Verouderende IC's

Zelfde ervaring. Na jaren weer een oude computer (1980) opgestart. Bleek te werken maar een 'lopend' beeld. Bleek een ICtje te zijn in het videocircuit van de computer. Een nieuw ICtje gepiggybacked en het werkte weer. Bleef wel zitten met de vraag. Waarom kapot? Veroudering (verandering van de fysische grootheden) of een toevallige spanningspiek of een los intern contactje in het IC?

Reply to
Bu
Loading thread data ...

Na rijp beraad schreef Boze opa :

Absoluut. Zit te smullen!! :-)

Reply to
Lucifer

20AMROH.htm

Later, ik had een betere ontvanger gebouwd, luisterde ik ook 's morgens naar Luxemburg, dan was die Nederlandstalig meen ik. Die ontvanger was echt beter, hf voorversterker en 2x mf. Zal in 1962 geweest zijn. Een replica daarvan, zeg maar versie 2.0 heb ik nog steeds in aanbouw, maar strandt een beetje op een goede 3-voudige afstemcondensator. Jeugdsentiment.. :-)

--
Groet, salut, Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

Het enige kwaliteitsartikel dat toen voldoende voorradig was. Maar het begint danig te verslijten...

Uwe Hayek.

--
Als ik nu op dit moment geld transfereer [in Belgiƫ] 
naar een
andere rekening staat dat een uur later daar gecrediteerd.
-- Boutros Gali, realiteitsdeskundige.
Reply to
Hayek

Zijn nog zat te koop op radiobeurzen. Tot 6-voudig aan toe.... Of vraag eens rond op een clubavond van de VERON of VRZA in jouw buurt..

MRe

Reply to
MRe

r

ijke

01

rom

bericht niet weergeven -

hello, Eerste keer dat ik op deze bladzijden kom. Heb goed gelezen wat er zoal staat. Mijn ervaringen met electronika dateren van 1964 tot begin jaren 80. Zelf geleerd, nooit op school gehad. Door het werken geen tijd meer voor mijn hobby. Nu bijna met pensioen en mijn vingers jeuken als ik iets uit mijn tijd defect zie o). Ik begin er dus stilletjes weer aan te denken om mijn hobby opnieuw boven te halen. Mijn zelfbouw ZX 81 doet het nog steeds. Wel heb ik voorzorgen genomen om mijn oude spullen zolang mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Er wordt geen reklame van gemaakt maar de spanning op het net is nu 230 V i.p.v. 220 V. Ik had al een spanningsstabilisator voor 220 V omdat ik kort bij een Spanningskabine woonde. Die heeft nu de geest gegeven. Ik ga dus zorgen voor een "actuele" spanningsstabilisator voor ik nog iets oud op het net aansluit :o) Alle wat ik zelf gebouwd heb in die jaren is nog pico-bello in orde. Er zijn ontwerpen bij van Electuur, is mij gelukt om zelf de nodige printen te maken met een zonlamp van 60W (blauw, gewoon bolletje), een omgekeerd strijkijzer en de nodige chemicali=EBn. Was leuk die tijd, maar ja toen had ik tijd :o) Nu, de netspanning is dus 230V en we gaan europees naar 240V. Dus jongens af en toe meten en kijken op wat je nieuw koopt of de spanning wel klopt, nu 230V minimum.

Groetjes, Richard

Reply to
richlam

bericht niet weergeven -

Gaan we naar 240? Heb ik nog niets van gehoord. Volgens mij is dat gewoon de Engelse spanning.

Onze netspanning is hier trouwens te laag, deze is 220V.

Als je een oud apparaat wil beschermen kun je eenvoudig de spanning omlaag brengen met een 10V trafo. Primair op 220/230V en de secundaire wikkeling in serie met het net zetten zodat de spanning op het apparaat 10V lager is. Let wel op: eerst even meten, als de wikkeling andersom aangesloten is tel je 10V bij de netspanning op. De secundaire stroom moet de netstroom van het apparaat aankunnen, dus een trafo van minimaal 1/20e tot bijvoorbeeld 1/10e van het apparaat vermogen is genoeg.

P.

Reply to
P.

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@v42g2000yqv.googlegroups.com...

Ik had begrepen dat 230 nou juist een mooi compromis was, dat dit dus het uiteindelijke voltage moest gaan worden?

Ook betwijfel ik dat 230V minimum. Ik heb minder (213V, met diverse meters gemeten) en ik hoor vaker dat de spanning afwijkt.

Was het niet zo dat de frequentie 50Hz +- 0,5 mag zijn (1%) en de spanning

230V +- 23 (10%) ?
Reply to
mijn naam

Het einddoel voor zowel hier als Engeland is 230 +/- 10%. Op dit moment is het in Engeland nog +10/-6 en hier +6/-10. Dat zal zeer spoedig over zijn, maar de spanningen blijven in de praktijk ongeveer hetzelfde, hier in huis schommelt het tussen 220 en 228 ongever. Het is voor de distributie dacht ik voordeliger om zo hoog mogelijk te gaan zitten, dus spanningen boven de

230 zullen in de toekomst ook wel gebruikelijker worden.

Overigens is de spanningsverhoging het grootste probleem voor alles waar een gloeidraad inzit, die slijten met een 13e machtsfunctie harder. Lineare voedingen slijten ongeveer lineair harder. Schakelende voedingen slijten afhankelijk van hun constructie zelfs minder hard.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Statistiek, onladingen, temperatuur, behuizing, metalen... wel erg veel metafysica. Maar het werkt op die manier. Wat wil ik nog meer?

Mark

Reply to
nvt

hello, Eerste keer dat ik op deze bladzijden kom. Heb goed gelezen wat er zoal staat. Mijn ervaringen met electronika dateren van 1964 tot begin jaren 80. Zelf geleerd, nooit op school gehad. Door het werken geen tijd meer voor mijn hobby. Nu bijna met pensioen en mijn vingers jeuken als ik iets uit mijn tijd defect zie o). Ik begin er dus stilletjes weer aan te denken om mijn hobby opnieuw boven te halen. Mijn zelfbouw ZX 81 doet het nog steeds. Wel heb ik voorzorgen genomen om mijn oude spullen zolang mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Er wordt geen reklame van gemaakt maar de spanning op het net is nu 230 V i.p.v. 220 V. Ik had al een spanningsstabilisator voor 220 V omdat ik kort bij een Spanningskabine woonde. Die heeft nu de geest gegeven. Ik ga dus zorgen voor een "actuele" spanningsstabilisator voor ik nog iets oud op het net aansluit :o) Alle wat ik zelf gebouwd heb in die jaren is nog pico-bello in orde. Er zijn ontwerpen bij van Electuur, is mij gelukt om zelf de nodige printen te maken met een zonlamp van 60W (blauw, gewoon bolletje), een omgekeerd strijkijzer en de nodige chemicaliën. Was leuk die tijd, maar ja toen had ik tijd :o) Nu, de netspanning is dus 230V en we gaan europees naar 240V. Dus jongens af en toe meten en kijken op wat je nieuw koopt of de spanning wel klopt, nu 230V minimum.

Groetjes, Richard

Reply to
StofStuiver

oops, foutje die andere post.

Ik wist wel dat de spanning inmiddels hoger was en heb ooit ook gelezen dat het doel 240 V zou zijn, maar gezien de posts van de anderen durf ik dat nu niet meer stellen.

Ik heb ook nog eea aan zelfbouw spul (ook electuur o a) en zoals ik al zei.... een berg 8 bitters. Ik denk dat die overspanning (die zou dan max

10% moeten zijn) door de meeste oudjes wel wordt verdragen, maar het zou idd hier en daar een probleem kunnen geven. Ik heb er nog geen maatregelen voor getroffen.

Heb ook nog enkele zx-81;s en had een zx-80, maar die heb ik wegens geldgebrek al verkocht. Heb er ook een boel verkocht wegens zelfde reden en het feit dat ik er gewoon veel te veel heb... dus plaatsgebrek. Ik wil meer naar de situatie waarin ik alleen nog commodores heb.

Als er dus nog iemand een oudje zoekt... ik wil wel quite spelen en sommige heb ik voor aardig geld uit de VS laten komen.

Onderdelen heb ik ook... eproms, een paar spare processors, bergje rammetjes, enz.

Reply to
StofStuiver

StofStuiver wrote: [heel verhaal geknipt]

Dat klopt dus niet. We gaan europees naar 230, niet naar 240.

Reply to
Rob

ok, dan is de verandering in secundaire spanning dus 4,5 %... dat moeten die oudjes wel kunnen trekken lijkt me. Meeste spul is 5 V, dat wordt dan ~5,2

De meeste elco's hebben een foutmarge van 10 % en weerstanden 5 %, lijkt me niet echt een probleem dan.

Reply to
StofStuiver

smd techniek, wat KUT werkt.

betere controle rcd (op oa 3 meter band)

goedkope productie uit azië (VEEL goedkoper om nieuw te kopen dan zelf te bouwen... alleen een kastje om het in te bouwen was al duurder dan een kant en klaar product)

Reply to
StofStuiver

Nee, om een voldoende stabiele spanning van 5 volt te maken word er altijd een of andere spanningsregelaar gebruikt. Die veranderd niet door een hogere netspanning. De enige verandering is dat er iets meer warmte wordt geproduceerd.

De netspanning is nominaal 230V, maar kan varieeren. Zelf dacht ik tussen +5 en -10 %. Op internet vind ik ook tussen +4 en

-6 %, weer anderen zeggen tussen +6 en -6 %

Bij afwijking omhoog (+6%) kan het dus 243,8 volt zijn. De minst waarde (bij -10%) is het dus 207 volt.

Bij zeer oude buizen apparatuur moet je opletten en een eventuele spannings selector op 240V zetten.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Ah ja... dat was met de 780x serie, moest je een ingangsspanning geven van minimaal V2. Maar die werden niet gebruikt nog voor de hele oudjes (voor ~81, of 82?). Ik weet niet hoe dat zit voor die oudere voedingen... hadden die schakelingen een hoge tolerantie op de overspanning aan de ingang?

eigenlijk zou je dan dus de maximale spanning moeten nemen en die terugrekenen... maar dan moet je ook weer weten wat de oude max spanning was toen t nog 220 was. Het zal wel loslopen denk ik.

Zijn voedingen voor buizen (buizen zelf ook dus) gevoeliger voor die hogere spanning? Ik heb dit jaar mn hele oude buizenradio met katte-oog in de kamer gezet voor de sier.... heb ik nog niet aan gehad, maar zou nog moeten werken. Waren alleen een boel potmeters heel erg smerig laatste keer dak em aan had (tig jaar geleden) en de draad gebroken voor de afstemming.

Reply to
StofStuiver

"StofStuiver" schreef in bericht news:49347b56$0$24113$ snipped-for-privacy@news.tele.nl...

De gloeidraad van de noval E serie is 6.3 V nominaal. Het is niet alleen de gloeidraad die eerder doorbrand, maar de kathode zal heter worden en meer electronen emitteren, waardoor de kathode eerder uitgewerkt is. Al met al ongunstig voor buizen gevoede apparaten, omdat de levensduur toch al veel korter is dan bij halfgeleiders. Daarbij komt dat vele buizen amper leverbaar zijn. Zelfs buizen zonder gloeidraad zoals nixie's geven na verloop van tijd maar weinig licht.

Maurits

Reply to
Maurits

Ik gebruikte altijd (monospacedfont):

  • ------------ ----------- V out | | c \ / e | | --- | | | | | | | _ | | | c \ / e | --- | | +------+ | --- / /_\ | |

- --+------------------------

De zener spanning ongeveer 1.2 volt hoger dan V out. Transistoren NPN.

De ingangs spanning in combinatie met de weerstand moet de zener aan het begin van het stabiele gebied zetten. Dus minimaal 3 Volt boven V out.

Er is dan een ruime marge, zolang de power tor (meestal 2N3055) het aan kan.

Buizen radios hadden meestal geen spannings stabilisatie. De gloeidraad word rechtstreeks uit de trafo gevoed 6,3 Volt. E reeks buizen. Dit is de reden dat je de spanningsselector op 240 zet.

Een wat hogere annodespanning is niet erg.

Een buizenradio die lang niet gebruikt is kan beter eerst een tijdje op een veel lagere spanning gezet worden met een regeltrafo, zodat de elcos weer kunnen regenereren. Of eventueel met een gloeilamp in serie.

Zo'n afstemsnaar is soms een heel gepruts. Potmeters bij voorkeur alleen een aantal keer heen en weer draaien en niet met kontaktspray behandelen. Ook de scheidingscondensatoren voor de potmeters op lekken controleren, omdat zodra er gelijkstroom door een potmeter loopt gaat die kraken. (even meten op de top van de potmeter of er gelijkspanning opstaat).

-- pim.

Reply to
Pim Schaeffer

De oude max. spanning was 242 volt. Nu is dat 243,8 volt en in de toekomst

253 volt. Indien je op een plek zit waar die netspanning ook echt gehaald wordt, zou je dus wel een probleem kunnen hebben. In de praktijk zal dit mogelijk alleen gehaald worden als je naast een transformatorhuisje woont ofzo. Ik meet nog steeds tussen 220 en 230 volt op het stopcontact afhankelijk van de tijd van de dag.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.