licht meer uitkomt, toch niet zo oud zijn.

Reply to
radioamazing
Loading thread data ...

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@s12g2000prg.googlegroups.com...

Ook cold hathode tubes die de backlite verzorgen, slijten. Het eigenlijke TFT display veel minder. Bij oudere zwart/wit LCD's in bijv. apparatuur komt wel weer uitval voor.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:frr5mc$1l5i$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ik zou de helderheid niet op zijn hoogst zetten. De backlight lampen lichten dan voluit op en dat verkort de levensduur ervan nogal. Na verloop van tijd branden ze in en geven ze inderdaad minder licht. Ook gebeurt wel eens vroeger dat een spiegel laagje losliet en dan om het CCFL lamp gaat krullen met als gevolg nog minder licht. (compaq tft8000).

Jopie

Reply to
Jopie

bedankt voor de reactie's

Is inderdaad ook niet nodig max helderheid, maar gewoon om even te weten. De levensduur van lcd dus helemaal niet zo superieur? Vaak wordt altijd gezegd dat ze tienduizenden uren zonder verslechtering meegaan.

Reply to
radioamazing

Verder wat enorm opvalt aan het afregelen van contrast/helderheid van tft is dat wanneer je het contrast hoog zet het beeld heel flets word en zogoed als geen verschil in tinten meer zit(grijs=wit, zwart=lichtgrijs). Bij crt was hoog contrast altijd erg mooi, veel levendiger enzo. Helderheid hoog afregelen op tft geeft juist weer een iets levendiger beeld, daar waar bij crt het compleet flets word. Komt dit omdat bij een tft van wit naar zwart werkt?(inplaats van pixels laten oplichten, ze uit te zetten)

Reply to
radioamazing

Dat geldt misschien voor het TFT paneel, maar niet voor de backlight. De licht opbrengst van het backlight neemt vrij snel af. Het voordeel t.o.v. een CRT is wel dat je de backlight eventueel nog kan vervangen, dit in tegenstelling tot een versleten elektronen kanon van een CRT.

Reply to
Dombo

Versleten elektronen kanon kun je regenereren geloof ik. bij onze crt tv's staat het contrast altijd bijna max(tja, slechte smaak mischien :P) en nog nooit problemen gehad, twee zijn ondertussen na tien jaar intensief gebruik met veel licht de deur uit gegaan(doorverkocht)

Toch hoop ik dat er snel een lcd opvolger is bij voorkeur sed of fed, lijken me een veel betere opvolger voor crt dan lcd.

Reply to
radioamazing

Als het regenereren al lukt (ie niet definitief naar de kloten geholpen is), dan werkt dat maar tijdelijk. Er schijnen vroeger (zwart/wit tijdperk) wel bedrijfjes geweest te zijn die het elektronen kanon van een beeldbuis konden vervangen.

Niet alleen de lichtopbrengst wordt minder, maar ook de scherpte zal afnemen als het elektronen kanon verslijt.

Van SED wordt al jaren geroepen dat ie volgend jaar op de markt komt. Het laatste wat ik er van gehoord heb zijn er (juridische) problemen met licenties, problemen om het geschikt maken voor massa productie en dat de ontwikkeling op dit moment op een laag pitje staat. Afgaande op de persberichten acht ik OLED nog het meest kansrijk om een plaatsje naast LCD te veroveren.

Reply to
Dombo

Die bedrijven zijn er nog steeds wel, al zijn het er minder dan vroeger. Ook bij kleurenbuizen haalden ze een goed resultaat. De dichtstbijzijnde bedrijven zitten nu in Tsjechie en Frankrijk. Vroeger kon je in Duitsland ook terecht en nog weer vroeger kende Nederland ook meerdere van zulke werkplaatsen, maar dan heb je het inderdaad wel over het zwartwit tijdperk.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news:46cb7$47e2d490$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news2.tudelft.nl...

Vroeger had je Radium, in Tilburg, en die maakte ook kleurenbuizen

--
Met vriendelijke groet,

Ben Reniers
Reply to
BenDeGek

hoe deed men dat dan, het elektronenkanon vervangen? Om dat eruit te krijgen moet je volgens mij eerst de buis openmaken(aan die dunne toeter toch?) dan is ie luchtledig.

Klopt het overegens dat de hoogspanning op de buizen tegenwoordig veel hoger is dan vroeger?(vandaar ook dat mooie contrijstrijke beeld?) Jammer dat crt nauwelijks tot het HD tijdperk is doorgedrongen, een echte full-HD crt(formaat 28/32 inch ofzo) leek me echt ideaal voor de wat kleinere formaten(qua beeld). Geen scalers(alle resolutie's zuiver en scherp), geniaal contrast en kleuren, makkelijk te repareren.

Reply to
radioamazing

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@i7g2000prf.googlegroups.com...

Met een glassijder de hals eraf, kanon plaatsen, dichtmaken met vlam en dan weer leegpompen Convergentiefouten zijn wel sneller aanwezig, bij de produktie van beeldbuizen horen buis en masker nl. bijelkaar en worden de kleurstippen belicht vanuit de positie van de kanonnen. Dat is een is een chemisch-ets proces. Alles over te vinden op basale techno sites.

Er is een maximum ivm de rontgenverordening straling. Hogere straalstomen zijn nodig als er schaduwmaskers met kleine openingen worden toegepast. Dan is er verlies in het masker (wordt verder opgewarmd)

Maurits

Reply to
Maurits

Inderdaad, ze lieten de buis langzaam vollopen en sneden dan met een hete draad de toeter eraf. Puur vakwerk.

Hangt er vanaf wat je met vroeger bedoelt. Al in de K6 (eerste op de markt gebrachte Philips KTV met rechthoekbuis) was de hoogspanning 25kV. Tegenwoordig zit hij nog steeds in die orde van grootte, alleen de grotere en speciale buismaten willen nog wel eens tussen de 28 en 32kV zitten. Hoger zou teveel risico op schadelijke Roentgenstraling geven en komt niet voor.

Zwart-wit televisies werkten in het allereerste modellen inderdaad met lagere spanningen (electrostatische deflectie, maar dan heb je het over de jaren '40 en eerder). Al bij de eerste wat grotere buizen waren spanningen vanaf 14kV gebruikelijk. in de jaren '60 en '70 was 18kV de norm, voor de grootste toestellen en in de jaren '80 werd dat ook wel 20kV.

Ik heb aan mijn collectie inmiddels een 32" JVC CRT HDTV toegevoegd die claimt 1250i aan te kunnen. Ik heb er nog niet naar gekeken en geen idee of dat volledig zonder scalers en dergelijke gaat (zou goed zonder kunnen opzich, komt ook overeen met 32kHz/100Hz afbuiging), en ook geen idee wat voor buis erin zit of hoe je ueberhaupt een 1250i signaal binnenkrijgt. Wellicht via de componentingang, maar dan moet je nog een goede bron hebben. Minstens zo leuk had ik het gevonden om een ouder model Philips HDTV te hebben, zoals Fimi die in de jaren 90 wel voor professionele doeleinden maakte. Maar wie weet.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Met een scaler in een crt vernietig je onmiddel het grootste voordeel van die techniek. Pc monitoren deden dat ook niet, dus waarschijnlijk zal de jvc ook niet scalen. Ik geloof dat er in amarika en japan een hoop hd-crt's zijn, zal er hier ook ooit nog eentje komen?(zal wel niet)

Reply to
radioamazing

heb es gekeken bij m'n eigen tv 's. 4/3 28 inch 1,5 jaar oud 50hz,

29KV 1.3Ma(vestel) 28inch 16/9 31,5 KV (echte jvc 100hz) dus zo uitzonderlijk zijn die 28-32KV volts nog niet. Informatie komt van de handleiding/achterkant tv(sticker)
Reply to
radioamazing

heb es gekeken bij m'n eigen tv 's. 4/3 28 inch 1,5 jaar oud 50hz,

29KV 1.3Ma(vestel) 28inch 16/9 31,5 KV (echte jvc 100hz) dus zo uitzonderlijk zijn die 28-32KV volts nog niet. Informatie komt van de handleiding/achterkant tv(sticker)
Reply to
radioamazing

Zoals gezegd verkocht JVC ze hier wel, en voorzover ik weet Samsung en Philips ook nog wel in de nadagen. Overigens denk ik wel dat er geinterpoleerd wordt als er geen 625 of 1250 lijns signaal is, ik acht het althans minder waarschijnlijk dat de horizontale afbuigfrequentie per modus wordt bijgesteld zoals bij een computermonitor wel het geval is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Voor een 28" is 29kV ook wel ongeveer het hoogste wat je tegen zal komen en afhankelijk van de buis zelfs op het randje van de specs. Jouw JVC is waarschijnlijk een breedbeeld, grootbeeld, superflat en/of realflat exemplaar en valt onder mijn definitie van uitzonderlijke buizen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

is een real-flat zoiets geval dan, breedbeeld en walgelijke 100hz. Waarom uitzonderlijke buizen? real-flat breedbeeld buizen zijn/waren erg standaard de laatste 5 jaar. Slijt een beeldbuis eigenlijk sneller als er een slecht chassis aanhangt?(vestel, beko enz.) M'n vesteltje is na 1,5 al bij het opstarten de eerste seconden nogal paars wat snel wegrekt naar normaal. Dit had ik ook op een hele oude philips bak, slijtage dus, alleen veel later pas.

Reply to
radioamazing

Standaardbuizen zijn de standaard 51, 59 en 66 cm flat-square types zoals die werden geproduceerd van ongeveer 1985 tot heden. In mijn originele bericht had ik het trouwens niet over uitzonderlijke buizen, maar over grote en uitzonderlijke buizen.

Onder groot versta ik alles vanaf 68cm en breedbeeld vanaf 66cm.

Onder uitzonderlijk versta ik alles buiten de mainstream, zoals de superflat buizen die voornamelijk als 68cm en als breedbeeld, maar in het begin ook als 59cm (de beruchte Philips ESF serie) en de realflat buizen (Zenith was daar de eerste mee, al minstens 10 jaar geleden) en hun voorlopers (Thomson, 20 jaar geleden). Qua totale productieaantallen denk ik echter dat deze indeling te rechtvaardigen is.

Hangt van de aansturing af, maar dat kan wel degelijk schelen. Als de gemiddelde kathodestroom hoger is, slijt de buis sneller. Dit hangt wel iets van de hoogspanning af, maar meer van de G2-spanning (zie het verschil tussen Philips K35 en K40, dezelfde buis ging langer mee in de K40), en van de instelling van het contrast (kathodespanning). Als je het contrast hoog zet slijt de buis ook harder. Last but not least kan het ook zijn dat er in goedkope televisies goedkope buizen zijn gebruikt die harder slijten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.