Finætsekrystal kontra jernklorid (printfremstilling)

I forbindelse med fremstilling af print til hjemmebrug, har jeg i længere tid brugt finætsekrystal. Det er lykkedes mig at lave printbaner i en tykkelse ned til 10 mil (0,254mm) med et meget fint resultat. Da jeg ikke laver print hver anden dag, har den opblandet syre med finætsekrystal tit stået ubrugt i længere tid. Efter 6 mdr. hvor der igen skulle ætses, er blandingen blevet doven og printet skal nu ligge meget længere tid i badet. Dette syntes jeg har den følgevirkning at banerne bliver uskarpe og printet stort set ubrugeligt. Ifølge fabrikantens hjemmeside

formatting link
har finætsekrystal kun en "levetid" på 3 til 4 uger og kan dermed ikke opbevares i længere tid, som jeg har brug for. Det skal nævnes at badet bliver varmet op til ca. 35 oC når jeg ætser.

Er der nogle der har erfaringer med brug af jernklorid og hvor fine printbaner man kan lave med dette? Skal jeg forvente samme skarphed mellem banerne som med finætsekrystal, eller er finætsekrystal det eneste rigtige at bruge når man arbejder med SMD komponenter og skal have så tynde baner og lægge dem så tæt på hinanden? Grunden til at bruge jernklorid skulle være, at der ifølge fabrikanten ikke er nogen tidsbegrænsning på det. Jeg er klar over at det sviner meget i forhold til finætsekrystal :o(

Kommentar og erfaringer om dette modtager med glæde..

MVH

Thomas.

Reply to
Thomas Larsen
Loading thread data ...

Min erfaring er at du bliver nød til at have en "skum" maskine eller hvad den nu hedder, for at jernklorid giver gode resultater

mvh Jan

Reply to
Jan

"Jan" skrev i en meddelelse news:414b0e20$0$181$ snipped-for-privacy@dtext01.news.tele.dk...

jeg har bare vippet det i en køkken skål (der ikke bliver brugt i køkkenet mere)

og jeg har da fået fine resultater, og ondt i hånden...

jeg mener det er mere kristik med belysningen / fremkaldelsen, for at printet får en ordenlig kvalitet..

1 liter lun vand til et låg med top på fra kautisk soda, det syntes jeg er ideelt. Så løber fremkalder belægningen selv af der det skal og jeg syntes jeg får et rigtig godt resultat både i finætse og jernclhorid

Kaspewr

Reply to
Repzak

Hejsa

Jeg står og skal i gang med at lave print selv, jeg har bygget mig et ætsekar, og fået lavet mig en belysningskasse.

Men da det er lang tid siden jeg har lavet print sidst kan jeg ikke huske fremgangs metoden.

Er den ikke som følgende:

  1. belysning
  2. fremkald
  3. ætsning
  4. fremkald for at få rester af.

Jeg har købt finætsekrystal, hvad er blandings forholdet ? Hvad bruger i som fremkalder ? kaudisk soda ? forhold ? Er der andre ting som skal bruges, mener at vi brugte en stift fra seno efter ætsning på printet, kan ikke huske hvorfor.

Hvad skal man gøre med ætsevæsken efter ætsning, skal det stå i en beholder uden låg ? eller må låger godt være på ? Hvad skal man gøre med fremkalder væsken ? kan man bare hælde begge kemikalier i køkkenvasken ??

Mvh Henrik

hvad

Reply to
Linda Pedersen

Den liste er god nok. Pkt. 4 kan erstattes med afrensning med acetone. Og tilføj: 2a og 3a: Skylning med rigelig vand.

Det skal stå på posen/beholderen. Mener det er 240g/l vand. Husk at væsken skal være ca. 40 grader varm ved ætsning.

Brug Seno (4006?)fremkalder. Kan genbruges masser af gange.

1 del fremkalder til 14 dele vand.

Den skal i en beholder med hul i låget. Eller med ikke-tætsluttende låg. Der udvikles en gas (husker ikke hvilken) under opbevaring.

Hvis du vælger at bruge kaustisk soda, kan du godt hælde det i vasken. Det sælges også under navnet: Afløbsrens. Ætsevæsken skal afleveres på genbrugsstationen. Medbring kemikaliebrugsanvisningen (som SKAL følge med finætsekrystallerne), så de her kan se hvordan det skal destrueres.

/Bo.

Reply to
Bo Braendstrup

Se evt. denne side

formatting link

Mvh. Peter

Reply to
Peter Jensen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.