PC/TV-radiokaart met DVB-T

formatting link
\

pakket 50 euro entreekosten 25 3 mnd gratis kijken

Maurits

Reply to
Maurits
Loading thread data ...

zijn

zeg..)

formatting link
\

voor

Juist! Nu is het raadsel opgelost! Bedankt voor je info, hoor.

Reply to
Omnibus

Dan zit je bij UPC inderdaad verkeerd.

Ik heb geen idee waarom ze zo vasthouden aan hun eigen ontvanger bij UPC, ik ben blij dat je bij Ziggo in ieder geval die keuze nog zelf hebt.

--
"Ranja, wie is er niet groot mee geworden?"
Reply to
Michel

Als die inderdaad allemaal gebruikt worden en elk tegelijk op een andere zender moeten kunnen zit je inderdaad met digitaal niet goed, maar hiermee ben je wel een uitzondering. Voor veel mensen is 3 ontvangers wel genoeg.

Uiteindelijk zal analoge kabel wel verdwijnen, maar het ziet er naar uit dat je in ieder geval voorlopig nog wel even analoog kunt blijven gebruiken.

--
"Ranja, wie is er niet groot mee geworden?"
Reply to
Michel

"Michel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Er heerst nogal eens misverstanden over de gebruikte technieken. Met fiber tot in huis heb je een digitale transmissielijn, dan gaan de nullen en enen rechtstreeks je TV in. In de huidige coaxtechniek zit er ergens in de wijk een omzetter die het digitale signaal moduleert op een HF drager wat dan volledig analoog je huis binnenkomt. Daar wordt het gedecodeerd en wordt het signaal toegevoerd aan een kabelmodem of digitale tuner. Dat transport gebeurd meestal op de lage VHF kanalen (UPC) Het analoge TV signaal zit meestal op de hoge VHF en UHF kanalen. Voor kabelmodems staat ook het retourkanaal open.

Maurits

Reply to
Maurits

Welnee, er worden ook gewoon fiber netwerken uitgerold waarbij er aan de fiber een kastje hangt waar o.a. een coaxplugje op zit waar analoge TV via coax uit komt, dat gaat je TV in. Fiber betekent niet noodzakelijk digitaal.

Reply to
Rob

Ik heb het over de kabel zelf, daar zit aan de ene kant een laser en aan de andere kant een lichtgevoelige diode. Het signaal is digitaal (dus nullen en enen) Wat je ervoor zet kan een AD converter zijn en aan de uitgang weer een DA converter, maar het transport in een glasfiberkabel is digitaal.

Maurits

Reply to
Maurits

Daar geloof ik geen biet van. Ik weet niet hoe het exact werkt maar ik kan me niet voorstellen dat er een digitaal signaal over die fiber gaat wat in dat kastje van digitaal naar analoog wordt omgezet met een AD converter en dan een TV signaal van 40-860 MHz produceert waar een gewone TV een stuk of 30 kanalen uithaalt in kijkbare kwaliteit. Dat zou betekenen dat er een digitaal signaal van toch wel minstens 12 bits met een samplerate van minstens 1750 megasamples/s overheen gaat. Ofwel

21 gigabit/s.

Dit zou een behoorlijk technisch hoogstandje zijn voor zo'n kastje.

Ik gok dat het een analoog signaal is wat over die fiber gaat.

Reply to
Rob

Hoe wil jij analoog versturen over een glaskabel? Je kan die laserdiode wel in lichtsterkte moduleren maar dat heeft geen zin, je wilt een maximale output dus veel licht ivm verzwakking in het glas zelf. Dus wordt het licht constant max gehouden (net zoals bij een CD speler) en is de output een digitale bitstream (nullen/enen, licht-uit licht-aan)

Maurits

Reply to
Maurits

Ik wil helemaal niks, ik constateer alleen dat er FTTH leveranciers zijn (zoals in ieder geval XMSNET) die een analoog TV signaal leveren via hun fiber, waarbij dat signaal gewoon hetzelfde is al wat je uit analoge kabel krijgt (dus 30 programma's in AM gemoduleerd op een radiofrekwent signaal tussen 40 en 860 MHz).

En ik kan me niet voorstellen dat dat digitaal via de fiber gaat en dan in dat kleine kastje wat maar weinig stroom verbruikt allemaal weer van digitaal naar analoog wordt omgezet, voor 30 kanalen tegelijk ook nog.

Als je denkt dat het wel kan, even goede vrienden.

Reply to
Rob

Moduleren kan met amplitude of met frequentiemodulatie maar uiteindelijk is de laser een knipperende lamp, dus aan/uit aan/uit enz. Dit bijv

formatting link
wat er voor en na de glasfiberkabel zit. Ik ben niet zo'n snelle tieper en heb geen zin zelf een lang verhaal te maken ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

Of het in de fiber analoog of digitaal gemoduleerd is weet ik niet, ik gok sterk op digitaal en kan me eigenlijk geen analoog voorstellen.

Maar dat er door de fiber een gemoduleerd lichtsignaal loopt en door de coax een radiosignaal daar ben ik zeker van. Net zo zeker ben ik ervan dat er dus een optisch-elektrisch omvormer tussen die fiber en je ontvanger moet zitten. En ik kan me niet voorstellen dat het voor het stroomverbruik van die omvormer significant uitmaakt hoe dat binnenkomende optische signaal gecodeerd is :)

Reply to
Dirk T. Verbeek

Ja dat is leuk maar het gaat hier niet over 1 videosignaaltje maar over een hele UHF TV band met wel 30 programma's erin!

Wellicht werkt het zo, maar dat moet dan een carrier zijn van enkele GHz die FM-gemoduleerd wordt met dat composietsignaal van 30 in AM gemoduleerde TV zenders.

Lijkt me nogal wat. Maar goed, misschien komt er hier nog iemand langs die weet hoe het werkt.

Reply to
Rob

Hier het omgekeerde: ik kan me niet voorstellen dat het digitaal is.

Precies.

Ik wel. Ik denk namelijk dat een omvormer die een signaal produceert met frekwenties tot 860 MHz en een flink dynamisch bereik (het is immers AM) een dermate hoge bitrate verwerkt dat hierbij een wat hoger energie verbruik hoort. En de vraag of het wel gerealiseerd kan worden in dermate goedkope apparatuur (maar dat punt verschuift wel steeds natuurlijk).

Een tijd geleden heb ik op die XMSNET site wel eens naar boven kunnen halen welk merk en type kastjes dat nou waren, maar nu zie ik dat niet meer. Wellicht is er met die info ergens een datasheet oid te vinden.

Reply to
Rob

Communicatie over glasvezel is *altijd* digitaal. Door het multiplexen van de verschillende signalen worden de tv-, radio, internet en telefoonkanalen als het ware "gestapeld" verzonden. Bij de eindgebruiker worden de verschillende signalen geDEmultiplexed en via een 'decoder' naar de tv, radio, pc en telefoon gestuurd. Hier wat leesvoer:

formatting link

--
Edward
Reply to
Edward

Fijn dat je dit algemene statement weet te maken, maar helaas weer geen info over hoe dat TV signaal dan digitaal gemaakt wordt. Dat lijkt me namelijk geen sinecure. Let wel, ik heb het hier niet over digitale TV via internet ofzo, het gaat over het aanbieden van een compleet kabel signaal (RADIO+TV) op een glasvezelaansluiting. De apparatuur die in de meterkast geplaatst wordt heeft gewoon een coax uitgang waar je een standaard radio of tv op aansluit. Niks decoder ofzo.

Hier staat er wel wat over:

formatting link
formatting link

Maar helaas alleen algemene termen: The optical transmitter translates the electrical (analog) signal of the head-end into an optical signal suitable for distribution. This signal is transmitted within the 1550nm wavelength band in order to allow optical amplification of this signal.

Dus niet wat die translation inhoudt. Translation is niet noodzakelijk digitalisation. Wel is het een aparte fiber die hier voor gebruikt wordt, tenzij er een speciale oplossing met meerdere kleuren gebruikt wordt die ook genoemd wordt op die site.

Bij het zoeken naar informatie over deze technologie (die veel mensen hier kennelijk niet kennen, afgaande op de algemene statements die in de reacties geplaatst worden die geen betrekking hebben op het specifieke geval) kom ik wel tegen dat KPN inmiddels stopt met het aanbieden van deze vorm van radio/tv via hun glasvezelnet, wat ze net pas aan het opstarten zijn. De klanten die het al hebben zijn boos want nu moeten ze overstappen op IPTV wat natuurlijk beperkingen heeft als je meerdere tv's hebt of iets anders wilt opnemen dan waar je naar kijkt. (zoals ook bekend van digitale tv via de kabel)

XMSNET, een andere glasvezel aanbieder, biedt deze analoge TV echter nog wel aan. Die gebruiken o.a. de genexis apparatuur van de genoemde site.

Reply to
Rob

Dat artikel logenstraft je bewering. Terecht staat er "typically", wat heel iets anders is dan "altijd".

-p

Reply to
Piet Beertema

Rob wrote: | Een tijd geleden heb ik op die XMSNET site wel eens naar boven kunnen halen | welk merk en type kastjes dat nou waren, maar nu zie ik dat niet meer. | Wellicht is er met die info ergens een datasheet oid te vinden.

Bij mij (Amersfoort/Nieuwland) hangt een Genexis kastje. Ik heb geen typenummer kunnen vinden, maar afgaande op de plaatjes en specificaties is het waarschijnlijk een OCG-118m of OCG-218m:

formatting link

Er worden twee aparte glasfibers gebruikt: een voor het analoge kabel pakket, en een voor alle digitale services. Het analoge kabel pakket (wat ik overigens niet afneem) wordt gewoon analoog gemoduleerd.

--
Dick Streefland                      ////                      Altium BV
dick.streefland@altium.nl           (@ @)          http://www.altium.com
--------------------------------oOO--(_)--OOo---------------------------
Reply to
Dick Streefland

Toen men er maar over bleef doorzagen dat het digitaal was ben ik opnieuw opzoek gegaan en heb toen die info ook gevonden. Zie mijn andere posting waarin ik genexis noem.

Inderdaad. "het is altijd digitaal" dat is dus onzin. Het is gewoon analoog. Er is zelfs een oplossing voor aanbieders die perse alles over 1 fiber willen sturen... zal wel duurder zijn in de apparatuur want dan komt er een kleur (golflengte) splitter bij.

Reply to
Rob

Dat moet je me dan eens uitleggen. Het kan mijnerzijds een gebrek aan kennis van de Engelse taal zijn, maar ik leg "typically" uit als "typerend voor". M.a.w. glasvezel en digitaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ik dit foutief interpreteer hoor ik graag van je wat "typically" dan wél betekent. Ik leer graag bij :-)

--
Edward
Reply to
Edward

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.