gestabiliseerde voeding

Hallo,

ik ben bezig met het ontwerpen van een gestabiliseerde voeding, gevoed uit het net. Ik wens een voeding van 10A, m'n transformator heeft 2 identieke secundairen van elk 5.5A. Die 10A moet ik er dus wel uit krijgen.

Een groot probleem is natuurlijk de 100Hz rimpel die overblijft na bruggelijkrichten, en over de stabilisatiecondensator van 10mF.

Ik heb echter een idee waarvan ik de realiseerbaarheid betwijfel: indien ik een van m'n secundairen een faseverschuiving kan meegeven van 90°, dan zou ik, nadat ik achter de bruggelijkrichters van beide secundairen beide parallel verbind, een rimpel kunnen bekomen van 200Hz. Deze rimpel van 200Hz zal over dezelfde stabilisatiecondensator een kleinere amplitude hebben (de helft?, ik heb daar nog niet over nagedacht).

De fase met 90° verschuiven kan met een spoel of een condensator, en wordt -voor zover ik me herinner- toegepast om 3fase motoren op 1fase aan te sluiten.

Heeft iemand er weet van of dit wordt toegepast bij voedingen? Wat vinden jullie van dit idee? En wat denken jullie over de haalbaarheid ervan? Indien enige kans op slagen, wat (en waarom) verdient de voorkeur: spoel of condensator? Hoe dimensioneer ik die? Worden er bijzondere voorwaarden aan gesteld?

Dank bij voorbaat,

Charles

Reply to
Charles de Smurf
Loading thread data ...

Door die faseverschuiving onstaat er toch een spanningsverschil tussen beide secundaire wikkelingen? Ook zal je dan door die faseverschuiving je 10 A niet meer halen.

--
Het leven is hard.
Een kokosnoot ook.
Reply to
Cymbaline

"Cymbaline" schreef in bericht news:dl4nce$uk2$ snipped-for-privacy@news3.zwoll.ov.home.nl...

KNIP

Inderdaad, bij 90 graden faseverschuiving (eigenlijk bij iedere verschuiving) zijn je twee trafowilkkelingen niet meer op hetzelfde moment dezelfde waarde en kan je ze dus niet meer gewoon parallel zetten. Doe je het parallel zetten achter de gelijkrichting dan levert maar 1 van de twee wikkelingen de stroom.

Helaas dus....

Grtz, Ben

Reply to
Ben

de secundairen laden elk om beurt de afvlakkingscondensator van 10mF op. De condensator levert uiteindelijk stroom aan de schakeling. Aangezien het hier om een vrij grote condensator gaat, zie ik dat eigenlijk niet gebeuren dat slechts 1 secundaire de stroom zal leveren.

met die spanningsval hebben jullie natuurlijk wel gelijk. Stel dat ik in de secundaire zonder fasedraaiende condensator een weerstand plaats met diens waarde equivalent aan die van de complexe impedantie van die condensator.

Reply to
Charles de Smurf

"Charles de Smurf" schreef in bericht news:BZkdf.46110$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

krijgen.

ervan?

Het zou wel kunnen, maar aangezien er door die faseverschuivende condensator ook een dikke stroom moet kunnen lopen, wordt dat ook een achterlijk groot geval. De 'winst' is volgens mij nul. De benodigde waarde is afhankelijk van de maximale belasting, bij een lagere belasting is de faseverschuiving wel minder, maar is voor die situaties dan ook niet zo'n probleem.

Op zich is een rimpel natuurlijk geen ramp, zolang de gewenste uitgangspanning na de regelaar er maar een paar volt onderblijft.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

en zou dat op de een of andere manier beter kunnen meevallen met een spoel? In theorie zijn enkele wikkelingen met een dikke koperdraad voldoende. Ik zou wat moeten simuleren, maar een kleinere faseverschuiving zou ook al wat voordeel kunnen brengen.

De rimpel op zich is idd geen ramp, ik vraag mij gewoon het een en ander af.

Reply to
Charles de Smurf

Nog even afgezien of je idee realiseerbaar is: dan kun je beter een spoel gebruiken. Je kunt dan +45 en -45 graden fasedraaiing realiseren

- dat gaat een stuk beter. 90 graden haal je toch niet, dat is een theoretisch maximum. Verder zullen de beide takken zeer goed in balans moeten zijn omdat je anders een moeilijk te onderdrukken 50Hz rimpel over gaat houden. En die balans moet constant zijn voor alle belastingen. Allemaal niet zo gemakkelijk te realiseren.

Door die C (of L) zal 10A wisselstroom bij 50Hz moeten lopen. Heb je al berekend hoe groot die C moet zijn? Weet je hoe je dat moet berekenen? Bestaat zo'n C wel in een betaalbare vorm van normale afmetingen?

Ik denk dat je het hele ontwerp idee van je voeding eens onder de loep moet nemen. Waarom neem je geen switcher bijvoorbeeld? Aangezien die op 100 kHz tot zelfs 1 MHz lopen heb je geen issues meer met de grootte van die elco.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

condensator

groot

van

wel

Nou, enkele wikkelingen...

af.

Heel gezond, om je dingen af te vragen. Waag er maar eens een paar simulaties aan.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Hoi Charles,

Charles de Smurf wrote:

Beide parallel en dan met een spoel in serie naar de brug heeft ook al voordelen, dit is een "passive-PFC" schakeling, de laadpuls wordt uitgesmeerd, en ook daar zal je rimpel wat lager door worden, als je trafo het niet erg vindt (reken goed door in alle gevallen wat de eventuele energie in een (praktische) spoel doet/kan gaan doen bij overbelasting/kortsluiting, uitschakelen (en dus ook kapotte zekeringen , losse contacten in de toekomst etc.), de energie zal er vrijwel zeker ten allen tijde direct uit gaan vanwege de (beperkte) isolatiespanning van onderdelen aan de spoelaansluitingen (en de spoelconstructie zelf) kan het ook in serie met de primaire wikkeling (of gewoon simpelweg een flinke slechte(re) trafo nemen....., ringkern/dubbel u hebben vaak hogere koppelfactoren dan EI, dus snel geredeneerd dan een slechte EI, dan zijn de (2) "passive PFC" spoelen al als "integrated magnetics" in de trafo verwerkt). Maar de waarden die je nodig hebt om met het relatief kleine spanningsverschil maximale brugspanning en de diepte van de dip in de elkospanning een spoel vol te krijgen en die bij het zakken van de brugspanning weer leeg te trekken zullen snel onhandelbaar worden verwacht ik (behoorlijk verbreden van de laadpuls zit er wel in, maar die is helaas al zo klein bij een al lage rimpel in een standaardschakeling).

In serie tussen de + aansluiting van de brug naar de elko kan ook nog, dan moet de verzadigingsstroom van de spoel in ieder geval onder de maximale (kortsluit) stroom, met die inductiewaarde voor die spoel ertussen/gerekend, blijven. Zet er in dat geval ook even een tweede diode in die in sper over de uitgang van de brug hangt, deze laat de energie uit de spoel wegvloeien na afschakelen op het "verkeerde" moment (even lastig visualiserend op te schrijven)

Rekenen aan die andere suggestie is zeker leuk, grootste probleem bij inschatten zonder reken/simulatiewerk is dat praktische afgevlakte voeding/AC/DC converter met een brugcel en een elko (met een weerstand als belasting) zich vrijwel niet als weerstand gedraagt maar eigenlijk als antiparalelle/bipolaire zenerdiode ter waarde van ca. de DC-uitgangsspanning (+ typisch 2*0.6V = 1.2V), bij een synchrone AC-motor kan de belasting wel min meer als weerstand gezien worden, dus daarmee niet goed te schatten, ik verwacht dat de bovenstaande 2 oplossingen goedkoper blijken, maar laat je niet weerhouden van goed nazoeken/doorrekenen van je suggesties zoals gezegd.

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

10A DC uit 11A AC kun je normaal gesproken vergeten. Of je moet behoorlijk wat in je eindtrap dissiperen, de afvlak C juist berekenen, en dan nog is het tricky.
Reply to
Marco

Uit m'n simulaties blijkt dat het inderdaad moeilijk zal zijn om deze faseverschuiving te realiseren met enigszins betaalbare comonenten.

Bedankt voor alle replieken!

Reply to
Charles de Smurf

krijgen.

Nu je toch kans ziet om een sinus en een cosinus te maken zou je kunnen kijken hoe je die signalen kunt kwadrateren. De som van die signalen geeft je een gelijkspanning. De afvlakcondensator kun je dan vergeten.

Hans

Reply to
JT van Es

"JT van Es" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@fiberworld.nl...

ROFL! Hij is goed ;) Ik zie je nikhef-adres, doe de groeten aan JP.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Afvlak condensator is gewoon te klein , 2x10.000mF komt eerst

Reply to
sjef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.