Verouderende IC's

Hallo, Ik stel de vraag maar hier omdat ik geen andere usenet group ken waar de vraag beter thuishoort.

Ik had laatst een discussie met elektronicahobbyisten over het verouderen van elektronica componenten. Van b.v. condensatoren is het algemeen bekend dat ze verouderen (verandering elektroliet). We hadden echter geen antwoord op de vraag of ook IC's (b.v. een SN7400) verouderingsverschijnselen heeft. Weet iemand hier iets over?.

Reply to
Bu
Loading thread data ...

Een sn7400 is een hete en oude beest, die je best kan vervangen door een recenter en minder heet model. Hoe koeler hoe bedrijfszekerder, en ook de modernere technieken in ic design, maakten de chips betrouwbaarder.

Waar is de tijd, dat ik een klok maakte met tellers, dividers en display drivers. met de 74 reeks verbruikte die met 6 ic's - 1 ampere ! Op 5 volt ! Dan alles op 74LS gezet en dan alles op c-mos. De logica verbruikte dan wel haast niks meer, maar de leds toch nog 120 ma.

Uwe Hayek.

Reply to
Hayek

Door diffusie verdwijnt het elektroliet en droogt de elco, want daarover heb je het, uit.

We hadden

Omdat het een diffusieproces is, veroudert het volgens de formule, opgesteld door Arrhenius

formatting link
: Grofweg een factor 2 per tien graden temperatuur stijging. Voor halfgeleiders geldt dat dus ook, al zal e.e.a. ook afhangen van activatie energie em waarschijnlijk nog wat meer zaken.

Hal

Reply to
Hal

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

In prof toepassingen zou hiervoor een keramische SN5400 worden gebruikt die hebben een veel groter temperuurbereik. Maar IC's kunnen fouten vertonen en er zijn labs die hierin zijn gespecialiseerd. Bekende fouten die optreden zijn hot spots, of statische schade. Een bekend voorbeeld hiervan zat in de Philips TV met het CP90 chassis. De TMP processor zat dichtbij de beeldbuis en gaat op den duur kapot door de statische lading. De oplossing werd gevonden door op het nieuwe IC een blikken plaatje de plaatsen wat met een draadje op de print werd verbonden. Toch kunnen complexe IC's erg lang meegaan als ze netjes worden behandeld. Er zijn nog wel XT computers en ouder te vinden die het prima doen. Een in

1970 gebouwde klok met 6 nixie's en veel IC's uit de SN7400 serie doet het ook nog goed. Wel af en toe een buisje of elco vervangen...

Lab dat semiconductor schade onderzoekt

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

IC's kunnen kapot gaan door statische ontladingen, barsten van de chip door temperatuurwisselingen, intrekken van vocht in de behuizing en 'verplaatsen' van metalen waaruit de chip is opgebouwd.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Vanaf de nmos of cmos wel, maar de 74 en 74ls reeksen hadden daar geen last van, die werkten nog met pnp-npn transistors en niet met fet's. Die hebben een ingangsweerstand van meer dan 1 miljoen ohm en dat maakt hun gevoelig aan statische electriciteit. Plus dat ieder negatief voltage, de chip gewoon vernietigd. Men heeft dat opgelost door aan iedere ingang diodes te plaatsen die in dat geval de spanning verdelen over alle ingangen. Dat werkt dan weer fijn voor statische electriciteit, maar als je de logische cpmponent omgekeeerd in de voet plaatst, gaan al die diodes wel geleiden, en wordt je chip heel heet, en is gewoonlijk om zeep.

Zoiets wordt echter niet meer gebruikt, je koopt tegenwoordig chips, die je gewoon programmeert, en die alle logische functies aankunnen. De snelheid is vergelijkbaar met wat we vroeger hadden, en nu vervangt 1 chip een twintigtal discrete ic. Er zit software bij die je toelaat de logica gewoon uit te tekenen. Maar dat heeft ook allemaal weinig nut, als je de clockjes, temperatuurmetertjes, digitale radios, voor een appel en een ei in china kan kopen, het heeft geen zin om er dan veel tijd aan te besteden.

Ik ken een gast die op 1 uitgangspoort de parallele of seriele uitgang veranderd door software.

Bovendien hebben we nu een computer, die alle langzamere digitale functies aankan. Video en muziek speelt en alle gegevens bijhoudt.

De hobby electronicus sterft uit. Wie gaat er nu nog zelf een crystal radio bouwen ? Ik heb dat ooit gedaan.

Uwe Hayek.

--
Als ik nu op dit moment geld transfereer [in Belgiƫ] naar een
andere rekening staat dat een uur later daar gecrediteerd.
-- Boutros Gali, realiteitsdeskundige.
Reply to
Hayek

Hayek was zeer hard aan het denken :

Mijn zoon van 11 heeft er vorige maand een in elkaar gezet, en luistert er gestaag naar, zijn zelfgemaakte radio.

--
73 Jim .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put amsat dot org behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software :-)
Reply to
jim

Toen ik 15 was had ik allerlei ideeën, en was er weinig te krijgen wat je nu heel gewoon vindt. De nekslag voor hobby elektronica is dat met een PC en wat software zoveel meer te doen is dan met wat componenten, opamp, tellers, etc etc. En er is voldoende software om dit te doen.

Laatst heeft iemand op het werk nog iets gemaakt met een laser diode gemoduleerd op 15 MHz waarvoor je een vcsel nodig hebt. Moet je bestellen, etc. Het ging erom een practicumproefje te maken waarbij je een faseverschilmeting doet tussen een heengaand en een reflecterend signaal. Vervolgens rekent men de lichtsnelheid uit. Een leuke vingeroefening om studenten mee bezig te houden.

Het andere alternatief is dit alles kant en klaar te bestellen, in dat geval ben je waarschijnlijk goedkoper af. En dit soort overwegingen houden de meesten weg van zelf iets te bouwen.

Q
Reply to
Q

Jong geleerd, oud gedaan, prima zo. Nu maar hopen dat ie niet bezwijkt voor de PC, want dat was de doodsklap voor veel elektronica onderdelenzaken, maar ook tijdschriften zoals Radio Elektronica, Radio Bulletin en Radio Blan.

Maurits

Reply to
Maurits

..maar veel van die tijdschriften gingen al eerder ter ziele, dat zal wel een andere reden hebben gehad.

Maurits

Reply to
Maurits

Maurits wrote on 15 nov 2008 in nl.wetenschap:

Dokter Blan.

--
Evertjan.
The Netherlands.
(Please change the x'es to dots in my emailaddress)
Reply to
Evertjan.

Het enige waar ik bang voor ben is dat ie de interesse verliest omdat hij vooralsnog alleen nietzogroot nieuws radio kan ontvangen.

--
73 Jim .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put amsat dot org behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software :-)
Reply to
jim

Bestaan allebei, Dr. Blan schreef in Radio Bulletin, oa de elektronica puzzelclub en bracht boekjes uit onder de naam Dr. Blan

formatting link

Radio Blan heette een onregelmatig verschijnend tijdschrift voor de jeugd.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Logisch, wat je zelf maakt klinkt het mooist. Overigens plachten we zo'n ding gewoon kristalontvanger te noemen.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Evertjan." schreef in bericht news:Xns9B579D72344A6eejj99@194.109.133.242...

Er was ook nog iets van de Muiderkring. Daar heb ik mijn eerste kristalontvanger uit gebouwd, met een WC-rol koker als spoelkern. En er was nog een ingenieur IJzerbout, die radiopraatjes hield. B.o.

Reply to
Boze opa

Dat plegen we nog steeds.

--
Logic clearly dictates that the needs of the many 
outweigh the needs of the few
Reply to
B!

Het is bij de andere reacties helaas allemaal flink off-topic aan het gaan... Ik weet helaas ook niet zoveel van verouderende IC's. Ik weet wel dat de faillure modi iets zijn in de richting van migratie van materiaal op de lange termijn (versneld door hoge temperatuur en mogelijk hogere spanning), of lokale stress door warmte vooral bij vermogenshalfgeleiders die dan gewoon een keer doorfikken. En dan sinds de introductie van MOS ook nog statische ladingen natuurlijk.

Een voorbeeld bij transistoren ken ik wel. Philips heeft een reeks HF transistoren gehad: OC170, OC171, AF114, AF115, AF116 en misschien nog wel een paar. Deze zitten in een tonvormige behuizing met 4 draadjes, het 4e diende voor de afscherming. Het kristal was in een vaselineachtig goedje ondergedompeld ter bescherming. De draadjes tussen de transistorbodem en het kristal staken echter gedeeltelijk onder de vaseline uit; er was een soort van luchtbel onder. In deze luchtbel groeien in de loop der jaren haarfijne kristalletjes van geleidend materiaal. Op een gegeven moment ontstaat dan kortsluiting. Een snelle truuk was dan om de aansluiting van de afscherming los te knippen, of om tussen ECB en afscherming een stevige spanning te zetten om de vervuiling weg te branden. De enige juiste oplossing is om de transistoren te vervangen door types die je nu ook al wat minder vaak ziet, zoals de AF12x en de AF239. Beide in modernere behuizingen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Staat ook nog als schema op het net, de Jampot ontvanger. Die hadden nog blikken dekseltjes in die tijd evenals de Calve pindakaaspotten....

IJzerbout ken ik niet, herinner mij alleen Hobbyscope op de radio maar dat was veel later 1980 ofzow. Btw ijzerbout leuke naam, doet mij denken aan die roodkoperen soldeerboutjes die bij de Step by Step bouwdoosjes werden geleverd. Die werden opgewarmd door een waxinelichtje!!! Werkte prima, onvoorstelbaar dat er jeugd waswas zonder een elektrische pook.

Maurits

Reply to
Maurits

Naast het programma Hobbyscoop op de radio was er ook (in de zeventiger jaren) een Philips blad Hobbyscoop waarin zelfbouw rondom hun bouwpakketten en luidsprekers beschreven werd.

Reply to
Rob

Het leuke was dat typen in een glazen omhulling met zwarte lak verandert werden in fototransistors als je de lak eraf krabde. Dat waren die OC types, de AF serie is al van metaal. GFT Tekade types zaten ook al in metaal, van de Amroh OC3 en OC4 in bijv. de UN51

formatting link
zat meen ik ook al in metaal. Alles natuurlijk PNP germanium en met veel ruis.....

Maurits

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.