110 -> 220: hz heeft dan geen invloed meer?

Vandaag weer wat gehoord:

Mij is verteld dat je een apparaat van 220v-50hz gewoon kan laten werken op 220v-60hz. Zonder enige probleem.

Mij is verteld dat je via een transformator gewoon de 110v-60hz (input) moet laten omzetten naar 220v en het ding werkt prima op 220v-50hz, zonder last te krijgen van het 50/60hz verhaal.

In hoeverre klopt deze theorie?

Dank, Radjesh

Reply to
Radjesh David
Loading thread data ...

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Neem de proef en sluit eens een elektrische klok aan op 50 Hz en op 60 Hz. Sluit nu een boormachine aan en doe de proef nog eens. (let wel op de spanning van de apparaten) Laat ons een weten wat je constateert.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
www.gompy.net - www.kabel-inter.net
Reply to
Rob / kabel-inter.net

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Het is afhankelijk van het apparaat wat je toepast. Voor een gloeilamp maakt het geen hol uit of de frekwentie 50 of 60 Hz is.

Een trafo zet spanning en stroom om. Geen frekwentie. Dus als er 60 Hz in gaat komt er altijd 60 Hz uit.

Kijk bij de apparaten op het typeplaatje. Vaak staat hier de frekwentie ook bij vermeld. In het algemeen kun je stellen dat aparaten welke je niet volledig belast je probleemloos op 50 Hz en 60 Hz kan laten werken. Let op in het algemeen, dus niet altijd. Hou er ook rekening me dat (kortsluitanker)motoren op 60 Hz sneller draaien, dan op 50 Hz

P.S. je had een poosje geleden toch oook vragen over een hogedrukspuit voor gebruik in Suriname. Is dat allemaal naar wens gelopen???

Jantje

Reply to
jantje

Beste Jantje,

De Karcher werkt wel in Suriname, alleen er zijn enkele kleine complicaties. Motor wordt gauw heet. EN druk opbouwen in begin verloopt problematisch. Maar hij loopt verder prima.

Dus we kunnen niet constant werken met dat ding, steeds 2 minuten constant en dan 5 min rusten. (zelf bedacht). Best lastig. Dit is alleen bij koudwater. We hebben niet geprobeerd om de brander te gebruiken (voor heet water). Want wil je echt heet water eruit hebben, dan moet je constant 4 minuten ingedrukt houden. EN dit kan problemen opgeven als het gaat om de warmte van de motor.

Ik heb de karcher dealer gebeld en daar heeft men me geadviseerd om de Ampere te verlagen met 0,5. Dat helpt enigszins. Bij beperkt gebruik kan ik het nog lang gebruiken zei Karcher.

Om het op te lossen, moet ik een nieuwe motor kopen en zetten kosten meer dan 500 euro. IK kan een generator kopen voor 500 en dan kan ik het gewoon draaien.

Momenteel kijken we wat wijsheid is.

Dank voor de interesse, Radjesh

Reply to
Radjesh David

Verhaal van de elektrische atoomklok ken ik al. Hij gaat niet goed lopen....:)

Reply to
Radjesh David

Ik wilde dus een Senseo Crema sturen naar Suriname. Op het typeplaatje staat: 220-240v - 50hz.

Nou had ik dus afgelope zomer een waterkoker meegenomen naar Suriname. Die koker had de specs: 220-240v - 50hz. Wat ik vond is dat het erg lang duurde om een klein beetje water te koken. In elk geval 5 minuten langer dan hier ongeveer.

Dus ik ben nu een beetje bevreesd dat ik hetzelfde ga krijgen met die Senseo als ik het stuur. Jammer dat de Senseo niet in 60hz te verkrijgen is.

Ben er van overtuigd dat het wel gaat werken. Een senseo hier verwarmt een kopje in 30 sec en 30 sec om te druppelen. Dus dit zou dan geen zware belasting van het apparaat moeten zijn, denk ik.

Wat denk je?

Radjesh

Reply to
Radjesh David

Naar de plaatselijke bouwmarkt ben ik wezen kijken naar spaarlampen. Phillips spaarlampen zijn alleen de voltages aangegeven. Moet ik nu concluderen dat het ook op 60hz zou moeten werken?

Wat denk je??

Radjesh

Reply to
Radjesh David

En spaarlampen? Philips spaarlampen zijn allemaal aangegeven in 220-240v en geen hz. Zou dit dus geen probleem moeten zijn? EN hoe zit het met spotjes???

Het wordt me nu zeker duidelijker.

Ik heb nu geleerd om eerst naar het typeplaatje te kijken alvorens wat te kopen en ste sturen. Ik koop nu alles van 60hz. Tis wel ff zoeken, maar er zijn wel wat merken die alles hebben in 50/60hz.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

belast je

draaien,

is.

Geen enkel probleem. Voor deze apparaten is de frekwentie nauwelijks van belang, zolang het maar wisselstroom is. Belangrijkste komponenten in de apparaten: verwarmingselement, frekwentie maakt niet uit werkt altijd. spanning is ook niet zo belangrijk. thermostaat, moet wisselspanning/stroom hebben. Frekwentie onbelangrijk Contolelampje: meestal een neonlampje, werkt op iets hogere lagere spanningen ook. Frekwentie onbelangrijk.

Oftewel het maakt geen fluit uit. Wat natuurlijk wel uitmaakt is de spanning. Als de spanning lager wordt, dan duurt het langer voor dat de koffie klaar is. Als het voor een beetje water 5 minuten langer duurt voor dat het op temperatuur is, dan is de netspanning veel lager dan de genoemde 220 of 240 Volt.

Je senseo werkt echt wel op 220 - 240 Volt zowel 50 als 60 Hz. Er zit alleen maar een verwarmingselement met thermostaat in. Hou wel de netspanning in de gaten. Te hoog: water wordt te snel heet, koffie smaakt niet goed meer, en verwarmingselement gaat eerder kapot. Te laag: water wordt niet warm, geen koffie. Binnen een spanningsberijk van 200 - 240 Volt zal je senseo best werken.

Jantje

Reply to
jantje

NU je me dit zegt, moet ik wat vertellen. Het duurde overdags langer om te koken. Met de karcher ook hetzelfde, overdags werkt hij niet echt lekker.

Wat bleek nou, er is een meubelfabriek verder in de straat en die is de boosdoener. Die zijn een grootverbruiker en "zuigen" alles overdags. Wanneer ze dicht zijn werken de 220v apparaten allemaal prima.

Het handigste zou zijn als alle apparaten gewoon 90-250v / 43- 64 hz zouden zijn. Ik zag een adapter met deze specs!!!!

Radjesh

Reply to
Radjesh David

Spaarlampen werken op DC. Dus die zal het een worst wezen of je er 10 of

100Hz in douwt.
Reply to
Marco

Voor kleine vermogens zal dat ook niet zo'n probleem zijn.

10-tegen-1 dat dat een of ander switching ding is: ook hier wordt de netspanning direct gelijk gericht.
Reply to
Marco

Och.. Zolang er geen capacitatieve / inductieve belasting is... Zal het allemaal wel. Trafo's gaat bijna altijd goed. Behalve als ze op hun tenen lopen.

Wat denk ik een grote probleem is, zijn de variabele spanningen aldaar. Als ik het goed begreep van een kennis die daar familie heeft, betekent

110V iets als 'tussen de 70 en 130'
Reply to
Marco

werken

1.// a-synchroon motor (zoals in de Karcher ) 60/50=1.2 de motor draait dus ongeveer 1.2x zo snel. Het opgenomen vermogen is ook 1.2x zo groot dus de motor wordt warmer. In suriname is het ook warmer (heb ik gehoord) dus slechtere koeling. Verder nemen de ijzerverliezen toe (hystereze verliezen) Wat betreft de pomp in de hoge druk spuit dit is een plunjerpomp en hiervan is het opgenomen vermogen recht evenredig met het toerental. dus 1.2 x Dus misschien blijft de motor heel, zoals in de praktijk blijkt.

2.// Een elektrisch aangedreven fan van 50Hz nooit op 60 Hz aansluiten. (zit bijv. in aircounits of staat op tafel enz) ook hier wordt het toerental 60/50=1.2 x zo groot. Mechanisch gezien worden de centrifugaalkrachten ook 1.2x1.2=1.44 x zo groot, kan problemen geven. Elektrisch: motor draait 1.2x zo snel. Koppel (M) van een fan neemt kwadratisch toe met het toerental dus 1.2x1.2=1.44x --> M=1.44x n=1.2 x Opgenomen vermogen: P=2*3.14*M*n/60 1.2^2*1.2 =1.728 x -->motor wordt

73% overbelast -> motor verbrandt Bovenstaande geldt ook voor goede centrifugaal pompen.

3.// Wasmachines met een mechanische wasprogramma- timer aangedreven door een synchroon motor 50Hz werken ook niet op 60 Hz.

p.s. is er geen Surinaamse webside waar dit alles, en meer, op te vinden is ?

Ad

Reply to
Ad

Nog handiger zou zijn als de stroomvoorziening is Suriname eens een keer goed wordt aangepakt. Pas maar op met je airconditioner, die kon wel eens een probleem geven met te lage spanning, als je compressor doorbrandt kan je het hele ding wel weggooien. Te lage spanning komt veel voor in dit "soort' landen (zonder beledigend te zijn. We hadden er op Aruba vroeger ook veel last van. Een eigen generator in Suriname lijkt me geen overbodige luxe. Ook al vanwege de regelmatige stroomuitval.

Het is wel eens voorgekomen dat het hele land plat lag, ook alle zenders de lucht uit, alleen de Wereldomroep vanuit Bonaire op de KG was nog te horen..... ruud

Reply to
Ruud Poeze

Nee, helaas. er is geen website met zoveel specifieke informatie. Daarom is het goed dat zulke nieuwsgroepen bestaan. Je kan van elkander veel leren. Ik ben inmiddels heel veel teweten gekomen door wat vragen te posten in deze groep.

In mijn omgeving kon niemand me een degelijk antwoord geven, zoals hier. Vandaar ik het erg aardig vind dat er mensen zijn die me willen helpen met mijn specifieke vragen.

In suriname heerst er een afgunst mentaliteit. Men vertelt elkaar niets en als ze het al doen is het foutief van aard. Dus niet te geloven en te vertrouwen.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

Dat klopt, 110v moet je interpreteren als: 'iets tussen 70v en 150v'. Dus dat is het probleem. Kijk in een ontwikkelingsland moet je niet veel verwachten, zoals et hier goed geregeld is.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.