Warmte verhuistrafo

Hallo,

Ik moet een verhuistrafo gaan gebruiken voor een 100V apparaat (ongeveer 500W). Ik heb nog een oude (25 jaar oude) autotrafo liggen die de juiste spanning/stroom kan leveren. Het blijkt echter dat de trafo, zelfs bij geen belasting, behoorlijk warm wordt. Dit is; het ijzer wordt warm (nog net vast te pakken), de spoel wordt lang niet zo warm (ik vermoed dat de warmte komt van het ijzer).

Als ik met een eenvoudige wattmeter het vermogen meet blijkt dit ongeveer 80 Watt te zijn (Dit is waarschijnlijk hoofdzakelijk inductief).

De vragen die ik nu heb zijn de volgende. Is er iets aan die warmte te doen. (b.v het ijzerpak vaster klemmen o.i.d.)? Ik heb een moderne elektriciteitsmeter (knipperend ledje ipv een draaiend wieltje). Moet ik ook betalen voor het aangegeven wattage (80W) of betaal ik alleen voor de ohmse belasting (die voor de warmte zorgt)?

Ik hoop dat iemand hier iets over kan vertellen.

m.v.g.

Bu

Reply to
Bu
Loading thread data ...

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Nog net vast te pakken is ongeveer 50 a 60 graden C is niet bijzonder heet voor een trafo.

Het zijn inderdaad ijzerverliezen, is niets aan te doen.

Ja, dat betaal je ook! Dat knipperende ledje is hoogst waarschijnlijk van de toonfrequent ontvanger die de kWh meter aanstuurt om op het dag/nachttarief om te schakelen.

groetjes, A.Stolwijk

Reply to
A.Stolwijk

Hangt er maar vanaf hoe en met welke Wattmeter de OP die 80W gemeten heeft, zoals gij zelf zegt is die 80Watt hoofdzakelijk inductief (al is een inductieve Watt geen goede uitdrukking dacht ik) Feitelijk betaal je wat je werkelijk verbruikt, in dit geval zal dit het afgegeven verwarmingsvermogen van de transfo + de magnetische verliezen rond de transfo zijn

Ik draai het even om, stel,... je hebt een ideale condensator, op die condensator meet je 1 ampere, bij een wisselspanning van 230Volt, Uw verbruik is dan 0Watt, (theoretische leidingverliezen in de draden achterwege gelaten, die zijn trouwens te verwaarlozen hier) Zo'n kondensator zou je zuiver kunnen aansluiten op het net met de OP zijn wattmeter ertussen om te kunnen bepalen of die wattmeter verbruik aanduid. Indien de wattmeter aanduid dat die kondensator 230W verbruikt, smijt die Wattmeter dan maar in de vuilbak.

Reply to
Gilbert

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dit is het werkelijke vermogen. Je meter meet dit, en je moet het ooki betalen. De 80 Watt wordt volledig omgezet in warmte. Probeer de warmte effectief te gebruiken, dan heb je er nog wat aan..

Er is niets aan te doe...... of toch wel nl. het gehele blikpakket vervangen door dunnere lamellen. We goed geisoleerd tov elkaar!

Je betaald alleen de ohmse belasting, dus het werkelijke vermogen. de 80 Watt verlies is werkelijk vermogen, en wordt gewoon door de meter geteld, en komt op je afrekening te staan.

Je haalt een paar dingen door elkaar. Je bedoelt vaak het schijnbaarvermogen. Hiervoor zijn geen simpele meters. Toch kun je dit eenvoudig zelf meten. Meet de stroom de de transformator (onbelast) uit het net opneemt. Meet ook de netspannning (deze zal 230 Volt zijn) Vermenigvuldig de getallen met elkaar, en je krijgt het schijnbare vermogen Ps. Dit is altijd meer dan het werkelijke vermogen (je 80 Watt) Een gewone huis- tuin en keuken kW.h meter registreerd alleen het werkelijke vermogen (je 80 Watt) en niet het schijnbare vermogen.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Dat is wel een hoop. Zou het kunnen dat je blikpakket geroest is en dat de platen onderling sluiting maken?

Reply to
Marco

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik veronderstel dat je de trafo onbelast hebt aangezet. De inductie in de kern is dan maximaal en zo ook de warmte ontwikkeling in de kern. Als je de trafo gaat belasten ontstaat er spanningverlies in de wikkelingen en wordt de inductie in de kern minder. De wikkelingen worden dan wel warmer. Maar waarschijnlijk neemt de verwarming van de kern meer af dan de warmte die ontstaat in de wikkelingen. Dus eerst maar eens kijken wat dat ding onder vollast doet. Overigens is een temperatuurstijging van zo'n 40 a 50 graden niet verontrustend.

Hans

Reply to
JT van Es

De trafo werd flink warm en dat betaal je.

--
Bas.
Reply to
Bas Mevissen

"JT van Es" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@fiberworld.nl...

------------------------------

Wat een onzin. Je schoolgeld eens terug gaan halen wegens wanprestatie.

Reply to
Rob

Hier moet ik toch JT even ondersteunen (voor zover dat nodig is) , het opgenomen vermogen van een onbelaste trafo dient alleen voor het overwinnen van de eigen verliezen in de trafo , het wordt in warmte omgezet. Die warmte wordt hoofdzakelijk ontwikkeld door de stroom in de primaire wikkeling en veroorzaakt door het ohmse spanningsverlies en is dus evenredig met I² (p=I²R). De warmte ontwikkekling in de spoel(die meestal van koperdraad is) noemt men koperverliezen , de warmte ontwikkeld door de ijzeren kern ijzerverliezen. Denk ook even aan hysteresislus.

wie moet er nu schoolgeld terughalen ?

groet : Manus.

Reply to
Manus

Allen, bedankt voor de reacties.

Of ik nu wijzer ben geworden weet ik niet. Ik begrijp dat de ijzerverliezen niet te verminderen zijn (zonder drastische maatregelen zoals vervangen!) maar dat ik me geen zorgen hoef te maken over de temperatuur zolang de trafo aanraakbaar blijft.

Ik heb met een scoop en een weerstand in serie met de trafo naar de golfvormen gekeken. Over de weerstand staat een 'soort' sinusvorm waarvan de toppen en de nuldoorgangen in iedergeval 90 graden uit fase zijn met de spanning over de trafo (=netspanning).

Uitgaande van de spanning over de weerstand (=stroom door de trafo en een maatvoor het opgenomen vermogen in de weerstand) blijkt mijn (eenvoudige) wattmeter ongeveer overeen te komen als ik het vermogen in de weerstand omreken naar 230V. (Mijn wattmeter houdt dus geen rekening met fasenverschillen tussen spanning/stroom).

Vraag blijft dus of de gebruiksmeter van het energiebedrijf (moderne versie) wel rekening houdt met fasenverschillen. Als dit zo is dan hoef ik dus niet te betalen voor het 'uit fase' vermogen. Ik hoop dat iemand hier nog een antwoord op heeft.

m.v.g.

Bu

Zover ik dus kan n

Reply to
Bu

De meter van de energiebedrijven is een kiloWattuurmeter (U*I* cos phy*t). Geen VA (U*I*t) meter. Het zit hem dus in die cos. phy. Dat is je fase tussen spanning en stroom. Je betaalt dus altijd alleen het werkelijk afgenomen vermogen (joulesec). Als dat 80 Watt is, het zei zo. 80 W nullastverlies in een trafo van 500 W is nogal "Watt" (16 %). Dat kan redelijkerwijs alleen als, zoals al eerder opgemerkt, je blikpakket sluiting maakt. Als je hem al gaat gebruiken, zul je goed moeten opletten of het niet erger wordt. Zorg in elk geval dat je goed afzekert. Erg veilig vind ik het niet.

Hal.

Reply to
Hal

de

wordt

Maar

onder

graden

Doordat bij belasting het koperverlies toeneemt word de windingspanning wat kleiner. De windingspanning bepaalt de inductie in de kern en daarmee het ijzerverlies. Nu zit, en dat even uit het hoofd, in de berekening van het ijzerverlies een 3de of 4de machtje als functie van de spanning. Zoals je al aangaf gaat het koperverlies met een 2de macht van de stroom. Dat is de basis van mijn eerdere betoog.

Hans

Reply to
JT van Es

phy*t).

sluiting

niet

het

Wat moet ik mezelf voorstellen bij een blikpakket dat sluiting maakt?

Hans

Reply to
JT van Es

Is dat een probleem dan? Maken die platen niet vrijwel altijd sluiting?

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Maar de warmte betaal je wel.

De oude meters, met een draaischijf, deden dat wel, en dat zal nog niet veranderd zijn.

Verder is het best eenvoudig om een oude trafo met 110 volt aftakking te gebruiken als verhuistrafo. Je krijgt dan 115 volt. Door daar een laagspanningswikkeling mee in serie te zetten kan je de spanning nog wat aanpassen.

Zou de hitte niet veroorzaakt kunnen worden doordat een 220 volt trafo op 230 volt gebruikt wordt? Ook hier kan je slim te werk gaan: een trafo'tje van 12 volt 1 ampere kan je gebruiken om de netspanning te verlagen naar 208 volt of te verhogen naar 242 volt - en met een belastbaarheid van 1 ampere!

Thomas

Reply to
Zak

"Zak" schreef in bericht news:438f5332$0$28542$ snipped-for-privacy@news.tweaknews.nl...

Hee, dat is wel een leuke truuk die ik moet onthouden.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Wat voor aansluitingen heeft die trafo precies? Mogelijk is de netspanning te hoog voor de manier waarop je de trafo nu hebt aangesloten.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

De Op heeft het over een trafo van 500VA. Dat bijzet trafotje moet daarom

2,5 a 3Amp aankunnen.

Hans

Reply to
JT van Es

Is het geen 60Hz trafo? Die worden op 50Hz ook warmer, zeker als ie al wat marginaal is...

Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Het is echter zeker niet onmogelijk.

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.