6V motor dimmen

Er is mij gevraagd een 6V/50Watt motor van een speelgoed auto te dimmen met behulp van een potentiometer omdat deze nog iets te snel rijd. Kan ik dat zomaar doen met een draadgewonden potentiometer of is dat toch niet zo'n goed idee?

Met dank voor de reactie

Reply to
Christophe
Loading thread data ...

Christophe bracht volgend idée uit :

nee de stroom die de motor trekt is te groot om dit met een gewone potmeter op te lossen.

Mark

Reply to
Vonkenboer

"Christophe" schreef in bericht news:fP4bj.268526$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Nope, je kan wel een paar 10 ampere powerdiodes in serie zetten, die hebben bij Si een spanningsval van 0.7 V Begin er met eentje zie je vanzelf of dat voldoende is. (germanium heeft 0.2 V, maar dat zie je niet veel meer of je moet toevallig wat surplusspul hebben liggen)

Maurits

Reply to
Maurits

Worst case zal die potmeter de helft van 50 W moeten dissiperen en een stroom van max 8 A.

1 Ohm lijkt en geschikte waarde. Het is maar de vraag of je zo'n potmeter kunt krijgen. Ik zou meer denken aan een vermogenstransistor, b.v. 2N3055 op een grote koelplaat als emittorvolger achter eem potmeter met een hogere weerstand.

Overigens kan ik niet posten naar be.science.electronics

--
Veel plezier, Bert
Reply to
OpaPiloot

Op zoek naar een 1 Ohm 20-40 W wirewound Rheostat is een hele klus en duur.

Beetje ingewikkeld om een iets te snelle auto af te remmen, dan lijkt een of meer serie diodetjes een eenvoudiger oplosssing voor het 'probleem'

Maurits

Reply to
Maurits

Je kunt ook een autolamp in serie zetten (heeft een positieve temperatuurcoeffiecent). Beetje experimenteren met juiste vermogen. Met een standaard koplamp zit je waarschijnlijk al aardig in de buurt. Eventueel bijde gloeidraden parallel zetten. Voordeel is dat de motor wel zijn aanloopstroom kan gebruiken en je geen probleem hebt met het dissiperen van het vermogen.

Hal.

Reply to
Hal

Klein beetje ingewikkeld. Diodes zijn OK, maar moeten ook op een koelplaat; je moet hier rekening houden met zo'n 5 W per diode. Dat kan nog wel meer worden als de motor zwaar belast wordt.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
OpaPiloot

Valt wel mee, er zijn zat diodes in metalen behuizing die 5A ongekoeld kunnen hebben. Die kleine IN4001 dingetjes zijn al goed voor 1A.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:fkjb3f$2v9u$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Vergeet het maar elke diode wordt heet bij die vermogens en moet op een koelplaat wil hij niet stukgaan. Je zal je vingers er aan branden en dat verkort de levensduur van de diode aanmerkelijk. Neem een (of een paar) schottky diode('s) uit een oude computer voeding die zitten vaak in een TO220 of SOT-93 behuizing en kunnen zo op een koelplaat (je) worden geschroeft met een M3 boutje. Ze kunnen heel hoge stromen hebben tot wel 30 ampere of hoger afhankelijk van het vermogen van de oude computervoeding waar hij in zat. De spanning die over de diode valt is ongeveer 0,53 tot 0,63 volt bij

30 ampere. Zo is het vermogen van je motor gereduceerd van 50W naar ongeveer 41,85 watt. Heb hier een STPS3045CP liggen goed voor 30 ampere continue bij een temperatuur van 150 graden celsius Kijk maar eens hier voor de rest van de data.
formatting link
Reply to
vergeten

Hmm... Dat zie ik nog niet werken. Een - laten we zeggen - 12V/25W autolamp trekt bij normaal gebruik ruim 2A. Een 6V/50W motor trekt bij normaal gebruik ruim 8A. Je ziet het probleem, hoop ik?

Een diode kan misschien werken. Dat is dus allerminst zeker. Een diode die

8A aan kan bij een doorlaatspanning van 0,7V ben ik nog niet tegengekomen. Het is ook maar de vraag of je het red met een diode die maximaal 8 of 10A kan hebben. De aanloopstroom van dit soort motoren is veel hoger dan de normale bedrijfsstroom. Nu is voor diodes de toelaatbare piekstroom veel hoger dan de bedrijfsstroom. Alleen kan de tijdsduur van die maximale piekstroom wel eens korter zijn dan de aanloopstroom van de motor. Daar zit direct nog een nadeel aan vast. Een motor wil bij het aanlopen het liefst de maximale spanning hebben. Met een diode ertussen wordt de spanning die hij krijgt lager naarmate de stroom groter wordt. Hierdoor komt de motor moeilijker op gang en duurt ook de aanloopstroom langer. Overigens, bij een serieweerstand is het effect nog erger.

Uit de vraag van de OP blijkt niet dat de motorsnelheid al op één of andere manier geregeld kan worden. Als dat wel zo is, is het waarschijnlijk het beste om die regeling aan te passen. Als de motor alleen aan/uit kan en je wilt alleen de maximum snelheid aanpassen, is een serieweerstandje van bijvoorbeeld 0,1R/5W tot 0,22R/10W misschien een oplossing. Een diode is ook te proberen, mits bovenstaande in rekening wordt gebracht. Toch is alles bij elkaar dit niet de goede manier om een motorsnelheid te regelen. Niet alleen neemt het toerental af, de motor wordt ook heter en loopt moeilijker aan. Een motor die voortdurend bij een (veel) te lage spanning wordt bedreven, kan zelfs oververhit raken en doorbranden.

De juiste manier is pulsbreedte regeling toepassen. Hierbij krijgt de motor voor een poosje de volle spanning en daarna een poosje helemaal niets. Om zomaar een voorbeeld uit de lucht te grijpen: 100ms aan en dan 10ms uit enzovoorts. Het toerental is dan te regelen door de aan/uit verhouding te veranderen. Voor het maken van de pulsjes kan de roemruchte 555 worden ingezet. Een dikke tor stuurt de motor aan. Denk om de vrijloop diode. Googelen op "motor control" of "DC motor control" kan heel wat opleveren.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

schottky diodes heb je niks aan omdat die slechts een spanningsval hebben van 0.1V tot 0.2V

vergeten stelde de volgende uitleg voor :

Reply to
Vonkenboer

Je kunt ook een bruggelijkrichter proberen. Als je de - aansluiting als ingang gebruikt en de + aansluiting als uitgang, heb je 2 takken met elk

2 diodes in serie. Deze zijn te koop ingegoten in een aluminium behuizing, b.v.

B250 25A SI.GELIJKRICHTER Bestnr.: 501158 - 89 (Bij Conrad, wie anders?)

Als 1,4 volt spanningsval te veel is, kun je ook de twee wisselspanningsingangen kortsluiten en die als uitgang gebruiken, spanningsval 0,7 V en weer 2 diodes parallel. Kosten ongeveer 6 Euro en zijn ook bij gewone elektronica zaken te koop.

Succes, Arie J.

Reply to
Arie J.

Goed idee, een 12V 50W halogeenlamp is ook prima. Loopt de motor dan te langzaam, neem dan een dikkere lamp of schakel er 2 of meer parallel. Scherm ze wel af, want ze worden erg heet en je wilt geen brand of zere kinderhandjes.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
OpaPiloot

En als je nu eens een - laten we zeggen - 6V/50W autolamp neemt. Die trekt bij normaal gebruik 8 A. De twee spiralen parallel en je komt op 16 A :-) Kun je geen 6V vinden, dan nog kom je met beide gloeispiralen van 12V op 8A. Dan zit je op twee derde van de spanning, zonder het probleem van aanloop vertraging. Omdat, als de lamp zo gebruikt wordt, hij ook nog eens vrij traag reageert, lijkt me dit een prima mogelijkheid geven. Maar het is natuurlijk OP die bepaalt of dit aan zijn wensen voldoet.

Hal

Reply to
Hal

De diodes (ook in het algemeen) in een brugcel zijn nooit exact gelijk. Er is er altijd 1 die het meeste voor zijn kiezen krijgt.

Reply to
vergeten

Is het een RC model auto? Dan kan er toch gewoon een kant-en-klare regelaar in? In RC kringen is 10 amp niet veel. ======================== Vriendelijke groeten / Best Regards, ~Rene Zuidema~

Reply to
Rene

"Rene" schreef in bericht news:476e5c46$0$85795$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Met een 50 W motor erin? Dat moet wel een hele zware en'/of snel model zijn.

Maurits

Reply to
Maurits

Let op dat deze motor wel een nominale stroom van 50W/6V = 8,3 A heeft, maar dat de aqanloopstroom een faktor 3 keer hoger kan zijn. Dus wel een diode gebruiken die korte tijd tegen hogere stromen kan. Of een serie-vermogensweerstand (kost je helaas wel wat aanloopkoppel, een diode is beter).

Pieter

Reply to
Pieter

Je zou ook een of meer *kapotte* 3055's kunnen gebruiken. Zullen ook wel goed zijn voor een spanningsval van ~~0.5 V ieder. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat ze kapot gaan, wat dat zijn ze al.

HTH, AvK

Reply to
moi

Als ze kapot zijn kan de spanningsval ook 0 volt of oneindig zijn.

Reply to
Dombo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.