inschakelstroom bij een spoel

In m'n cursus dit jaar

--------------------- Uitleg voor stroomstoot bij inschakelen:

Enerzijds: Bij het inschakelen van de spoel is er nog geen MMK aanwezig die de stroom die

wij door de spoel sturen later zal tegenwerken. Hierdoor staat een grote spanning enkel over

de vrij lage inwendige weerstand van de spoel. Aangezien stroom omgekeerd evenredig is

met de weerstand, krijgen we dan een stroompiek

Anderzijds: De stroom die door een spoel vloeit bestaat uit 2 componenten: een regimestroom (constante sinusoïdale stroom) en een overgangsstroom, die na het inschakelen exponentieel daalt tot aan 0, de amplitude daalt exponentieel naar de amplitude van de regimestroom, doch in het begin is de stroom zo groot dat meetinstrumenten beschermd dienen te worden.

Cursus vorig jaar

----------------- Nu haal ik echter m'n cursus elektromagnetisme van vorig jaar boven en vind ik: i = I * [ 1 - e^-(R*t/L) ], --> stijgt met de tijd. met i = stroom op tijdstip t I = uiteindelijke stroom L = zelfinductiecoëfficiënt R = inwendige weerstand spoel.

Het onderste sloeg wel degelijk meer op gelijkstroom/spanning, en het bovenste op wisselstroom/spanning. Het bovenste verhaal ging over een spoel met ijzeren kern.

Hoe verklaar je de tegenstelling tussen beide?

Phenix

Reply to
Phenixx
Loading thread data ...

"Phenixx" schreef in bericht news:M54eb.48367$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

die de

een

het

naar

dat

vind ik:

bovenste

ijzeren

Er zit een lek in je theorie. Er ontstaat niet zoiets als een stroompiek door een spoel. De minste verandering van de stroom door een spoel wekt onmiddelijk een zogenaamde tegen emk op die de oorzaak van zijn ontstaan tegenwerkt. Daarom heb je hoge spanningen nodig om de stroom door een spoel snel te kunnen veranderen en ontstaan hoge spanningspieken als je de stroom snel verandert, bijvoorbeeld bij het uitschakelen.

Het verhaal over de wisselstroompiek heeft waarschijnlijk betreking op motoren. Een stilstaande electromotor is meestal te vergelijken met een kortgesloten transformator. Edoch, een transformator is geen spoel maar een impedantie-omzetter. Als je dus een (secundair) kortgesloten transformator hebt, zet deze de kortsluiting van secundaire zijde om naar de primaire. Sluit je nu een spanning aan dan zal deze alleen maar de (lage) weerstand van de wikkeling zien en gaat er dus een grote stroom lopen. Dit wordt ook wel de aanloopstroom genoemd. Als de motor gaat draaien, verdwijnt de kortsluiting als het ware en gaat de motor steeds meer als een transformator werken die aan de secundaire kant een belasting heeft. Belast je de motor echter te zwaar of blokkeer je hem dan gaat er een te hoge stroom lopen en verbrand je de motor. Net zoals je een te zwaar belaste transformator verbrandt. Voor grote electromotoren worden daarom maatregelen genomen om de aanloopstroom binnen de perken te houden.

Bij gewone transformatoren heb je vaak zoiets als een aanloopstroom ook wel inschakelstroom genoemd. Dit zit ook hier niet in de transformator maar in de belasting. Aan de secundaire kant zit dan een gelijkrichter met een grote condensator erachter. Het laden van die condensator gaat ook met een forse stroom gepaard. Vandaar dat een zekering er nog wel eens uit wil klappen bij het aanzetten van het apparaat. Vervang je dan de zekering dan blijkt er niets aan de hand te zijn.

pieter

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.519 / Virus Database: 317 - Release Date: 17-9-2003
Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:zaceb.17517$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

omgekeerd

componenten:

na

exponentieel

groot

spoel

stroom

een

dit klopt niet altijd. Sommige motoren werken ook op gelijkspanning (serie, shunt motoren). Motoren wekken, doordat ze draaien ook een tegen emk op, die de stroom sterk doet dalen, daardoor valt na het inschakelen de stroom terug.

transformator

de

wel

grote

forse

bij

Reply to
edg

Onzin. De MMK is afhankelijk van de delta (verandering) in de stroom. Als er stroom begint te lopen is die delta heel groot (nul naar iets is een enorme verandering), en er is dus wel een MMK. Bij dit soort processen kan je geen 'eerste dit dan dat' redenering gebruiken, alles gebeurt tegelijk.

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
PICmicro chips, programmers, consulting

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

grote

stroom omgekeerd

Grote onzin! Een spoel heeft een heel lage inschakelstroom. Een condensator juist een grote.

Zwets

R = inwendige weerstand spoel.

De eerste is gewoon onzin. De tweede ziet er beter uit.

Wat je ziet bij een spoel is niet een inschakelstroom, maar een uitschakelspanning.

Pieter Hoeben

Reply to
Pieter Hoeben

"Pieter Hoeben" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

die de

een grote

Aangezien stroom omgekeerd

componenten: een

na het

naar

dat

vind ik:

formule klopt wel: op t= 0 is R*t/L = 0 dus de faktor e tot de 0 is 1:

i =I*[1-1] = I*0 =0 -> inschakelstroom is nul

zelfinductiecoëfficiënt R = inwendige weerstand spoel.

bovenste

ijzeren

Reply to
edg

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.