SMPS

Imam jedan smps iz yamaha power mixera, stvar je vrlo jednostavna, half bridge konfiguracija smps-a, dva igbt-a i IR2153 koji je pwm generator......all in one ic. Nakon ¹to sam zamjenio igbt-e, tranze koje ih drivaju i IR2153 stvar radi ali se igbt zagriju u roku 20ak sec i za¹tita ugasi smps. E, sad.....umjesto originalnih igbt-a ubacio sam zamjenske, manje vi¹e su isti, jedino zamjenski nemaju paralelnu diodu pa sam èak ja zalemio brzu uf4007 radi za¹tite.....sad jedina stvar koja mi pada na pamet da nije u redu to je ¹to sam umjesto IR2153 stavio IR21531, skroz su isti, osim jedne stvari koju sam previdio, a to je dead time koji je fiksni na oba IC-a, na IR2153 koji je bio u originalu deat time je 1,2uS, a na ovom IR21531 0,6uS.....jedino mi pada napamet da se griju zbog toga, a na binsima je slika signala na oba gatea igbt-a, i vidi se da pri ga¹enju se malo poklapa, to ej signal direktno na gateu, a ide preko 30ohm otpornika i njemu paralelno spojene diode, dok je recimo prije tog otpornika brid dosta o¹triji....pa neznam bili pametno mo¾da bilo smanjiti vrijednost tog otpornika na cca 10ohm? Slike na binsima.

Reply to
mtech
Loading thread data ...

Mozes probati manje gate otpornike, to ce malo ubrzati preklapanje. Koji su igbti, odnosno koliko su oni brzi? Ovih 600ns dead timea je poprilicno malo... f

Reply to
Filip Lolic

IGBT su poprilièno bzi i br¾i su od tih 600nS......maloprije sam probao ba¹ stavit otpornik od 10ohm i radilo je ok, no sluèajno sam napravio kratki spoj na izlazu, ali dok je bilo uga¹eno jer sam i¹ao spojiti ¾arulju kao teret...i riknuo IR2153....a èitam po netu da je osjetljiv na statièka pra¾njenja.....sad novi ir pa viditi, sva sriæa ostalo sve je ok :D

Reply to
mtech

Jel se griju BEZ opterecenja ili ne ?

Proklet bio dan kada je izmisljen prvi SMPS !!!

Blazeni linearni ispravljaci i rasipanje energije, barem u prostorima nije nikada bilo vlage.....

Reply to
Lex-Lutor

ja jo¹ nisam niti jednoga osobno napravio od nule, sviða mi se ideja SMPS-a....ali sve dok radi :)))) jo¹ i popraviti ih sa nekim standardnim kvarovima i nije problem...ali kada ovako podivlja zbog intolerancije na odstupanja....e onda pojede¹ govno... :))

Reply to
Gagi-9a6aag

Pa vidi¹ da se i mtechov SMPS grije i rasipa energiju :))) f

Reply to
filiplolicREMOVE

Ma je, pazi da nebi. Za ni¹ta ¹to vuèe vi¹e od 5A mi ne pada na pamet koristiti linearni ispravljaè.

Pozdrav!

Tomy, 9A5ALL

Reply to
Tomy, 9A5ALL

To ti je kao èevapi...kad ih skine¹ sa ro¹tilja onda su jo¹ vruèi dok ih ne sredi¹ :D

Ma rje¹io sam stvar tako da neæe biti beda.....

Reply to
mtech

Ba¹ tako, da ne spominjem napajanje xenon lampe od recimo 4000W.......30V

140A......

@ tomy: taman ti pakiram po¹iljku.....:D

Reply to
mtech

Evo, uspio sam spakirati i ja tvoju. Malo pripazi pri otvaranju jer su oba itema u istom paketu. (TX je odmah ispod adrese, zapakiran u posebnoj kutiji, al ipak...)

Ide na po?tu sutra prijepodne.

Pozdrav!

Tomy, 9A5ALL

Reply to
Tomy_9A5ALL

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.