Vraagje HS monitor

Hallo,

Als de HS-tor de geest heeft gegeven hoe groot is dan de kans dat de HS trafo en eventueel andere componenten ook stuk zijn?

En heeft er iemand hier al ervaring mee?

formatting link

Deze kun je blijkbaar gebruiken zonder de HS trafo los te solderen.

tia Greetz Cofke

Reply to
Cofke
Loading thread data ...

"Cofke" schreef in bericht news:Xns9461CB1C83B07cofke@195.130.132.69...

Ik zit meer dan 40 jaar in het vak. En adviseer je, doe dat ding weg. Want er is geen eer meer aan te behalen. Transistoren gaan zelden uit zichzelf stuk. Je kunt hem gaan vervangen, maar 10 tegen een, dat hij zo weer defekt raakt. Wat je alleen nog kan doen is de boosterkondensator vervangen die zit aan de collektor naar aarde. Die is over het algemeen 8000-10.000pF. Is de lijntrafo zelf de oorzaak, dan is het finaal op zijn end. Het kan ook nog de aansturing van de transistor zijn.

Reply to
Ton v.d.Hammen

Hoi,

Cofke wrote:

Nou het is toch wel even het proberen waard bij de meeste monitoren, om te testen stop ik er vaak even kort een BU508AF of BU508DF in (afh. van of er een diode in zit, dit moet je zeker weten van het originele type, DF is met diode, de AF is zonder), voordat je dat doet natuurlijk wel oa. de tussenvoeding met een Mosfet (typisch een IRF630) even controleren, soldeerverbindingen, B+ elko's (vooral die) en genoemde condensator. Draai niet langer dan nodig met die BU508 (alleen om even te controleren of alle fouten eruit zijn of je ze er na wat zoeken vrijwel zeker uit hebt na herhaaldelijk proberen/ vervangen, meestal houdt die BU508 het wel in die korte testtijd (enkele tientallen seconden) maar je moet er niet mee blijven werken ook al lijkt het goed, kan oa. bij hogere resoluties/refreshrates veel te heet worden etc. omdat ie niet helemaal goed aangestuurd/belast kan worden door een voor een ander type geoptimaliseerd circuit, bestel uiteindelijk altijd de originele, neem nooit een vervanger). De meeste gevallen die ik heb gezien (ca. 3 jaar in de weekeinden bij computerzaak gewerkt als monitorreparateur) werden door losse contacten veroorzaakt of gare elko's (en bij defecte HS-tor ook vrijwel altijd de tussenvoeding defect, oorzaak of gevolg, meestal is alleen de Mosfet stuk) in de B+ (controleer die en vervang die elko's preventief door goede low-esr types, zeker als "dat soort" elko's er al in zat). In enkele gevallen was de trafo zelf wel stuk maar dan krijg je het scherm vaak ook niet met een (goedkope) BU508 aan de praat (al heb ik wel gehad dat er soms wat linke "inkrimpeffecten" oid. te zien waren en de monitor echt snel uit moest, plaatsing van de originele gaf dan prima beeld en bleek er op het feit dat de BU508 hier dus niet geschikt voor was verder niets meer aan de hand), verder werd er ook altijd garantie gegeven (wel ooit eens "boomerangmonitoren" met deze fout gehad, maar toch erg weinig, toevallig kan ik me nog een MAG innovision

15-inch scherm herinneren in Escom behuizing die ik uiteindelijk zelf nog geadopteerd heb, daar legde ie na enkele maanden prima draaien toch vaak weer het loodje (maar wel ontzettend strak beeld, meestal zijn die MAG schermen behoorlijk goed, en daarom zelf toch nog flink wat keren mee bezig geweest en meerdere malen gerepareerd maar uiteindelijk gesloopt, probleem was toch oververhitting leek het, al werden vergelijkbare schermen van MAG ook altijd behoorlijk heet (heb nu nog een goede MX14H), die andere was meende ik een DX15, maar allemaal details waar je weinig aan hebt). Gewoon proberen te repareren dus en even foutzoeken met een goedkope en makkelijk verkrijgbare transistor als de BU508AF/BU508DF, en als dat gelukt is de originele bestellen.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Wat veel voorkomt zijn slechte solderingen rond de lijntrafo en ook rond de aansturing. Ook slechte elco's in de aansturing (koppel- of ontkoppelelco's) komen wel voor als oorzaak. De lijntrafo zelf is vaak relatief betrouwbaar.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik zal het zo eens proberen. Kun je me nog effe uitleggen waar low-esr types voor staan.

Die boostercondensator kan ik misschien dan beter ook preventief vervangen, samen met de voedingsfet? Ik ken nu wel niet direct de prijzen daarvan.

Bedankt voor de uitleg

Beste wensen Greetz Cofke

Reply to
Cofke

Hoi,

Cofke wrote:

Low-esr betekent relatief lage serieweerstand, een elektrisch model van een praktische elko is op te vatten als een ideale condensator in serie met een weerstand. Die "weerstand" is verdeeld over de hele elko en zit voornamelijk in de alumiumfolie/laag tussen het het in het elektroliet gedrenkte "papier" (elko's zijn "natte" componenten, vandaar de vaak beperkte levensduur, zeker bij hogere temperaturen, een indicatie is halvering v/d levensduur bij iedere 10'C temp-stijging) en zorgt voor begrenzing van de op en ontlaadstroom en interne verhitting), een low-esr scoort hierop beter en kan makkelijker hoge stromen leveren met een langere levensduur. Elko met opdruk 105'C zijn vaak low-esr (normaal 85'C) al kan je er eigenlijk alleen echt wat over zeggen als je de datasheets van de elko-fabrikanten naast elkaar legt en kijkt naar oa. de esr waardes onder vergelijkbare omstandig- heden, veel zijn gewoon op het web te vinden. Snel gezegd zou ik dus altijd om een 105'C graden elko vragen voor die B+ lijn.

groeten van Bart

PS: meestal heeft een elko met dezelfde waarde uit een bepaalde serie met een hogere spanning een lagere esr dan een met een lagere spanning (maar meestal ook weer een hogere lekstroom, iets wat bij voedingsafvlakking vaak niet zo belangrijk is (maar ergens anders wel kan meespelen)

PS: mbv die temperatuur op de elko en de daarbij gespecificeerde levens- duur kan je de levensduur bij de praktische werktemperatuur inschatten, een 105'C met dezelfde levensduur in uren als een 85'C type gaat dus typisch 2^2=4 keer zo lang mee in dezelfde toepassing

Reply to
Bart Jorritsma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.