Opamp buffer

Hej

Jeg kunne godt bruge en buffer i min endnu passive for"forstærker". Problemet er at min effektforstærker er ret følsom, så for at få en fornuftig skala til andet end "blæs hovedet af og fest"-brug har jeg en omskifter i min passive forforstærker, som indkobler en modstand i serie med. Potentiometret er 10 kOhm og uden extra dæmpning fungerer det jo glimrende - men slår jeg dæmpningen til, således at det jeg reelt får er et potentiometer på 78 kOhm, hvor kun nederste 10 kOhm bruges, synes jeg der sker noget negativt med lyden. Svært at forklare, men det lyder klart ringere selvom højre/ventre præcisionen nu er bedre og skalaen meget mere human - bedre kabler har hjulpet, men ikke nok ;)

Min teorier er at det skyldes kapacitansen/induktansen i ledninger, effektforstærkerens indgang mv. kombineret med den høje udgangsimpedans.

Så nu kommer spørgsmålet: Hvordan laver jeg bedst en buffer? Diverse diagrammer har bare en opamp (f.eks. OPA2134), udgangen koblet til den inverterende indgang og så en +/- forsyning af opampen - vupti buffer m. 0 dB forstærkning - fertich gemacht.

Det lyder jo meget simpelt... Men hvad hvis nu jeg vil prøve nogle single-opamp typer for dels at mindske crosstalk og dels generelt prøve at lave det en smule "audiophil-rigtigt" uden at gøre det alt for besværligt... Disse single opamps har jo nogle offset-ben hvad gør jeg ved disse?

Mvh Morten

--
Min email er spam-sikret, så fjern z og de tre tal hvis du sender mig en 
email.
tilt_uz468 @ hotmail.com
(Og bruger du reply-knappen, så vær sikker på du ikke blot retter i Outlooks 
alias, det er nemlig en meget alm. fejl)
Reply to
Morten
Loading thread data ...

Høj indgangsimpedans er ikke noget problem i sig selv. Kabelkapacitet lægger sig som et RC led med potmeteret og skærer de høje frekvenser ned. Kabelinduktansen har ikke nogen betydning ved de frekvenser.

Hvorfor gøre det mere besværligt? Jo blere komponenter, du blander ind i det, jo mere støj kan du samle op.

-kun skal du sikre dig, at den valgte forstærker kan drive en kapacitiv belastning (kablet) uden at gå i selvsving.

Crosstalk i en typisk dobbeltforstærker vil ligge mellem -110 og -120 dB ved 20kHz, og vil øge til mindst -130dB ved 1kHz. Det kan du ikke høre alligevel, og du skal tage dig sammen for at holde det længere nede i din udgangsforstærker.

Hvis du har problemer med offset i en x1 forstærker skal du vælge en anden forstærker. Da du alligevel AC kobler forstærkeren, så klip offsetbenene af. Det har kun med DC justering at gøre.

Hvis det er for at tækkes "the Audiofools", så lav det med rør :-)

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej

Tak for svar! :o)

Øh.. Nu var det udgangsimpedansen jeg snakkede om...

Hvordan sikrer jeg mig det - er der nogle data på opampen jeg kan kigge efter? Kablet er bare et alm. phonokabel af de lidt bedre - dvs. ikke Fona's lakridser - og længden er 1 m.

Det er vist ikke noget problem - det er nemlig monoblokke :-p Men ellers ja, det er nok næppe noget der betyder det store, men alligevel... En smule religion skal der være plads til.

OK, tak, det var bare det jeg ville vide :)

Så får jeg vist alvorlige problemer med den nuværende kasse. Må indrømme, at vil man have rør, så skal det da være i udgangen. Andet er vist bare til pyn(d)t - og for at det ikke skal være løgn, så er det faktisk to rør monoblokke :o)

Mvh Morten

Reply to
Morten

Morten skriver:

Har du overvejet blot at sætte en modstand parallelt over udgangen i stedet ?

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                  http://home6.inet.tele.dk/moppe
Er mine indlæg sendt vi sunsites server, er sonofons newsserver igen død
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Du'r ikke, Klaus. Så ændrer du potmeterets karakteristik. Det vil blive mere logaritmisk.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Bo Braendstrup skriver:

Og ? Er logaritmen ikke lige meget ?

Hov, er det i det hele taget et logaritmisk potmeter Morten har ?

Det vil forklare en del....

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                  http://home6.inet.tele.dk/moppe
Er mine indlæg sendt vi sunsites server, er sonofons newsserver igen død
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

I runde tal giver 1 meter kabel ca 100pF ( varierer naturligvis fra type til type)

Den letteste måde at løse problemet er at sætte en modstand på 20-30 Ohm mellem bufferen og kablet. Det vil ikke genere noget i det hørbare frekvensområde. Det er billigt, og det virker altid.

Så længe crosstalk er meget lavere end forvrængningen, så brug ikke tid på det. Jeg går ud fra det er til at høre musik på, og så snart lyden er sluppet ud af højttalerne er det blandet alligevel. Jeg går osse ud fra at de mikrofoner, der blev anvendt ved optagelsen har været i samme lokale.

Hvis der er noget, der kan gøre mig til fundametalistisk hedning, så er det religion.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Hej Bo

Er det ikke også religion ? :) Der er såmændt ikke noget i vejen med religion, fejlen kommer først når nogen begynder at påstå at "min gud er bedre end din".

Mvh Max

Reply to
Max

Jep. Det er logaritmisk - den del har jeg nogenlunde styr på ;)

Det hele bunder i monoblokkene er ret følsomme.. Men måske en ide at prøve.. Alternativt kunne man jo også prøve at lave en dæmpning i forstærkerne, dvs. efter kablet. Der er mange potentielle løsninger..

Men egenlig er jeg nok mest til at prøve noget buffer, ikke mindst fordi det er den mest anvendelige løsning også med andre forstærkere (f.eks. bruger jeg af og til en Quad 303), men også fordi jeg har fået fat i 2 monoblokke mere magen til dem jeg allerede har (dog endnu ikke sat i stand) - og så åbner det jo mulighed for at man kan prøve at køre bi-amp :) Men så er der jo pludselig dobbelt så stor kapacitans der skal overkommes - dvs. jeg kommer nok ikke uden om noget buffer for at overkomme den kapacitans uden at gå på kompromis med lydkvaliteten.

Mvh Morten

Reply to
Morten

Det vil jeg så gøre :)

I så fald havde jeg bare købt en alt-i-en ghettoblaster i Bilka :D

Mvh Morten

Reply to
Morten

"Morten" skrev i en meddelelse news:4379d2d3$0$38676$ snipped-for-privacy@dread12.news.tele.dk...

at

Hmm... Normalt tror jeg ikke på HIFI-Voodoo, men at gøre signalvejen længere og sende signalet gennem aktive komponenter som unægteligt tilfører forvrængning, for at modvirke kablernes ubetydelige påvirkning af lyden er måske lige at skyde forbi målet?..

/peter

Reply to
Q

Hvis man har et pormeter med 80kOhm (sådan har jeg fattet det) og et kabel, der udgø 100pF eller mere, vil afskæringsfrekvensen for dette RC led ligge i det hørbare område. Derfor er det en god ide, at bruge kortere kabler. Det er billigere og muligvis bedre.

Jeg undrede mig osse over spørgerens oprindelige tekst "passiv forforstærker".

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

Det er jo _præcis_ det der sker i enhver kommerciel forforstærker - men den har typisk et maxgain på 3, 6 eller 12 db (hjælp en skala det vil give.. Kl

8:30 og hjernen er blæst ud!).

Jeg har dog ikke brug for forstærkning - ej heller for at spille højt, men derimod dæmpning. Et moderne hifi apparats udgang på 1,5-2 v er mere end rigeligt til at drive effekterne til forvrængning.

Præcis. Potentiometret er 10 kOhm (og det _er_ logaritmisk) og det synes jeg ikke giver en brugbar skala - Kl. 12 eller deromkring begynder max-effekten at være nået. Det betyder at hyggelytter man blot, skal man knap røre potentiometret. Dette giver selv med de lidt bedre potentiometre dels en meget livlig regulering og dels er højre/venstre præcisionen typisk ikke helt så god i potentiometres nederste område. Dette overkommes så ved koble en modstand på 68 kOhm i serie med potentiometret, således at det svarer til potentiometret er 78 kOhm, men kun de nederste 10 kOhm kan bruges. Skala'en er nu _rigtig_fin_, men udgangsimpedansen for stor - langt større end en kommerciel forforstærkers (eller udgangen på en CD-afspiller for den sags skyld) og derfor er kablet særligt vigtigt her.

Derfor (peter) vil jeg prøve med en buffer for at overkomme den høje udgangsimpedans. En buffer er jo ikke at forveksle med en forstærker, for en buffer forstærker ikke signalet rent spændingsmæssigt, men den sørger for at der kan trækkes en større strøm (høj indgangsimpedans og lav udgangsimpedans) - hvilket er nødvendigt for at overvinde kapacitanserne i kablet og der er sikkert også en mindre, men dog sikkert ikke helt uden betydning, indgangskapacitans i effekterne.

Ja, det kan man sige, men nu er længder på 1 m jo ikke unaturligt lange - og nok er jeg ikke hunkøn, men der er jo også noget praktisk indretning der skal tages hensyn til.

Det kalder man en sammenbygget omskifter og volume-kontrol uden aktiv elektronik i signalvejen :o)

Mvh Morten

Reply to
Morten

Ja, det kan godt ske du tror du svarer Peter...

En buffer er en forstærker med en forstærkning på een gang. Den kan ikke forveksles med andet. Derfor er der støj, forvrængning og andet i den. Uanset om det er relevant eller ej.

Bo //

Reply to
Bo Bjerre

imrende -

et

eg der

rt

get mere

ve

S=E5 en sp=E6ndingdeler f=F8r potmetret da?.....

-Lasse

Reply to
langwadt

Du får ikke et potmeter på 78K

indgangsimpedans=modstand ind i potmeteret udgangsimpedans=modstand ud af potmeteret Jeg regner med at din signalkilde har en lav udgangsimpedans (væsentlig under 10K) og et din forstærkerindgang har en høj indgangsimpedans (væsentlig over 10K).

Uden modstand vil du have en indgangsimpedans på cirka 10K og en udgangsimpedans på 0 til 5K

Med modstand vil du have en indgangsimpedans på 78K og en udgangsimpedans på 0 til lidt under 10K

Dvs. det store skift i impedans sker i forhold til indgangen på potmeteret, udgangen vil ikke skifte særlig meget.

Sådan her kommer du tæt på de gamle impedansforhold:

--+---RRRR--+ | | | | R P R P

Reply to
HKJ

Morten skriver:

Og en modstand parallelt over udgangen vil gøre den endnu mere logaritmisk, altså vil fuld skrue nu ligge langt senere....

En buffer støjer....

Klaus

--
 Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
   Modeltog, internet, gratis spambekæmpelse, elektronik og andet:
                  http://home6.inet.tele.dk/moppe
Er mine indlæg sendt vi sunsites server, er sonofons newsserver igen død
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Ja, sådan kan man også formulere det. Men i fald er det forstærkning uden spændingsforøgelse - og det er det der er det afgørende her. Bruger jeg en kommerciel forforstærker er der gain, hvilket vil sige at skalaen bliver fra klodset til ubrugelig.

Støj og forvrængning er der jo i alt - det er blot et spørgsmål om det er i så små mængder at de ikke betyder noget. Selv folk på antabus kan jo tåle alkohol, når blot det er i tilstrækkeligt microskopiske mængder ;)

Mvh Morten

Reply to
Morten

Nej, for kun de nederste 10 er tilgængelige, men til gengæld spredt ud over et helt potentiometer drejning frem for kun en lille bid.

Erstat den vandrette med 68K og fjern de to lodrette, sådan ser det ud når extra dæmpning er slået til.

Signalkilde typisk en CD-afspiller og andre moderne kilder så ja, lav udgangsimpedans i dem.

Takker! Det må da prøves, selvom har nu svært ved at forestille mig den første 15K er den der sikrer lydkvaliteten :o)

Mvh Morten

Reply to
Morten

glimrende -

Som andre har sagt bliver udgangsimpedansen jo ikke højere fordi der anbringes en seriemodstand foran potmeteret. Har du forsøgt med 1) andre modstande, 2) at montere modstand + omskifter direkte på potmeteret (dvs kort signalvej), eller 3) kortslutte seriemodstanden?. Signalvejen bør være så kort som mulig.

besværligt...

Det er nok en god ide at undersøge problemerne vedr seriemodstanden nærmere inden kredsløbet kompliceres yderligere. Bufferen løser jo ikke problemet med dæmpningen.

-- TA

Reply to
TA

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.