spanning SPI interface

Misschien een beetje een domme vraag, maar ok.

Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van de SPI interface. Gebruik tot nu toe meestal nog I2C, maar merk dat dit beetje over genomen gaat worden door SPI.

Nu heb ik hier een flash geheugen van atmel met een SPI interface. Ik had er even geen rekening mee gehouden dat deze een vcc van 2,7-3,6V had. De SPI signalen moeten dus ook deze spanningen hebben volgens de datasheet.

De microcontroller die ik gebruik is de Atmega32. Mijn vraag is of die MOSI, MISO en SCK signalen 5V of 3,3V zijn. IS een SPI interface een SPI interface, of moet er wel eens gebruik gemaakt worden van level convertors?

Kan iemand me hier duidelijkheid over geven. Het is allemaal nog nieuw voor mij.

Alvast bedankt

Stijn

Reply to
Stijn Maes
Loading thread data ...

Van overname heb ik nog niets gemerkt, hangt van de toepassing af. SPI en I2C bestaan beide al een flinke tijd. SPI kan wel veel sneller zijn en zal je dus bij grotere geheugens meer tegenkomen.

Als die ATmega32 met alleen 5V gevoed wordt, dan zijn de SPI signalen ook

5V, vergeet je overigens de CS niet? De niveaus van de SPI signalen hangen af van de voeding van de IC's en er is dus geen vast niveau voor SPI signalen.

Je moet dus idd. levelconverters gebruiken. Dit hoeven waarschijnlijk geen 'echte' te zijn als je niet op topsnelheid wilt draaien. In veel gevallen werkt een deler op de 5V uitgangen of zelfs alleen een serie weerstand. Voor dat laatste moet de 3.3V ingang die er aan zit wel voorzien zijn van een input-clamp (intern in IC).

De 3.3V uitgangen kun je vaak direct aan de 5V ingangen hangen. Dat werkt als het minimum 'hoog' niveau van de 3.3V uitgang boven de maximale schakeldrempel van de 5V ingang ligt.

Zo kun je met een 3.3V bijv. direct een 74HCT00 op 5V aansturen omdat de maximale waarde voor hoog voor (philips) HCT op 2.0V ligt. Je kunt met

3.3V echter geen 74HC00 aansturen omdat de maximale waarde voor hoog daar op 3.5V ligt.

Dus bekijk goed de datasheets van beide IC's en leg de niveaus naast elkaar. Let daarbij goed op minimum en maximum waarden.

Was dat duidelijk? Anders gewoon doorvragen hoor. ;-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

For good, return good.
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

Onzin. SPI is sneller en duurder (meer pinnen). Beide bestaan al lang naast elkaar en dat zal nog lang zo blijven.

Kan je niet gewoon de uC op 3.3V draaien?

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
Webshop for PICs and other electronics
formatting link
Teacher electronics and informatics

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

nee helaas, de ATMEGA32 draait alleen op 4,5-5,5V. En daarbij moet ik ook nog een lcd aansturen en kan ik dan nog gebruik maken van een max232 of moet dat dan ook een ander IC worden, lijkt me wel. Ik denk dat ik beter kan zoeken naar een flash IC van 5V.

MvG

Stijn

"Wouter van Ooijen

formatting link
" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

MOSI,

convertors?

Reply to
Stijn Maes

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.