Oscilloscoop buisje

Hallo,

Voor een kennis van mij probeer ik een oude hobby oscilloscoop te repareren. Ik zoek een beeldbuisje van het type dg-7-132.(Philips?) Ik kan op Internet niets vinden. Zijn ze nog ergens te koop? Of is er eventueel een vervanger voor?? Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt]

m.vr.gr

Biky

Reply to
biky
Loading thread data ...

DG-7-132??? Bedoel je misschien de DG7-32?

Reply to
GRe

Op 27-1-2012, heeft GRe verondersteld :

Nog nooit van gehoord dg7-132 zal wel dg7-32 moeten zijn.

formatting link

Reply to
Hobbyman

"biky" schreef in bericht news:jft360$27cu$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Misschien dat je een 2dehands scope kan kopen van dit type, daar zit een DG7-132 in. Andere buisjes zijn ook bruikbaar maar dan moeten er veranderingen in het schema worden gedaan. De voedingspanning is vaak anders als ook de afbuiggevoeligheid verder heb je symmetrische en a-symmetrische afbuiging. Zou eerst eens kijken of de gloeidraad brand, dan heb je grote kans dat de buis nog heel is.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Bedankt voor de reacties. Het is inderdaad een DG7-132 Vreemd geval. Ik heb het apparaat een uur aan de stroom gehad. Na een wazig beeld met veel vlekken na ruim een uur weer een klein horizontaal lijntje. Niet breed genoeg en ook bij te stellen. Ook van binnen niet met de instelpotmeters. Beeldbuis schijnt dus nog wel te werken. Ik ben aan het zoeken geweest naar defecte of lekke elco's met een ESR meter. Alle elco's waren goed. Volgens de eigenaar had hij de elco's in de voeding al vervangen. Alle spanningen waren normaal. Dus volgens mij toch een probleem van de beeldbuis.

m.vr.gr

Biky

Reply to
biky

Nee het is vrij onwaarschijnlijk dat het aan de beeldbuis ligt. Beeldbuizen verslijten niet zo snel, bovendien zijn de verschijnselen dan heel anders. Verdiep je in de werking van zo'n apparaat, dan kun je systematischer foutzoeken. Waarom zou het aan de beeldbuis moeten liggen dat je geen (goed) beeld krijgt? Alle actieve componenten kunnen verdacht zijn en ook weerstanden kunnen verlopen. Meet alle (hoog)spanningen rond de beeldbuis en probeer met een andere scoop te bepalen of de versterkers en zaagtandgeneratoren goed werken.

MRe

"biky" schreef in bericht news:jfvp7p$i7e$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Reply to
MRe

"biky" schreef in bericht news:jfvp7p$i7e$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Dan zou je de spanningen op alle aansluitingen van de scopebuis moeten meten aan de hand van het schema. De verschijnselen doen vermoeden dat de hoogohmige weerstanden in het beeldbuiscircuit verlopen zijn. Daar zitten allerlei weerstanden en potmeters, meet die eens op de juiste waarde.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

De scope draait nu al enkele dagen goed. Volgens de eigenaar blijft dat ook zo als hij maar regelmatig wordt aangezet. Staat hij weer een tijdje in de kast dan weer opstartproblemen. Alle spanningen voor zover in het schema vermeld zijn aanwezig maar dat is logisch nu hij weer werkt. Ook de hoogohmige weerstanden zijn in orde. De aansluitprint op de beeldbuis ook gecontroleerd. Geen slechte verbindingen. Lijkt mij dus toch een zeldzaam probleem met de beeldbuis als die geruime tijd niet onder spanning heeft gestaan. De scope (Handykit HKS130) heeft alleen nostalgische waarde. Als meetapparaat niet veel waard. Geen probes maar losse snoeren etc. Maar de eigenaar is er wel aan gehecht omdat hij hem zelf heeft gebouwd. Nog iemand een helder idee??

m.vr.gr

Biky

Reply to
biky

Dat lijkt mij een probleem met slechte elco's. Door de elco's een tijdje onder spanning te zetten worden ze weer geformeerd, maar na een tijd rust raken de elco's hun capaciteit weer kwijt.

Met de crt heeft het niets te maken. Controleer de spanningen op de crt als de scoop een tijd heeft uitgestaan.

--
Edward
Reply to
Edward

biky wrote in news:jg2b24$1h2o$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net:

Klinkt als een of meerdere slechte elcos. Of er is een grondige schoonmaakbeurt nodig rond het hoogspannings gebeuren.

Reply to
Sjouke Burry

Nou dat lijkt me niet. Dit ligt vast en zeker niet aan de beeldbuis.

Ga nog maar weer verder zoeken naar andere onderdelen die verouderd zijn en het soms niet meer goed doen. Elco's zijn de hoofd verdachten maar die had je al vervangen. Of toch niet?

Reply to
Rob

Volgens mij alleen in de voeding...

Het beste is om een bus koude spray te gebruiken en dan de condensatoren 1 voor 1 koud maken. Het hoeft niet perse een elco te zijn, ook andere condensatoren kunnen dit soort gedrag veroorzaken!

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

"biky" schreef in bericht news:jg2b24$1h2o$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Je zou wat condensatoren kunnen vervangen rond de beeldbuis voeding. In die jaren waren er een aantal slechte types die gingen lekken en capaciteitsverlies vertoonden. Hier staat een lijstje met foto's

formatting link

Wat ook voorkomt bij buizen is een lek tussen gloeidraad en kathode wat veranderd bij verwarming maar dat is moeilijker te meten., is de gloeidraadspanning 6,3 V?

Met koudespray en föhn worden in de reparatietechniek dit soort fouten opgespoord als een component verdacht is. Omdat na een uur opwarmen de situatie goed is heb je de tijd om te diagnostiseren!

Maurits

Reply to
Maurits

Bedankt voor alle info. De gloeddraaispanning is inderdaad 6,3 volt. Alle Elco's waren in de loop van tijd al vervangen. En ze geven normale waarden aan met de ESR-meter. De scope draait nu al weer dagen normaal. Alleen de horizontale versterking is nog niet in orde. Het lijntje wordt na uren steeds korter. Het meest waarschijnlijke lijkt mij een lek tussen gloeidraad en kathode. De enige oplossing is, volgens mij, om hem voorlopig maar op te bergen en over een maand of wat weer proberen. Want als hij regelmatig aan wordt gezet werkt hij normaal. Nogmaals bedankt.

m.vr.gr

Biky

Reply to
biky

Ok dan zit het dus in de horizontale versterker.

Waarom schrijf je dat nou???? Omdat iemand schreef dat dit wel eens voorkomt en jij helemaal gefocussed bent op het defect zijn van het buisje?

Als er een lek tussen gloeidraad en kathode is dan gebeurt er heel wat anders dan dat de horizontale versterking de mist in gaat!

Reply to
Rob

"biky" schreef in bericht news:jg4sse$2gfu$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Het kan ook aan de spanningen rond de buis liggen. Als de spanning op de electrodes oa. naversnellingsspanning oploopt, *verminderd* de gevoeligheid op de afbuigplaten. Daardoor lijkt de zaagtand waarmee het X kanaal wordt gestuurd, ongevoeliger te worden en een kortere tijdbasislijn. Dat is te meten. De kans dat dit verloop door de X endamp wordt veroorzaakt ie uitermate klein.

Maurits

Reply to
Maurits

Ja maar dan is de Y afbuiging ook minder en dat meldt hij niet.

Reply to
Rob

Dat valt niet op als er niet gemeten wordt met apparaat. Biky kan dat makkelijk checken.

Maurits

Reply to
Maurits

Wat voor eindtrap zit er eigenlijk in. Transistor of buizen? Als het een buizen eindtrap is zou ik eerst kijken of ik een vervangende buis kan vinden.

--
pim.
Reply to
pim

"pim" schreef in bericht news:4f26f831$0$1585$ snipped-for-privacy@newsreader04.highway.telekom.at...

transistors

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.