TV kabel fråga

Hej.

Tänkte höra lite angående TV anläggnigar.

Har läst lite och såg det finns bussnät och stjärn nät för dist. av TV kalaner från en central punk.

Då kom jag att tänka på data nät. Om jag minns rätt är maxlängden för "thick ethernet 500meter" för 10Mbit.

Hur funkar det med TV egentligen, de är ju ingen dubbelriktad kommunikation, och kabeln är 75 ohm (tror jag enligt dagens standard).

Hur lång får en kabel vara innan signalen behöver förstärkas ?

Reply to
Dennis
Loading thread data ...

Detta bestäms av paketens transporttid - ju större sträcka, destå större lukor måste du ha mellan paketen för att garantera att inte någon annan kort börja prata innan paketet har nått den mest avlägsna delen i nätet,

Har man för långa sträckor så börjar skyddstidluckorna menligt påverkat kapaciteten, därför sätter man maxgräns på sträckan i protokollet.

Iom. så har man inga tidmässiga krav att ta hänsyn i TV-signal så handlar det bara om att få fram signal med tillräcklig styrka till användaren.

Beror på kabeln!

Ofta finns det värde som säger hur många dB/100 m kabeln dämpar (se kabletillverkarens uppgifter) och värdet är olika på olika frekvenser - det fysikaliska lagar som bestämmer och går inte att förhandla bort - bl.a att förlusten ökar med roten av frekvensen när man har kommit över en viss frekvensnivå.

Det är som CV-värde på bilar, är den hög från början, så ökare förlusten fort vid allt högre frekvens, men är den låg från början, så börja den snällt och ökar kraftigt först vid väldigt mycket högre frekvens

- men en sådan kabel är arm till stuprörstjock (tex används 1-5/8" för UMTS - och den är _grov_!!!)

VHF kanske bara dämpas 3-4 dB på en viss kabelnsträcka medan den höga delen av UHF (830 MHz) kanske kroknar 20-30 dB på samma kabel.

Efter lite diskussioner fram och tillbaka i mötet under 1/2 år tillbaka så tror jag kravet var 60 dBuV ur TV-uttaget för snöfri bild i TV:n. och det gäller alla frekvenser viket innebär att man måste ha mer förstärkning ju högre frekvens för matning på långa ledningar.

Verkligheten kommer dock göra precis tvärt om mot önskat på just höga frekvenser, dvs liten signalstyrka på TV4 redan från början (som ofta ligger högt i UHF) då antennarean är mycket mindre på höga frekvenser än låga, samt antennförstärkaren normalt förstärker minst på just högsta frekvenser...

Det skall bara jäklas, så är det :-)

--
Skall du börja jobba seriöst med detta så är det bäst
att lära sig var dB egentligen betyder illa kvickt
- alla som håller  på att dimensionera sådant här pratar
bara dB, dBm, möjligen också  uV och dBuV som slutnivå
i ändan på kabeln. Man pratar aldrig om effekt i Watt
eller mWatt.


/TE
Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

Tack för svaret. Jo då jag förstår vad du pratar om. Få se om jag skaffar någon bok i ämnet, fast de är inte så aktuellt.

Reply to
Dennis

Borde vara högaktuellt.

Reply to
DataSpider

Detta är åtiminstone inte hela sanningen. I ethernetstandarden så detekterar man krockar mellan paket genom att kontrollera att signalstyrkan på linan inte har överstigit ett tröskelvärde. För att kunna garantera att två stycken ramar som krockar verkligen ger en signalstyrka som är högre än detta tröskelvärde så måste man veta att signalen inte dämpas ut förmycket innan den når sista detekteringspunkten (sista nätverkskortet) på linan. Detta ger en naturlig maximumlängd på en ethernetkabel.

Se tex William Stalling "Data and Computer Communications" sid 472.

/Mvh Daniel

Reply to
Daniel Appelqvist

Har den boken i bokhyllan, läst hela den. Skaffade den för 5år sedan :) Bra bok men mitt intresse område är inte längre data eller TV osv, jag bara använder apparaterna. Inget mera, resten lämnar jag till "teknik-freaks"

Reply to
Dennis

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.