wasmachine raadsel

Ik ben 8 jaar geleden naar Canada verhuisd en heb m'n wasmachine meegenomen. Ik kon hem in NL niet kwijt en de nieuwe werkgever betaalde voor de verhuiskosten. De gedachte was dat de huizen hier naast 120V ook

240V hebben voor energievreters zoals elektriche fornuizen en wasdrogers. Vanwege de 60 Hz ipv 50 Hz netfrequentie zullen de wasprogramma's 20% korter zijn maar daar kan ik denk ik wel mee leven.

Bij aankomst een huis gekocht waar al een wasmachine inzat. Die is nu gesneuvelt en ik heb m'n "oude" Nederlandse Wirlpool uit de garage gehaald voor een testritje met een spoel + centrifuge stand. Dat viel niet tegen. Er was geen roest onstaan en alles draait nog als vanouds. Het enige is dat het water niet weggepompt wordt. De trommel blijft dus vol water staan aan het einde van het programma. Ik krijg het water er alleen uit door de afvoerslang laag genoeg te houden zodat het water er door de zwaartekracht eruit komt. Dit geeft een flinke waterstroom. De afvoerslangen zijn dus niet verstopt.

Pompluikje opengemaakt en schoongemaakt (er kwam een gulden uit). Geen verbetering. Pomp gedemonteerd, getest en lijkt normaal te werken. Pomp weer gemonteerd en een droge test gedaan met het pompluikje open. De pomp lijkt correct te worden aangestuurd door de elektronica. Maar om de een of andere vage reden wordt er nog steeds geen water uit de trommel gepompt.

Ik lijk iets essentieels over het hoofd te zien, maar wat. Heeft iemand een suggestie? Het gaat om een Wirlpool AWM877 uit 1994.

Menno

Reply to
Menno
Loading thread data ...

"Menno" schreef in bericht news:46817942$0$7128$ snipped-for-privacy@news.astraweb.com...

Gaat de pomp ook draaien als hij wordt aangestuurd? En de hamvraag: Als de as van de pomp draait, draait dat het vaantje (of hoe dat ding dat in het pomphuis op de as zit ook heten mag) mee? Als het vaantje tegengehouden wordt, blijft dan de as wel draaien?

Mijn inschatting is, dat de gulden de pomp heeft geblokkeerd en dat het vaantje nu los op de as zit. Mogelijk te repareren met een geschikte constructie- of twee componentenlijm. Anders pomp vervangen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"Menno" schreef in bericht news:46817942$0$7128$ snipped-for-privacy@news.astraweb.com...

KNIP

Ik ben 2 dagen aan het tobben geweest met een wasmachine die ik op een verhoging had staan en waar de afvoer lager dan de pomp zat. Ding naar de hobbykamer gesleept, op de grond gezet, emmer erbij en pompt gewoon. Weer teruggezet, wel de pomp horen maar niet wegpompen....

Tot iemand zei dat de slang éérst 70 cm omhoog moet en dan pas naar de afvoer omdat de pomp zonder tegendruk geen druk opbouwt..... Ik heb toen de afvoerslang aan een haakje aan de achterkant van de wasmachine vastgemaakt (het was er vást voor bedoeld.....) en sindsdien geen problemen meer.

Misschien kan je er iets mee ?

Suc6,

Ben

Reply to
Ben Zandstra

draait de pomp ook wel de goede kant op ? door het frequentie verschil. verder slang op de grond leggen en kiijken als ie pompt of het water ook harder loopt of langzamer. succes. "Ben Zandstra" schreef in bericht news:46822521$0$35205$ snipped-for-privacy@news.kabelfoon.nl...

Reply to
marcel van kesteren

"marcel van kesteren" schreef in bericht news:4682296c$0$330$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Nou dat lijkt me heel knap als je dat voor elkaar krijgt! Hij zal hooguit 20% sneller draaien.

Reply to
vergeten

tis maar een tip hoor maar draait ie wel hardgenoeg ??? en vooral de slang naar de pomp checken ooit een gulden ingehad bij een klant. en dat was zoeken soms wel en soms niet water doorlaten. succes.

"vergeten" schreef in bericht news:4682bd67$0$89270$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Reply to
marcel van kesteren

Menno wrote in news:46817942$0$7128$ snipped-for-privacy@news.astraweb.com:

Mooi verhaal maar ik kijk er niet van op, grijns. De waterpomp zal best wel onbelast willen draaien op 120volt. Het wordt meestal aangedreven door een klein syncroon motortje. Bij 120volt komt de motor net wat spanning tekort om zijn volle vermogen te kunnen leveren en staat dan ook prompt stil als er echt gewerkt moet worden.

Maar ik zou toch eerst even een echte testronde maken onder een vol wasprogramma en met wasgoed. De wasmachine motor en de verwarming draaien namelijk ook met halve capaciteit. De verwarming is niet zo'n probleem, de 60herts van het lichtnet doen er mooi 20% van het halve vermogen bij zodat je kunt rekenen op zo'n 70% van het voormalige vermogen. Maar het belangrijkst is de wasmachine motor. Als die de cyclusjes goed blijft maken en netjes centrifugeert, dan zou ik er zonder hoofdpijn een andere waterpomp in durven zetten. Het beste is om het pompje te verwijderen en mee te nemen naar de local shop voor een vergelijkbaar exemplaar. Of zo omprutsen dat het past en met de slangen overweg kan. Jesse.

Reply to
Jesse

"Jesse" schreef in bericht news:Xns995CF4220C8BC3245verlycos@213.132.189.36...

Ik kan OP verkeerd begrijpen maar als ik lees:

[quote]
[/quote]

dan lijkt mij niet dat het pompje op 120 volt werkt.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

"Jesse" schreef in bericht news:Xns995CF4220C8BC3245verlycos@213.132.189.36...

Aangezien de motor via triac gestuurd wordt kan het wassen wel meevallen. Het centifugeren zal veel minder zijn. Ferre.

Reply to
Fernand

Helaas: de machine draaide op 240 V / 60 Hz. De gulden was al bij de eerste inspectie verwijderd. Maar dat maakte geen verschil uit en was dus het probleem niet. Bij m'n laatste wasbeurt in Rotterdam zat die gulden er waarschijnlijk ook al in.

Ik begin te vermoeden dat de 60 Hz misschien het euvel is. Als de pomp inderdaad een synchroonmotor is, dan zou die wel eens moeite kunnen hebben met 60 Hz ipv 50 Hz. Maar is dat niet wat overdreven om een simple pompje met een synchroon motor uit te rusten? Het lijkt me dat het toerental van zo'n ding niet erg kritisch is, toch? Het is geen platenspeler. De trommel draait als een tierelier en ook centrifugeren doet ie (op het gehoor) prima. De trommelmotor is neem ik aan geen synchroonmotor vanwege de variablele snelheid. Ik zal eens een stukje gekleurd tape op een van de pomp vinnetjes doen zodat ik kan kontroleren of dat helemaal ronddraaid of alleen maar heen en weer staat te vibreren.

Iedereen bedankt voor de reacties maar helaas ben ik nog niet veel verder gekomen. Inmiddels ook het

formatting link
ontdekt. Die heeft een speciaal wasmachinerubriekje. Ik ga het daar ook eens proberen.

Menno

Reply to
Menno

Heb nogal wat pompen gezien en nog nooit met synchro-motor. Kijk eens of de pomp wel draait als hij in de machine zit. Ze komen soms slecht op toeren en dan met 60 Hz?! Als ze niet draait kan je ze misschien vervangen de een standaard vervangpomp en dan is ze geschikt voor 60Hz. Die pompjes zijn over het algemeen niet duur.

Reply to
Marcel Aerts

Ik ben fout denk ik. Er zijn pompjes met een synchromotor, met een permanentmagneet anker die in een waterdicht huis zit en daardoor lek-ongevoelig is

Die kan je dan ook niet zien draaien.

Ze komen soms

Reply to
Marcel Aerts

Menno wrote in news:4683fb71$0$16885$ snipped-for-privacy@news.astraweb.com:

Zover ik weet zijn alle motoren in wasmachines afhankelijk van de lichtnet frequentie. Echt syncroon is dat natuurlijk niet. Het type motor zal maar 2200 toeren willen maken bij 50hertz en 2500 bij 60hertz.

Die type motoren zijn betrouwbaar, werken altijd, en de fazes zijn te manupuleren waardaar de motoren langzamer kunnen draaien of zelfs achteruit. Daar tegenover staat dat het energie vreters zijn. Een waterpompje zit minder ingewikkeld in elkaar maar maakt de toeren ook afhankelijk van de lichtnet frequentie en zal bij 60hertz ook wel willen werken zonder problemen.

Maar als de wasmachine werkt op 240v i.p.v 120v dan gaat mijn advies niet op. Jesse

Reply to
Jesse

"Jesse" schreef in bericht news:Xns995DEA187B9273245verlycos@213.132.189.36...

Heel veel merken wasmachines van de laatste 35 jaar hebben een motor met gewikkeld anker en koolborstels. Ferre.

Reply to
Fernand

"Fernand" wrote in news:WQ1hi.9324$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be:

Van stofzuigers kan ik me dat wel herinneren. Maar van wasmachines? Alles kan en misschien voor schippers met een boordnet ofzo. Jesse

Reply to
Jesse

Ja. Makkelijker regelbaar toerental.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Heb je al gecontroleerd of het vinnetje wel vast op de as zit?

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Ik denk dat ik het probleem gevonden heb. De pompmotor is inderdaad een synchroonmotortje met een permanente magneet als rotor in een waterdicht kamertje. Deze permanente magneet zit op hetzelfde asje als het pompvinnetje is tezamen het enige bewegende deel van de pomp.

Ik heb de pomp met het filterhuis en de slangen gedemonteerd en op de garagevloer daarmee proefgedraait. Als ik eerst de motor aansluit gaat die netjes draaien (want geen weerstand). Als ik dan water in de (losse) aanvoerslang naar de pomp giet, dan wordt het water netjes door de afvoerslang naar een hoger staande emmer gepompt. Als ik dan de pomp uitschakel zodat er water in het pomp/filterhuis blijft staan en dan weer opnieuw inschakel, dan komt de pomp niet op toeren en wordt er geen water weggepompt. Kennelijk is de 60 Hz ipv 50 Hz net iets teveel van het goede om op te starten met water in het filterhuis.

Ik ga eens proberen of ik een passend pompje op de kop kan tikken bij de lokale onderdelenhandel. Of heeft iemand een leuk idee of schakelingetje om m'n huidige pomp (34 Watt) toch aan de gang te krijgen onder belasting? :-) 60 Hz --> DC --> 50 Hz is tamelijk omslachtig.

Iedereen bedankt voor het meedenken en de reakties.

Menno

Reply to
Menno

En als je de rotor wat kleiner maakt? 't is maar een gedachte.....bij mislukken zit je aan een nieuwe.

Reply to
Gerard

Da's geen gek idee. Nu heb ik er verder toch ook niets aan. Ga ik eens proberen.

Reply to
Menno

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.