Convergentieprobleem bij Sony KV-X2521D

Mijn ouders hebben een Sony KV-X2521D Trinitron televisie. Tot voor een paar jaar werkte dat toestel vrij goed, maar stilaan zijn er convergentieproblemen beginnen optreden. Het midden van het beeld is nog steeds perfect, maar naar de hoeken toe wordt de convergentie vreselijk slecht. Zelfs op kijkafstand is het duidelijk zichtbaar en het geeft serieuze kleurverschillen.

Een klein half jaar terug is de TV voor een defect in de voeding hersteld door een technieker. Blijkbaar had die dat convergentieprobleem ook meteen gezien (je kon er eigenlijk niet naatskijken :)) en dit bijgeregeld. Toen m'n ouders het toestel terugkregen was de convergentie weer vrijwel als nieuw. Echter, nu een paar maanden later is de convergentie-afwijking weer rampzalig.

Iemand enig idee waar dit aan kan liggen en of het te verhelpen is? Gewoon de convergentie bijregelen (indien mogelijk) lijkt me geen oplossing omdat stilletjes aan de convergentie toch steeds erger wordt.

--
mahi
Reply to
mahi
Loading thread data ...

"mahi" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.telenet.be...

Afbuigspoel is waarschijnlijk naar achteren geschoven, er zit een plakbandje tussen de spoel en de nek v.d.buis waardoor de spoel langzaam naar achter schuift. Spoel even losschroeven en naar voor schuiven (eventueel dat plakbad verwijderen). Is een bekend Sony probleem.

Groeten,

Ben

Reply to
BenDeGek

Hoi Mahi,

mahi wrote:

Het afbuigjuk is weggezakt door de hitte, zoek even een paar postings terug, heb kortgeleden een verhaal over een beeldbuiswissel geschreven (posting ging over een K40 en een Philips 2B), kijk even of je die kan vinden. Het is vrij simpel te doen maar je moet de siliconenkit goed laten drogen zonder dat het verschuift en verhit wordt (dus toestel zeker een 48 uit met toestel plat op de beeldbuisvoorkant liggend (schuimrubber oid. eronder), maar dat staat er wel in (zoek straks ook nog wel even), gebruik bij die Sony nauwelijks thermische lijm, itt de Philips buizen worden Sony's loeiheet en krijgt de print eronder een egale lijmcoating (weet ik uit ervaring :), een kennis had ook zo'n Sony met chronische jukverzakking).

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Het wegzakken van het juk heeft niets met convergentiefouten te maken. Of het juk moet minstens centimeters verschoven ipv verzakt zijn (heb ik nog nooit meegemaakt in mijn lange carriere). Het wegzakken kan hooguit geometriefouten veroorzaken.

Meest voor de hand liggend is de H-Stat regeling. Dit een hoogohmige schakeling en weerstandswaarden willen nogal eens verlopen. De H-Stat potentiometer vindt u op de beeldbuisprint (het grote zwarte blokje aan de zijkant van het printje). Even instellen en klaar is Kees (als het tenminste aan H-Stat regeling lag).

Bart Jorritsma schreef in berichtnieuws snipped-for-privacy@student.utwente.nl...

Reply to
Henk van den Hof

Onzin Henk, het afbuigjuk is gewoon aan de wandel gegaan. Een paar milimeter is al voldoende om convergentieproblemen en kleurvlekken te krijgen.

Jan.

"Henk van den Hof" schreef in bericht news:c28aeb$dgq$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

tenminste

een

nog

vreselijk

convergentieprobleem

convergentie

wordt.

Reply to
Jan de Jong

Hoi,

Bart Jorritsma wrote:

De posting die ik bedoelde (23-1-'04) zit in de thread "beeldbuis vervangen", onder de "PS" voor de montage uitleg, erg zuinig zijn met de thermische lijm, die kan er bij deze af gaan druipen, alleen even om goed te fixeren totdat de siliconenkit goed "uitgehard" is. Haal die gare textieltape inderdaad even weg zoals Ben zei, ik heb er destijds tesa "reparatietape/textieltape" op gedaan na goed schoonmaken (bij een Philips buis, in ieder geval die van de posting en oa. ook de A66EAK hoeft er niets tussen, als er bij die Sony tape tussen zit dezelfde dikte ertussen laten zodat het kunststof en de klemband goed blijven klemmen/sluiten), neem niet zomaar wat (of iets als "stagetape/gaffatape") want het moet goed hittebestendig zijn en niet zacht (Ik heb de TV na de tweede keer niet meer teruggezien, die tesa tape had overigens plakbandbreedte).

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

De OP schrijft dat het midden van het beeld nog prima geconvergeerd is, terwijl dat juist het gebied is waar je de H-Stat op moet afregelen volgens de docu. Bij centimeters wegzakken van het juk, krijg je trouwens zuiverheidsfouten. Als het juk echter wat kantelt, kan je fouten in de hoeken krijgen.

Overigens is de H-Stat regelaar wel het eerste wat ik probeer als ik een Sony met convergentieproblemen binnen krijg, dus wat dat betreft geef ik je helemaal gelijk.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt iedereen die in deze thread geantwoord heeft! Ik zal vandaag de TV eens een dagje zonder spanning zetten (kwestie van zeker te zijn) en dan ga ik dat juk eens bekijken.

--
mahi
Reply to
mahi

Dat is echt niet genoeg om zeker te zijn. Echt zeker ben je alleen als je "de boel" ontlaadt en dat wel op een voor het toestel en jezelf veilige manier. Ik gebruik altijd een hoogspanningsprobe om te zien of er nog restspanning op de buis staat en ga met diezelfde probe ook ontladen, duurt een minuutje ofzo. Verder ook de elco in de voeding ontladen (die dikke)

--
Mazzels!

Gerard

verwijder "nospam" uit e-mail adres




Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.