17 volt van voeding naar 12 volt

Hoe kan ik van een 17 volt gelijkspanning voeding eenvoudig naar 12 volt, er moet minimaal 70 -100 watt aan vermogen aan opgenomen worden secundair.

Tips welkom en schema's!

Reply to
EdTec
Loading thread data ...

MAX1635 zie maxim site, of een soortgelijke.

Reply to
Edwin van den Oetelaar

"EdTec" schreef in bericht news:980b5$4a3fad4e$3ec2d60c$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Eenvoudig is het overschot dissiperen op een koelplaat met bijv 3 x 3055 als seriestabilisator met een zener van zeg 4 V in de basis. Bij 100 W heb je een flinke koelplaat nodig. Ingewikkelder is een DC-DC inverter maar die is niet goedkoop als 12V 8A output een eis is.

Maurits

Reply to
Maurits

Is de opgenomen stroom altijd hetzelfde? Gaat het om een ohmse belasting of een motor?

Vriendelijke groeten ;) Ron

Reply to
Ron van Sommeren

100 Watt bij 12V is 8,3A. (17-12)*8,3 = 42 Watt die je moet verstoken bij een serie iets (transistoren etc). Dat is nogal veel. Waar wil je dit den, hebe je ruimte etc?

Als het een geschakelde voeding is kun je hem misschien bijregelen?

P.

Reply to
P.

simpelweg kunt je een adapter kopen die voor laptops verkocht worden en zowel in auto als vrachtwagen mogen gebruikt worden. Die hebben een ingang van 12VDC tot +/- 30 VDC en de uitgang kan bij de meeste ingesteld worden van 9 of 12VDC tot ...

Mvg

Reply to
pom

pom wrote: | simpelweg kunt je een adapter kopen die voor laptops verkocht worden en | zowel in auto als vrachtwagen mogen gebruikt worden. Die hebben een | ingang van 12VDC tot +/- 30 VDC en de uitgang kan bij de meeste | ingesteld worden van 9 of 12VDC tot ...

Maar het gevraagde vermogen zou wel eens te hoog kunnen zijn voor dergelijke converters. De gemiddelde laptop vraagt minder dan 70-100 watt.

--
Dick Streefland                      ////                      Altium BV
dick.streefland@altium.nl           (@ @)          http://www.altium.com
 Click to see the full signature
Reply to
Dick Streefland

Gebruikelijke laptopvoedingen varieeren van 45 tot 90 watt, maar als je naar universele vervangers gaat kijken (voor 230V, maar voor 12V zal er vast ook wel wat zijn) kom je als zwaarste toch wel een 120W tegen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar is het niet zo dat die dingen van 12 naar 17 volt gaan ipv van

17 naar 12 volt?
Reply to
Rob

Hmm... Ja, goe dpunt. Dan is het handiger om even een schakeling uit te rekenen rond een van de tientallen bekende converter-IC'tjes. LM25xx reeks of iets anders.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De stroomsterkte varieert sterk, van 0 tot meer dan 10 ampere. DIt ivm ombouwen van een beamervoeding naar 12 volt voor een ballast van een Xenon voeding lampballast uit een auto. (35 watt lampvermogen en ballast 15 -20 watt ofzo is samen al gauw meer dan 50 watt). Nu komt de voeding van een zware ATX voeding van een P4, maar die lijkt me toch te ligt ondanks dat die

22 A kan leveren 12 Volt (en pc moet dan ook steeds aanstaan).

ER komt ook 385 Volt gelijkspanning uit deze geschakelde voeding ook, maar dat lijkt me nog lastiger om om te vormen en nogal gevaarlijk....

Reply to
EdTec

die 385 VDC lijkt me net iets te hoog om er een gewone 230V VAC voeding aan te hangen.

De piek van een 230VAC ligt op 230 * V2 ~= 230 * 1.414 ~= 325 volt (dus 250VAC komt dan op 353 volt piek

Reply to
pom

Bij het grofvuil een oude desktop computer oppikken en de voeding eruit slopen? Levert meteen 12V. Je moet iets doen met een belastingweerstand maar daar zijn op het net heel veel handleidingen voor zoals

formatting link

Ik heb zoiets zelf ook in gebruik voor proefjes, pogingen om oude autoradio's tot leven te brengen, etc. (maar niet met zulke amperages).

Op een van die handleiding-sites zag ik dat een 400 watt supply 23 A kan leveren via de 12 V draden *en* (hier moet bedoeld zijn:

*of*) 40 A via de 5 V. Ook een meer beschaafde 200 W voeding uit een oude computer zou dus al genoeg moeten zijn in dit geval.
Reply to
JWS

Een andere manier zou zijn en 7815 met 1 of 2 maal 3055 als emittervolger.

( moet je eigenlijk een 7815.5 hebben...) kan wellicht ook met een diode in de GND van de 7815. Moet wel een condensator naast, dan.

HTH, AvK

Reply to
Moi

Ik had inderdaad een simpele at voeding met een schakelaar uit een oude server. Maar die had ik weggegooid. Ik heb nog wel atx voedingen liggen maar hoe schakel ik een gewone ATX voeding aan zonder moederbord ??

Welke pinnen van de stekker zijn daarvoor nodig (die op het moederbord) om even kort te sluiten ??

Dank...

EdTec

"JWS" schreef in bericht news:4a43a388$0$1646$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Reply to
EdTec

groene draadje naar aarde??

Reply to
Sjouke Burry

De groene en en de zwarte draad uit de atx voeding moeten worden kortgesloten om de voeding op te starten. Dit zijn de draden die bij niet-prehistorische computers naar de aan/uit schakelaar op het voorpaneel gaan. Echt prehistorische computers hadden een plastic hefboom waarmee vanuit het voorpaneel een mechanische schakelaar op de voeding werd bediend, maar tegenwoordig gaat dit via de groene draad; die moet kortgesloten worden naar aarde (zwarte draad).

En je moet een weerstand van 10 ohm / 10 watt aanbrengen tussen de rode draad (5 V) en de zwarte draad (aarde). Dit soort voedingen schijnt onbelast niet te willen draaien. Waarschijnlijk is 20 ohm beter (als je meer vermogen wilt overhouden op de 12 V).

De +12 V staat op de gele draad. De websites zeggen vaak dat je alle gele draden (en alle zwarte, rode, etc. draden) onderling moet verbinden en naar één kabelschoentje leiden om te voorkomen dat de draden te heet worden bij veel amperes.

Je kunt een LED met serieweerstand aanbrengen tussen de grijze draad en de zwarte draad (aarde). Hoe groot die serieweerstand is? Weet ik niet meer, ziet eruit als bruin-groen-rood; 1500 ohm? De onderdelen-winkel zei dat dit een goede weerstand was voor een LED op 5 V. De LED geeft aan of je voeding werkt (leuk, maar dat kun je ook horen via de ventilator).

Hierbij een plaatje van mijn eigen voeding:

formatting link

Je ziet de rode draad van de linker +5V naar de rechter, en de belastingweerstand (het witte blok) van de rechter +5V naar aarde.

Prutswerk; een echte electronicus zou zich hier diep voor schamen. Geen aan/uit schakelaar (gaat via de 230 V stekker), geen behoorlijke aansluitpluggen (slechts een "kroonsteentjes - strookje"), draden van dezelfde kleur niet samengebundeld ("overbodige" draden gewoon weggeknipt), maar het werkt wel. Doe het alsjeblieft beter. Voor advies: zoek op het net.

Reply to
JWS

Klopt. Hoewel je niet altijd op de kleuren mag afgaan. Anders moet de OP even zoeken op "atx power pinout" ofzo, dan vind je al snel wat je zoekt.

Ik denk dat je in de war bent, in de ATX specificatie gingen er nooit draden van de voeding naar de voorkant. Ook in de merkcomputers die op de ATX specificatie vooruit liepen was dat niet echt een gewoonte, maar misschien is het ooit wel eens een keer gedaan.

In de kloon-achtige towers van voor die tijd liepen echter wel draden, en dat waren dan 4 dubbelgeisoleerde draden die aan de netspanning hingen. Niks groene dropveter met een knopje aan zwarte dropveter.

Da's ook weer onzin, echte historische computers (IBM 5150 en de opvolgers tot de PS/2) hebben een rode schakelaar die uit de voeding achteraan opzij door de kast steekt.

Latere modellen van Philips, Compaq, e.d. hadden een dergelijke schakelaar inderdaad mechanisch naar de voorzijde gekoppeld. Veel veiliger dan de netspanning door je halve kast. Deze oplossing werd gebruikt totdat ATX en de directe voorlopers en varianten daarvan in zwang kwamen. Is dus zeker niet "prehistorischer" dan een netspanningskabel door de kast.

Dat moet helemaal niet, (vrijwel) alle ATX voedingen hebben ingebouwde belastingsweerstanden.

Wat doet de grijze draad?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

OK, OK .. ik ben het eens met alles wat je zegt. Bijvoorbeeld, historisch zat het natuurlijk niet precies zo als ik het zei. Maar aangezien tot nu toe niemand in deze draad (en, sorry dat ik het zeg, jij ook niet) aan de OP de juiste oplossing aanbood, nl gewoon de 12 V output van een bestaande computer-voeding te gebruiken, dacht ik nou ja, vooruit, laat ik spuit elf ook maar eens wat water laten geven, misschien helpt dat. En dat deed het blijkbaar. Hoewel ik nergens iets van weet.

Bedankt voor de suggestie om de belastingweerstand te verwijderen. Maakt de oplossing nog simpeler. Ga ik morgen proberen. Begrijp niet waarom al die websites dit aanbevelen.

Groeten!

Reply to
JWS

Bij AT voedingen was dit vrijwel altijd noodzakelijk. Bij een ATX voeding is het een kwestie van even meten voordat je apparatuur aansluit, je zal maar net die ene voeding hebben die de weerstand niet ingebouwd heeft zitten...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.