Raadsel

Ik hoorde gisteren bij een kennis een vreemd verhaal. Hij heeft een groep in de meterkast afgeschakeld, en daarbij zijn twee verbruikers (waaronder een telefooncentrale) op een andere groep (en op een andere fase) eruit gevlogen. De enige verklaring die wij konden bedenken is dat de (kennelijk zwevende?) nul via een andere 'ohmse' verbruiker (b.v. een trafo / een motor) even spanning van een andere fase heeft gehad, waardoor er 400V op de telefooncentrale heeft gestaan. (?)

Wat is een (de) verklaring voor dit verschijnsel en hoe is het te voorkomen?

Alvast bedankt voor de (deskundige ;-)) reacties, Henk

NB De telefooncentrale heeft geen aardaansluiting - gewoon zo'n platte stekker. Zekering is nog heel, zo te zien is de (schakelende) voeding defect. De halfgeleiders op de koellichamen maakten geen sluiting.

Reply to
Henk
Loading thread data ...

"Henk" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Als het verhaal echt klopt, dan wordt het zaak de meterkast eens door een echte deskunduige goed na te laten kijken.

Het genoemde verschijnsel is mogelijk, maar er moeten stomme fouten in de meterkast gemaakt zijn, en de installatie moet op 3 fase aangesloten zijn, met een 1 fase aansluiting lukt het niet. De nul van de ene groep loopt via de nul van de andere groep. De groepsschakelaar is niet goed aangesloten, of is defekt, waarbij ik eerder van de eerste optie uitga, dan de tweede. Meestal verbinden de groepsschakelaars bij een defekt niet meer. Dat ze (op

1 pool) niet meer verbreken komt vrijwel nooit voor. (nog nooit megemaakt, en ook nog nooit van horen zeggen)

Eigenlijk heb je, bij het optredende defekt, een 3 fase (of 2 fase) net met een losse nul. Hierin kunnen vreemde verschijnselen optreden. Het is dan zo dat er twee groepen met elkaar in serie staan op 400 Volt. Zijn de groepen gelijk belast, dan heb je op alle (op die groepen aangesloten) apparaten 200 Volt staan. Maar bij een scheve verdeling kan het zelfs zover komen dat op 1 toestel

400 Volt komt te staan. Voor veel toestellen is dit te veel van het goede.

Toch maar even een vakman bijhalen .......

Toet

Reply to
Toeternietoe

Dit kan als er twee fasen in huis zijn, en bovendien verbruikers op de fase van de ene groep en de nul van de andere groep zijn aangesloten.

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

! ! Een transfo en een moter zijn geen 'ohmse' verbruikers maar inductieve verbruikers.Als je er de ohmse weerstand van meet zul je zien dat die maar een weerstand hebben van een paar ohm. Als je die dan in serie zet met een hoog 'ohmige' verbruiker, oa een telefooncentrale' is de spanning op deze hoog 'ohmige' verbruiker rechtevenredig, dus ong 400V op een paar V met alle gevolgen van dien.

De verbindingen van de 'neutrale' zekeringen met één geleiderbrug maken en NIET iedere keer een bruggetje van de ene 'neutrale' zekering naar de volgende zekering. Want als je dan ergens een slechte verbinding hebt en je gaat er mee verder op een andere fasegroep heb je een zwevende nul.

Aardaansluiting of niet heeft er dus niets mee te maken.

Reply to
Marcel Aerts

Ik ken dit verschijnsel het komt wel vaker voor maar het blijkt niet je nul te zijn. Maar helaas vaak is het met moderner spul vaak zo staat het dag en nacht aan (zoals je telefoon centrale en je schakeld het kort uit dan blijkt het vaak daarna te zijn overleden. dus helaas kapot. Daarom probeer zoiets nooit zolang het niet hoeft uit te schakelen , vaak overlijd er weleens iets. "Marcel Aerts" schreef in bericht news:Aw%ff.53079$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Reply to
ik

Hoi, er hoort maar 1 nul te zijn. P.

Reply to
Pipo

De nul is weliswaar gemeenschappelijk voor alle fasen, maar wordt wel per groep afgeschakeld, zodat er bij verkeerde bedrading apparatuur in serie op 400V kan komen te staan (de nul zweeft dan).

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Allemaal bedankt. Ik meld me met de oplossing ;-)

Henk

Reply to
Henk

Ik dacht altijd dat je de nul niet mag schakelen?

P.

Reply to
Pipo

Niet met de normale lichtschakelaar. Maar het ging ook niet fout toen het licht werd uitgedaan.

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

"Pipo" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

De groepsschakelaar, dus de schakelaar die net boven (soms onder)de zekering zit MOET ook de Nul afschakelen. Verder zijn er nog een paar gevallen waarbij de Nul afgeschakelt MOET worden (werkschakelaars, etc)

Maar wel even in de gaten houden, als je de Nul afschakelt, dan MOET je tegelijk met dezelfde schakelaar ook de Fase(n) afschakelen.

Toet

Reply to
Toeternietoe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.