Ætsning af print, valg af kemi ?

Hej Alle. Det har sikkert v=E6re diskuteret til hudl=F8shed, og er sikkert nok for de fleste en 'no-brainer'

Mit behov for printfremstilling er ret begr=E6nsede (enkeltsidet, ikke SMD, max 28 ben IC), jeg har tidligere brugt Jernklorid og st=E5et og vippet et fad med nogenlunde resultat.

Ny er jeg igang med et 'rigtigt' =E6tsekar med varme og bobler, til fin=E6tsekrystal. S=E5 jeg slipper for det 'svineri' der er af Jernkloriden.

Da jeg falder over et indl=E6g at holdbarhenden for opblandet fin=E6tsekrystal er 3-4 uger, er det rigtigt ?

Har ogs=E5 l=E6st om Skumbobler til Jernklorid. Er det bare at s=E6tte belufteren ned i v=E6sken og s=E5 kommmer der bobler/skum, eller skal der tils=E6ttes noget for at give det skum ?

Jeg er klar over der skal laves en 'skumomr=E5de' i karret, hvor skummet dannes, og s=E5 l=F8ber ned over en skr=E5 side hvor printet ligger p=E5.

S=E5 vidt jeg ved er der ikke nogen 'udl=F8bsdato' for opblandet Jernklorid ?

Kort sagt: Hvilken metode ville egne sig bedst til mit behov.

1) Holdbarhed af kemi. Fin=E6tsekrystal vs. Jernklorid 2) Jernklorid: Skumbobler eller bare ned i et bad med varme + luftbobler omkring. 3) Brintoverilte + Saltsyre kommer ikke p=E5 tale....

Andre tips eller ting jeg har overset ? Mvh, Bo Andersen.

Reply to
Bo Andersen
Loading thread data ...

Hej Bo

Det er også den bedste løsning der er.

Jeg har brugt opblandet finætsekrystal i årevis.

Det kan rådne og lugte fælt efter nogle år, men det virker stadigvæk, men i min verden er det yt, det er simpelthen noget lort at have stående og arbejde med.

Efter salget af 35% brintoverilte er stoppet er det heller ikke en gangbar løsning mere.

--
Mvh
Max
Reply to
Max

Den 23.04.2012 22:06, skreiv Bo Andersen:

Den siste oppskriften jeg så, var:

100g 5% eddik (husholdningseddik). 100g vannstoffhyproksyd (H2O2). 1 teskje koksalt (NaCl).

Billigt og rensligt.

Reply to
Harald Mossige

Hej Harald

Kan man købe 35% H2O2 i Norge ?

--
Mvh Max
Reply to
Max

Den 24.04.2012 08:14, skreiv Max:

Jeg skrev ikke "35%". Faktisk glemte jeg å skrive "3%". Det er den styrken som selges i apoteker (her i norge) til medisinske formål. Det er 100g flasker.

Det er en billig syre.

HM

Reply to
Harald Mossige

Hej Harald

Ok, så klares ætsningen ikke på 10 sekunder.

--
Mvh Max
Reply to
Max

udfra mine erfaringer s=E5 kan fin=E6ts blandet med vand holde sig over et =E5r. det kan v=E6re det tager 10% l=E6ngere men s=E5 ikke mere .. og jeg kan ikke se nogen ide med bobler.selv n=E5r jeg laver en kvadratmeter p=E5 et par dage bruger jeg et fladt kar som er 50 -60 grader..hvis der er stelplan kan det =E6tses f=E6rdigt ved at skvulpe det ,p=E5 en 5- 8 minutter. s=E5 tiden med at =E6tse er lige nok til jeg kan belyse det n=E6ste print og g=F8re de= t klart til =E6tsning jeg bruger ca 1 dl fint=E6se pr print og smider det v=E6k efter eet eurokort..s=E5 har jeg hele tiden sikkerhed for at det k=F8rer helt i top. Boblerne og lodretst=E5ende print .. jeg syntes at boblerne altid kom op i smalle str=E5ler og printet var =E6tset f=E6rdigt hurtigere der end imellem boblerne.. jeg tror at det ville v=E6re bedre hvis man f=E5r flyttet v=E6dsken effektivt rundt og det sker ikke med boblerne. desuden boblerne giver jo en spray af fint=E6s ,idet de springer p=E5 overfladen.. og det ind=E5nder men jo . alex

Reply to
Alex

Jeg har tidligere faconætset messing- tinbronze- og nysølvplade op til

0,5 mm tykkelse fra begge sider i lodretstående kar med varme samt luft nedefra. Jeg synes heller ikke ætseresultatet var særligt ensartet, så jeg droppede videre ætsearbejde hjemme og fik ætset i England. Tegnearbejdet laver jeg fortsat selv.

Mine daværende forsøg kan ses på

formatting link

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
Reply to
Erik Olsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.