Re: 10 watt versus 20 watt

ik bedoel dus 10 watt 6 volt.

"Rene" schreef in bericht news:biljqh$1ifr$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ls, > > ik heb een 6 volt zaklamp waarin standaard een 10 watt halogeenlamp zit. > de lamp is geschikt voor een ""upgrade"" naar 20 watt. > > zodra ik die 20 watt 6 volt lamp er in doe, en de schakelaar overhaal,

gaat

het lampje kapot. > stop ik de 10 watt volt erin dan gaat het goed. > > Het kan dus niet de hitte zijn die de lamp omzeep help want het lampje

brand

amper een "ogenblik". > > > Wat kan hier de oorzaak van zijn en beter is er wat tegen te doen???? > > >
Reply to
Rene
Loading thread data ...

En die 20 watt hoeveel volt is die? als die lager is het geen wonder dat ie kapot gaat Alleen 6 volt lampjes kan erin.

Jopie

Reply to
Jopie
--
remove _nospam_ from the email address when replying to me directly
"Rene"  wrote in message
 Click to see the full signature
Reply to
Me

"Rene" schreef in bericht news:biljqh$1ifr$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

gaat

brand

Reclameren over het lampje. Een 20 W/6V lampje gaat op een batterij apparaat zeker niet zo snel stuk als een 10 W/6V. Dus of het lampje was slecht of je hebt de verkeerde meegekregen.

n.n

Reply to
n.n

ik maak je niks wijs. ik heb reeds 3 lampjes naar het kerkhof gebracht dus ik weet het zeker.

"Me" schreef in bericht news:bio1lf$e9c$ snipped-for-privacy@reader11.wxs.nl...

een

Ik

Reply to
Rene

weet je wel 100% zeker dat je 10watt lampje 6 volt is?

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel.

"Rene" schreef in bericht news:binv91$2p0u$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

aan

Mogelijk dat door de bijzonder korte aansluitingen tussen de lamp en de batterij (accu's?) er bij het inschakelen een erg grote stroom loopt, een koude gloeidraad heeft een zeer lage weerstand, wat er toe leidt dat bij het inschakelen een veel grotere stroom loopt dan bij het continu branden. Ik heb even gemeten aan een halogeen lampje van 2,5 V en 0,5 A, dat heeft als het brandt een weerstand van 5 Ohm, als de gloeidraad koud is heeft het lampje een weerstand van 0,4 Ohm, in theorie zou er dan bij het inschakelen een stroom van 6,25 A lopen, dat is 12,5 maal de stroom bij normaal branden. Langere aansluitdraden hebben dan het voordeel dat hun, weliswaar lage, weerstand de inschakelstroom beperkt. Uitgaande van dezelfde verhoudingen kom ik bij jouw lamp uit op een gloeidraadweerstand in koude toestand van ongeveer 0,14 Ohm, dan loopt er dus die theoretische stroom bij het inschakelen van 41,6 A. Het gevolg is dat het zwakste deel van de gloeidraad dat eerder warm wordt dan de rest, doorbrandt. De waarden zijn zuiver theoretisch, e.e.a. hangt af van de verbindingen, de kontakten en de inwendige weerstand van de batterij of accu. Nu de mogelijke oplossing: bouw een serieweerstand in van ongeveer 0,1 Ohm, dat halveert de inschakelstroom en kost je maar weinig verlies als de lamp brandt (ongeveer

5 % ). Er bestaan ook inschakelstroom begrenzende NTC weerstanden, deze worden door de belasting warm waardoor de weerstand lager wordt (Negatieve Temperatuur Coëfficiënt). Ik weet alleen niet of daar een praktisch bruikbare waarde van bestaat voor deze toepassing.
--
Mazzels!

Gerard
 Click to see the full signature
Reply to
Bezemsteel

yep, 100 %

"Marcel." schreef > > ik maak je niks wijs.

Reply to
Rene

Rene schreef in berichtnieuws bio1vi$2qgl$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

hebbe ze die kutlampies nie gewoon verkeerd verpakt? abdul maakt op maandag na de rammeljan wel meer foute hoor

ff teste met voeding, ampere uitleze wattage uitrekenen voltage bekijke en dan teruggaan naar die klotewinkel

Reply to
Dakduvel

ja, maar ook Jan, Piet en Dakduvel maken wel eens fouten vooral na de kerst, carnaval, de pasen Koninginnedag enzovoort....................... het is halogeen en die heb ik nog niet met een mindere voltage gezien dan 6 volt. neee das 't probleem niet.........

ik wacht met smart op een reactie van bezemsteel die weet wel waar ie over praat.

Rene

"Dakduvel" schreef in bericht news:bioumf$bee37$ snipped-for-privacy@ID-102604.news.uni-berlin.de...

bio1vi$2qgl$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

en

dezelfde

het

draaien.

directly

keer

stuk)?

Reply to
Rene
--
remove _nospam_ from the email address when replying to me directly
"Bezemsteel"  wrote in message
 Click to see the full signature
Reply to
Me

knip--- "Rene" schreef in bericht news:biph6e$gvp$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

kerst,

6

Je kunt onmogelijk zo oud zijn dat je alles al hebt gezien:-) Ik heb hier bv voor me liggen: 3.75 V en 4.8 V. Met name de 3.75 V fikt er geheid uit in jou lamp.

n.n

Reply to
n.n

"Me" schreef in bericht news:bipr07$p5n$ snipped-for-privacy@reader08.wxs.nl...

eind

te

huidige

genoeg

6volt

Helemaal mee eens. De spanning van het lampje wordt opgegeven aan de pennen, niet op een onbepaalde afstand van het lampje. Wil je toch kijken of het aan de inschakelstroom ligt, neem dan gewoon een set slechtere batterijen. De inwendige weerstand van je bron is dan vanzelf hoger.

n.n

Reply to
n.n

. Ik ben wel nieuwsgierig naar het type lamp en de voeding>>>>>>>>>>>>>>

Het is een duiklamp een Seakodive AL06, de loodaccu is een Yuasa NP4-6 6 volt,4Ah

als ik de onbelaste spanning meet kom ik op 6.29 volt belast met 10 watt 6 volt, valt ie terug tot 6.07 volt.

Zou het echt pure pech zijn dan???????????????????

Rene

Reply to
Rene

ik ga de batterij "uitputten" en zal dan mijn laatste lampje offeren.

ik houd jullie op de hoogte,

Rene

Reply to
Rene

"Jantje" schreef in bericht news:biq5hk$nt1$ snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

denk

Of neem slechts 2 of 3 batterijen en kijk eens of hij dan al wit licht geeft.

n.n

Reply to
n.n

Luistert en huivert.

Lamp in een ton met water gegooid (ivm koeling) een uurtje laten branden. spanning van de accu gecontroleerd, was na een uurtje 5.66 volt. de 20 watt, 6 volt halogeenlamp er in gedaan. mijn vingers gekruist en mijn vrouw de schakelaar laten overhalen. wat denk je.......................................................................... . hij brand, nog 2 keer aan en uitgeschakeld en hij blijft branden. dus lijkt het er op dan de bezemsteel gelijk heeft..... ja toch niet dan.

ik kan dus opzoek naar een weerstand van 0,2 Ohm, 5 Watt. nog even een vraag.....sorry maar ik ben een 0 in elektronica, als ik naar een elektronicaspeciaalzaak ga en ik roep ik wil graag een 0.2 ohm, 5 watts draadgewikkelde weerstand, gaat het dan allemaal goed komen??????? of krijg ik dan iets dat ik niet moet hebben. bezemsteel ik reken op jou................:)))))

Rene

"Rene" schreef in bericht news:biq061$o6q$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
Rene

"Rene" schreef in bericht news:biqo29$16cp$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

je..........................................................................

'n Beetje voorbarig. Als hij het enkele uren volhoudt zeg ik: "Ja, op zich klopt zijn verhaal.....,maare. Nu heb je aangetoond dat je lampie waarschijnlijk wel de juiste spanning heeft, maar je weet nog niets van de kwaliteit. Het blijven shit lampjes als ze er bij 6 V uit vliegen. Wat betreft die hoge inschakelstroom. Dat is normaal. "Even" uitleggen: 'n halogeenlampje heeft een gas dat de verdampte worfraam van de spiraal terug brengt naar de hete gloeidraad (mits je de ballon om minimaal 250 °C houdt. (Je 10 W lampjes hebben dus flink geleden door het koelen). Omdat door dit effect de gleoidraad veel langer mee gaat, wordt hij zo gedimensioneerd dat hij op een hoger temperatuur komt te staan. Daardoor gaat je rendement omhoog en wordt ook de kleurtemperatuur hoger. Bv 3600 ipv 2600. De weerstand van worfraam wordt hoger als hij heet wordt. Omdat het temperatuur traject bij halogeen groter is dan bij 'n gewoon lampje en omdat bij nomimaal vermogen de weerstanden van twee vergelijkbare vermogens van 'n gewone en 'n halogeenlampje gelijk zijn, kom je bij de koudweerstand op een lagere waarde uit en daarmee ook een hogere inschakelstroom. Maar alle verhalen kunnen van een shitlampje geen goed lampje maken. Dat neemt niet weg dat je je probleem daarmee mogelijk wel kunt oplossen (mits je die weerstand en z'n warmte kwijt kunt natuurlijk). En ja, met die omschrijving levert een elektronica zaak je het juiste weerstandje.

n.n

Reply to
n.n

stel dat jij gelijk hebt..................................

Weet jij dan een adresje waar ik goeie lampjes "online" kan bestellen?? als ik nl weer naar de duikzaak toe moet, koop ik mogelijk weer iets uit die slechte partij. dus als je een tip hebt houd ik me aanbevolen

Rene

"n.n" schreef in bericht news:xF74b.94219$ snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

De

branden.

je..........................................................................

dan.

terug

houdt.

dat

temperatuur

een

naar

weerstand,

Reply to
Rene

batterijen.

offeren.

je..........................................................................

zich

de

dit

niet

"Rene" schreef in bericht news:bis8pe$1tm1$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

die

Welke aansluiting hebben je lampjes. Als het pennen zijn moet je de hartafstand meten. Bv G4 (4mm), G6.35 (6.35 mm). Als het om G4 lampjes gaat kan ik je misschien zelfs wel matsen. Overigens zal 6 V toch moeilijk kunnen zijn in de markt.

n.n

begin 666 spacer.gif M1TE&.#EA`0`!`(#_`,# P ```"'Y! $`````+ `````!``$```("1 $`.P`` M```````````````````````````````````````````````````````````` M```````````````````````````````````````````````````````````` M```````````````````````````````````````````````````````````` M````````````````````````````````````````````````````````````

` end

Reply to
n.n

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.