Problem med konstruktion af ice power forstærker

Hej, Jeg har bygget nogle dobbelte monotrin af ice power 500A MK2 moduler. Hvert ice power modul virker fint, hvis jeg undlader at slutte det andet til - der er altså noget galt i den måde, de er forbundet på (de deles om +/-12V forsyningen, men har separat 80V forsyning). Jeg har ganske kort prøvet at slutte begge til med en højttaler sluttet til hvert modul. Det fik den ene højttaler til at sige nogle meget små knald med ca. 1-2 sekunders mellemrum (jeg skyndte mig at slukke). Her er, hvad jeg har gjort:

formatting link

Har problemet noget med den fælles +/-12V forsyning at gøre, eller har det noget med at gøre, at jeg splitter det indkommende linjesignal?

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen
Loading thread data ...

"Klaus D. Mikkelsen" skrev i en meddelelse news: snipped-for-privacy@du.kan.finde.den...

Prøv at kik igen. Det sidder mellem Chassis og GND. Det giver da fint mening.

Reply to
Allan Soerensen

Hej Kim

Kunne næsten lyde som noget motorboating effekt, prøv at sætte en lyt helt uden ved hvert print på 12 volt forsyningerne.

Mvh Max

Reply to
Max

Hej, Jeg bruger følgende +/-12V forsyning:

formatting link
Så der sidder allerede en lyt på plus og minus siden ved udtagene - det var vel der, du mente?

Har du flere gode forslag til, hvad jeg kan prøve? Jeg har tænkt mig at prøve at fjerne den fælles reference til metalkabinettet.

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Hej Kim

Nej, lytterne skal side helt ude på modulerne, den motorboating effekt jeg taler om skyldes ofte meget små spændingsfald i forsyningsledningerne og det kan så modvirkes med de omtalte lytter, alfa og omega i strømforsyninger er at afkoble så tæt på forbrugeren som muligt.

Mvh Max .

Reply to
Max

Ja, jeg har koblet en testhøjttaler til hvert modul. Begge højttalere/ice power moduler siger den klikkende lyd når jeg kobler dem til.

Jeg har i øvrigt prøvet at fjerne den fælles stelreference. Det havde ikke nogen betydning.

Reply to
Kim Therkelsen

Det er desværre næsten umuligt at sætte lytterne helt ude ved modulerne, da jeg så enten skal til at lodde direkte på modulerne eller ødelægge de specielle ledninger, der skal bruges til modulerne.

Jeg har en anden +/-12V forsyning, jeg kan prøve at sætte til.

Reply to
Kim Therkelsen

Kim Therkelsen skrev i meddelelsen ...

Klassiker, :-| fjern forbindelserne fra stjernestelpunktet og til 80 volt forsyningerne. Forbind stjernepunktet til hver agnd på modulerne.

Din analoge gnd forbindelse bliver moduleret med strømtrækket fra 80 volt forsyningerne.

mvh Orla

Reply to
Orla Pedersen

Det må være noget lignende dette:

formatting link

--
 Med venlig hilsen,  Ove Kjeldgaard,  nospam AT privat DOT dk
 Natur og Friluftsliv:
Reply to
Ove Kjeldgaard

Tak for forslaget. Jeg har nu prøvet at flytte forbindelserne, så det bliver som på

formatting link
men det giver desværre det samme problem. AGND og PGND er direkte forbundne internt i modulerne, så det er praktisk talt samme måde at forbinde modulerne på som på
formatting link
men
formatting link
ser dog lidt pænere ud.

I B&O's manual finder man følgende eksempel på virkemåde:

formatting link
Jeg har prøvet at kigge lidt på den, men har ikke fundet nogle uoverensstemmelser i forhold til det jeg har strikket sammen.

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Det bliver efterhånden en sag for Ghostbusters ;-)

Lige nu er mit eneste forslag at tage din anden +/- 12V forsyning og så komme meget tæt på monotrinnet du henviser til.

Altså flytte GND fra den eksisterende +/- 12V om på PGND på øverste forstærker, og så sætte den nye +/- 12V forsyning til PGND på nederste forstærker.

Så har du den fælles stelforbindelse fra de to AGND, og der løber stort set ingen strøm hverken mellem AGND og PGND eller i fælles stelforbindelsen.

--
 Med venlig hilsen,  Ove Kjeldgaard,  nospam AT privat DOT dk
 Natur og Friluftsliv:
Reply to
Ove Kjeldgaard

Kim Therkelsen skrev i meddelelsen ...

bliver

ud.

Næe, det er det nu ikke, selv få cm. printbane kan være skyld i meget switchstøj.

Som Du selv nævner, så er strømtrækket fra 12 volt forsyningen ikke symetrisk om nulpunktet, men jeg havde dog håbet at strømtrækket var så lille, at du undgik støjproblemet. Der er nok ingen vej uden om to 12 volt forsyninger :-| mind you, B&O sælges kun som monoblokke.

Kan Du tage et foto af den mekaniske opbygning af din forstærker ?

Ork jo, Du har en fin "brum/støj-sløjfe" ved at indgangene og stel er samlet. I dit tilfælde er det ganske givet rester af switchstrømme i din fælles stelledning, der er problemet.

mvh Orla

Reply to
Orla Pedersen

Hvad med at bruge samme forsyning, men med to seperate filterbanker? Evt. med en 5-10Ohms modstand i serie med hver filterbank for at isolere de to fra hinanden?

mvh. Kåre

Reply to
Kåre

Tak fordi I ikke giver op!

Jeg har nu fået lidt af et gennembrud. Jeg prøvede endnu engang at erstatte min +/-12V forsyning fra lcaudio med en +/-12V forsyning lavet med 7812 og

7912 spændingsregulatorer. Det tikker lidt indtil mit softstart kredsløb slår relæet til efter 3 sekunder, så holder den tikkende lyd fra højttalerne op og forstærkerne spiller fint! Skifter jeg tilbage til den anden +/-12V forsyning bliver den tikkende lyd ved. Det er i øvrigt ikke hver gang den tikkende lyd er der de første 3 sekunder, når jeg bruger 7812/7912 forsyningen - det var ligesom om det blev mindre og mindre.

Billede af mit 230V softstart kredsløb (fra lcaudio) og mit 230V støjfilter:

formatting link

Billede af hele systemet (rodet og i lettere adskilt tilstand):

formatting link

Hvis det er den rette vej at gå, må jeg hellere gøre det.

Jeg vil gøre alt for at undgå brumsløjfer. Hvor er det helt præcist, brum-sløjfen opstår/kan opstå? Jeg kan ikke umiddelbart skille den fælles XLR-signalindgang i to separate dele, men jeg kan fjerne den fælles stelforbindelse der er igennem de to RC-paralleller. Det har jeg allerede prøvet, men det løste ikke problemet med den tikkende lyd. Det kan måske give anledning til problemer senere?

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Jeg ved ikke så meget om filterbanker. Hvad er det for nogle, du har i tankerne?

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Jeg har nu prøvet at sætte den første +/-12V forsyning ind og bypasse softstart kredsløbet fuldstændigt - med samme resultat. Højttalerne tikker stadig. Bruger jeg 7812/7912 forsyningen er der ingen problemer - åbenbart heller ikke de første 3 sekunder længere selvom softstart kredsen er slået til. Det er måske nok lcaudio's strømforsyning, der ikke kan lide den skæve belastning, men det går først galt (så jeg kan høre det), når begge moduler trækker strøm fra den.

Jeg har to trafoer. Hver trafo har tre sekundære vindinger: 2x12V AC og 58V AC. Så jeg kan enten bruge softstart på alt eller intet.

Jeg har overvejet at bruge +/-12V forsyningen fra lcaudio til det modul, der skal trække diskant og mellemtone, da forsyningen skulle have en bedre dæmpning end 7812/7912, og så bruge 7812/7912 til modulet, der skal trække bassen. Det lavfrekvente område er vel mindre følsomt overfor støj? Evt. bruger jeg bare en (eller to) 7812/7912 kredse, da jeg alligevel ikke er sikker på, at jeg kan høre forskel. Lcaudio's low noise regulator kostede mig 400 kr pr stk. og jeg vil være træt af at skulle købe to mere og stadig være i tvivl om hvor vidt det faktisk er en bedre løsning pga. den skæve belastning. Forslag er velkomne!

Et af de spørgsmål jeg stadig venter spændt på svaret på er, om det er et problem at modulerne både er forbundne via AGND og via deres RC paralleller til stel? Det kan vel teoretisk set skabe en brumsløjfe?

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

En lineær strømforsyning består af en ensretter, en regulator, og en filterbank (Ladelytter). Hvis du giver hvert modul separate ladelytter, og sætter en lille modstand eller en drossel-spole i serie med hver filter-bank (modstanden/spolen skal side mellem regulatoren og filterbanken), så får du isoleret de to moduler fra hinanden uden at købe en ekstra regulator. Jeg ved ikke om det vil hjælpe på dit problem, men jeg vil mene at det var en sandsynlig løsning.

mvh. Kåre

Reply to
Kåre

Ja, Orla påpegede at det måske er et problem, at der trækkes 400 mA på +12V siden, men kun 50 mA på -12V siden. Det virker tilsyneladende fint med kun et ice power modul tilsluttet, der alene trækker hhv. 200 og 25 mA.

Ja, det tror jeg bliver den endelige løsning. Jeg har den jo allerede til at ligge. Hvad gør de ekstra spoler? Dæmper svingninger?

Ja, men der er en RC parallel for hver ice power modul. Se

formatting link
Så modulerne har egentligt to referencer til hinanden - en fælles AGND og en fælles stelforbindelse igennem hvert sin RC parallel. Jeg har prøvet at fjerne det ene ice power moduls stelforbindelse, men det havde umiddelbart ikke nogen hørbar betydning. Hvis der er den mindste smule for selvsving pga. den dobbelte stelforbindelse vil jeg fjerne det ene moduls stelforbindelse. Er det ikke det sikreste?

Mvh. Kim

Reply to
Kim Therkelsen

Hvert

der

mellemrum

Jeg har lest de fleste poster om dette emnet. Jeg antar at ORLA har rett. Straks det trekkes strøm av referansen "0Volt" går det galt. Dit skjema forteller nok ikke alt. Dit første eksperiment må være å teste kun 1 kanal. Strømmen til beloastningen må gå rett fra power, ikke fra noen del av forsterker.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

Klaus D. Mikkelsen skrev i meddelelsen ...

+12V

kun

Nej forsyningen er da ligeglad, men hvis der samtidigt samtidig over den asymetrisk belastede "0" skal sendes et audio indgangssignal, så _kan_ det gå galt.

en

Kim bruger et netfilter med reference til jord :-( Det er noget fanden har skabt, det giver anledning til alverdens åndsvage jordsløjfer, men nu er det der, og så giver RC-ledene vel mening :-| Kim bruger også megen energi på at skærme trafoerne, for så kun at føre netledningen hen over det ene forstærkermodul, det giver ingen mening. Billedet Kim viser af forstærkeren viser en del ledninger som er "kvailet" op som spoler i stedet for at være kortet op til minimumlængder. Ikke godt for resultatet.

Nej næppe, men brumsløjfer.

mvh Orla, som svarer dette sted i tråden for at Klaus' bidrag med til kommentering.

Reply to
Orla Pedersen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.