Bewegingssensor ALDI

Ik heb een bewegingssensor van de Aldi gekocht. Deze is alleen geschikt voor gloeilampen niet voor spaarlampen dus of ander inductieve berlastingen. Intern werkt het met een triac en is 2 draads aangesloten in de fasedraad. Een relais inbouwen gaat niet werken vanwege de faseaansnijding van de 50 Hz sinus. en het ontbreken van een nul. Wat ik wil is dit hoe kan ik deze geschikt maken voor andere lampen dan gloeilampen? Bewegingssensoren bestaan er wel voor, maar kosten meer dan 45 Euro

Reply to
(on)wijs man
Loading thread data ...

Op 21-12-2012, heeft (on)wijs man verondersteld :

Kan je er niet een relais mee schakelen?

Reply to
Poecilia

"Poecilia" schreef in bericht news:kb2jih$bep$ snipped-for-privacy@speranza.aioe.org...

Een relais kan niet, schreef ik al, omdat de nuldraad ontbreekt. Er is dus geen "netspanning" aanwezig maar een door faseaansnijding gegenereerde weerstand waarop de triac schakeling werkt. een soort virtuele nul. Bovendien is een relais een te lichte belasting. Hij is ontworpen voor gloeilampen van 40 - 400 Watt. Onder de 40 watt gaat hij staan knipperen. Net als vele dimmers met een te lichte belasting.

Reply to
(on)wijs man

niets mee kunt doen.

Reply to
J.v.Gelderen

Fotodetector naast 40 W gloeilamp?

Duikt,

Jan

Reply to
Anonymous

wat een "goede" raad je slaat de plank volledig mis hoor.

Reply to
(on)wijs man

"(on)wijs man" schreef in bericht news:kb2hda$jon$ snipped-for-privacy@dont-email.me...

Tja, bij zo'n schakeling wordt in de buurt van de nuldoorgang een puls opgewekt die de triac openstuurt. Als er eenmaal stroom door de triac loopt, blijft de triac geleiden tot de volgende nuldoorgang. Als er tijdens die puls geen stroom gaat lopen, spert de triac weer. Er zijn nogal wat omstandigheden waaronder de triac niet in geleiding komt. Eén ervan is een geen of een te kleine belasting. Als er dan al stroom gaat lopen, is die kleiner dan de houdstroom van de triac zodat hij na de puls weer spert. Een ander geval is reactieve belasting (inductief of capacitief). Stroom en spanning zijn dan niet in fase waardoor de triac niet gaat geleiden of juist niet meer wil sperren. Een derde geval doet zich voor bij spaarlampen. Daar zit een gelijkrichter met een afvlakcondensator achter. Zo'n schakeling trekt alleen stroom tijdens de toppen van de sinus maar dan staat de triac al lang weer te sperren.

Na deze uitleg zal het hopelijk duidelijk zijn dat een eenvoudige oplossing niet voor de hand ligt. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen oplossing zou zijn. Integendeel, met wat denk en rekenwerk verzin ik wel een schakeling die een relais aan kan sturen die op zijn beurt een lamp kan schakelen. Die dan wel zijn eigen fase en nul moet krijgen. Of een stroombronschakeling die er voor zorgt dat ten minste de houdstroom door de triac gehandhaafd blijft. Maar dan moet je wel een paar watt warmte kwijt zien te raken. De vraag is of de kosten niet te hoog oplopen. Je bent maar zo 20 Euro's verder. Daarvan is dan nog niet de helft voor kosten van de onderdelen zelf. Een groter deel gaat op aan verzendkosten, BTW en dergelijke. Dan moet het spul ook nog gebouwd worden en wel zodanig dat het in de bestaande behuizing past. Die 45 Euro voor een bestaande sensor konden dan wel eens zo gek nog niet zijn.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Kijk, aan zo'n antwoord heb je wat aan. De optie om een nieuwe te kopen is m.i de beste oplossing.

Karel.

>
Reply to
Karel

Conrad heeft er voor 20 eurotjes eentje met relais uitgang, kant en klaar,

Jan

Reply to
Anonymous

Misschien toch wel: het ontgaat me ten enenmale waarom OP er per se een spaarlamp achter wil hangen. Een bewegingssensor gebruik je gewoonlijk om de achtergeschakelde lamp korte tijd te laten branden. Daar is een spaarlamp sowieso niet geschikt voor. En elke oplossing die je bedenkt kost veel meer dan een gloeilamp, het extra stroomverbruik meegerekend.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Karel" schreef in bericht news:50d6c909$0$6408$ snipped-for-privacy@news.kpn.nl...

Je zat dus gewoon op een entropie-verhaal van butbyter te wachten.....koop een nieuwe ? Ik ga weer verder met epibreren, hier heb ik allemaal geen tijd voor.

Reply to
BOFH

Bah. Teveel gezond verstand verpest ieder probleem,

Jan

Reply to
Anonymous

Ja 612853 à E19,99. Nog voor een goede vijf euro snuisterijen er bij verzinnen en met ideaal betalen, kom je op E25,- of iets meer.

Merk op dat bij Ohmse belasting 1200W geschakeld kan worden maar bij reactieve belasting (TL) of een gelijkrichter met afvlakelco (spaarlamp of "elektronische" trafo) maar 300W.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Lijkt mij vrij conservatief. Overgens zal 1200 W -gloeilampen- dan ook wel te veel zijn. Die trekken immers ook tientallen amps piekstroom bij inschakelen.

Maar goed, voor die 5 euro marge kan je ook een zwaarder tussenrelais bijkopen, als er echt grof geschakeld moet worden,

Jan

Reply to
Anonymous

Ik wil op een paar plekken in huis de schakelaar vervangen voor de Aldi bewegingsmelder teneinde die niet meer met de hand te hoeven bedienen. Als hij in de woonkamer zit loopt er altijd wel iemand langs binnen de ingestelde "nabrandtijd" dus blijft hij vrijwel konstant aan. De "nabrandtijd" is instelbaar en zo wordt het dus een "handsfree" lichtschakelaar. In de woonkamer zit een spaarlamp vandaar dus. Dit is hem dus de bewegingsmelder:

formatting link
Het roden deel boven de detector is tevens schuifschakelaar (links/rechts) om hem met de hand aan en uit te doen.
formatting link
by the way, ik ben hier niet de vraagsteller :-) deze persoon begrijpt niets van het aansluiten.

Reply to
(on)wijs man

Ik denk dat dat tegen gaat vallen, tenzij de tijd zo lang is dat hij weer veel te lang aan blijft en dan is gewoon zelf uit doen weer zuiniger.

Jaren geleden al heb ik in een kantoorgebouw gewerkt waar het licht en de verwarming zo werkten, maar het gebeurde toch wel vrij vaak dat het licht zomaar ineens uit ging. Dan moest je "zwaaien".

Reply to
Rob

Naast alle andere argumenten is er nog het feit dat spaarlampen snel defect gaan bij vaak inschakelen. Ik heb er ooit iets over geschreven :

formatting link

Reply to
oetelaar

Op Thu, 27 Dec 2012 10:49:47 +0100, schreef oetelaar het volgende.

Ik heb er 1 in de keuken zitten en die gaat vele malen per dag kort aan/uit, na zo'n 10 jaar werkt hij nog steeds.

groetjes Henk

--
Algemene tips om zelf een PC te bouwen, en tips 
voor Windows7 en XP zie mijn site. 
usenet@pc-freak.nl     www.pc-freak.nl
Reply to
~PCfreak ©~

Dat is (min of meer) op te lossen door PL lampen te gebruiken (daarbij is alleen het buisje te verwisselen). Helaas zijn er zeer weinig armaturen voor en is het model uiterst onhandig. Overigens gaat jouw verhaal net zo op voor ledlampen. Die gaan zogenaamd 50000 uur mee. Ja, ammehoela, ik heb er hier al diverse vrij snel zien sneuvelen. De ledlamp van het het zwaardere type (5 watt of meer) wordt namelijk enorm heet (vandaar ook de enorme koelconstructie van dat type). Door het uitzetten en inkrimpen ontstaan storingen en dus uitval. En die lampen zijn dus ook nog schreeuwend duur.

Reply to
T. Lootrek

Wat mij opvalt aan die lampen is dat ze na een bepaald aantal uren plotseling uitvallen. Het lijkt wel of er een soort timer inzit die hem na een vooraf bepaalde tijd uitschakelt.

Reply to
T. Lootrek

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.