Re: Knipperende gloeilampen

schreef in bericht

>> Dat je hem dus niet ziet knipperen, daar ging de discussie immers over, > Hoe zit het eigenlijk met TL-buizen? Die knipperen wel (niet bewust > zichtbaar), maar voor mijn hobby, waar 'zien' en verlichting optimaal moet > zijn, is bij TL-verlichting voorgeschreven dat de buizen onderling in > tegenfase moeten zijn aangesloten, omdat het niet bewust zichtbare knipperen > wel vermoeidheid kan veroorzaken. Dat snap ik eigenlijk niet, want ze gaan dan > immers wel gelijktijdig door 0. Zit hier toch logica in?

Hier heb ik al even over zitten denken. Ik heb er wel wat losse gedachten over, maar kan hier de fout ingaan. Ik zal daarom crossposten naar nl.hobby.elektronica, waar vast ook wel kenners zitten, en een paar andere groepen uit de followup halen.

Om te beginnen is het zo dat TL-lampen minder goed nalichten dan gloeilampen, maar dat verklaart niet waarom je ze ziet knipperen (als ik uitga van 100Hz, dus uitgaan bij elke nuldoorgang, zou je dat niet moeten zien). Misschien is er iets met een stroboscoopeffect dat bij jouw sport een negatieve invloed heeft. Of er is vanwege de voorschakelspoel nog een electrisch effect. Ik ga hier nog even over nadenken.

Wat betreft het in tegenfase schakelen, moet ik denken aan dubbele armaturen waar bij 1 helft een condensator in serie zit. Dit is bij mijn weten vanwege een gelijkmatige belasting van het stroomnet (cosinus phi correctie), maar zou best eens het door jou genoemde tegenfase-effect kunnen hebben.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

(Ik mis hier een stuk van de thread?) Wat ook wel eens een gedaan wordt, in werkplaatsen waar stroboscoop-effect gevaarlijk kan zijn (ik denk dan aan werkplaatsen waar draaibanken opgesteld staan) is de TL verlichting aansluiten in groepen van 3 op een 3-fazige spanning, een mooiere overlapping van de nulpunten kun je niet hebben, en je moet niets voorzien om uw stroom na of voorijlend te maken, zoals condensators of spoelen, en in zo'n situatie is 3-fazige spanning toch aanwezig.

Reply to
Pros

Misschien heeft vriend Raaskal toch wel gelijk dat ik slecht lees. Je ziet ze niet beuwst knipperen, schrijf je, dus kan die 100Hz toch wel kloppen. Ik neig dan inderdaad naar een stroboscoopeffect of onbewuste invloed op de ogen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het mij wel bekend dat bij TL armaturen de fase en 0 correct moeten worden aangesloten. Zo niet, dan zal de TL buis in een donkere ruimte zeer zwak licht uitstralen. Als dat geen probleem is, is er geen bezwaar tegen om meerdere buizen om en om in fase/tegenfase aan te sluiten.

De traagheid van het oog, de korte nalichtingstijd van fluorisentiepoeder in de TL en de traagheid van de lampgloeidraad. Meer parameters zijn er zo op het eerste gezicht niet. Bij radarbeelden wordt ook fosfor gebruikt met een erg langere nalichttijd. Bij scope buizen medium of short, idem dito bij TV. Boven de 72 Hz refresh rate zijn er maar enkele personen die een CRT computerscherm zien trillen.

Maurits

Reply to
Maurits

In Duitsland hebben ze onderzoek gedaan naar vele ongelukken die in de weekenden ontstaan na langdurig discobezoek. De chauffeur was dan een BOB en toch gaat het te vaak mis. De oorzaak daarvan zoeken/verdenken ze in de invloed die de stroboscoop-lampen daar nalaten. Maar die lampen zie je wel bewust knipperen :-)

Reply to
Klaas Ensing

Wat mij vaak is opgevallen, is dat je gek wordt van het geknipper van TL zodra er in de buurt een compressor wordt ingeschakeld. Ik heb dat effect in meerdere gebouwen gemerkt. Schakelt de compressor weer uit dan houdt het schele koppijn effect meteen op.

--
Peter Manders.

Post may contain irony: discontinue use if experiencing mood swings,
nausea or elevated blood pressure.
Reply to
Peter Manders

Bij gloeilampen bestaan genoemde voorschriften niet. De gloeidraad die het licht uitstraalt reageert veel trager, zodat je er geen last van hebt. Maar bij moderne lampen met dunne gloeidraden, zou dan misschien toch wel weer verschil kunnen maken.

Reply to
Klaas Ensing

Dat gebeurt als de aan/uitschakelaar in de nulleiding wordt opgenomen inplaats van in de fase. Ik heb dat inderdaad 1 keer gezien in een Italiaanse huisinstallatie (loodkabel met 2 zwarte aders, gewoon achter het stucwerk, nog nooit van pijp gehoord ;-).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Bram" schreef in bericht news:442cc8e8$0$726$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

(Bovenquoten blijft lastig vind ik :-(( Ik stelde een oplossing voor die in werkplaatsen kan gebruikt worden, ook bij hoogfrequent gevoedde TL's heb je een nulpuntdoorgang die gevaarlijk kan zijn bij snel ronddraaiende stukken. Overlappende nulpunten dmv gebruik op 3 fazen lost het probleem volledig op en is zeer goedkoop zonder extra wisselstukken. Ik zie het trouwens niet onmiddelijk zitten om een volledige werkplaats te voorzien van hoogfrequente ballastjes van de hobbyzaak. :-)

Reply to
Pros

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.