Gegevens Philips trafo

Beste mensen,

Ik vond bij het opruimen in de trafo doos nog een Philips trafootje zonder gegevens. Weggooien kan altijd nog (we zijn Nederlander niet waar). Is het hier nog iemand in die mij wat meer over het ding kan vertellen? Nummer 312210834092 PT 115.

Het ziet er naar uit dat het ding 2 primaire spoelen heeft (puur ohms gemeten is de ene 192 Ohm en de andere 12 Ohm). Waarom primair? Nou, gezien de draad dikte. Secundair.. Tsja.. Kan ik wel meten als er prik op staat :)

Owja.. Ik kan natuurlijk het ding aan een variac hangen en gewoon eens kijken wat er gebeurt. Heb toch liever de 'officiele' waarden van Philips....

Alvast bedankt Marco

Reply to
Marco
Loading thread data ...

"Marco" schreef in bericht news:n_vYb.579274$_x2.1309628@zonnet-reader-1...

De benaming primair en secundair heeft niets met de draaddikte te maken. Primair is de voedende kant, dus waar je de voeding, of het binnenkomende signaal op zet. Secundair is de uitgaande kant.

Voorbeeld: Een trafo van 230 naar 12 Volt. De 230 Voltaansluiting is dan primair, de 12 Volt aansluiting secundair. Ga je de trafo gebruiken voor wat anders , bv in de auto, om 230 Volt te krijgen. Dan heet de 12 Volts aansluiting ineens primair, zonder dat er wat aan de trafo gebeurd is, en de 230 Volts aansluiting is dan de secundaire aansluiting.

(Om het te laten werken moet je wel 12 Volt wisselspanning in je auto maken)

BTW met het typenummer kan ik niks.

Jantje

Reply to
jantje

Ow ja.. Blijkbaar had ik erbij moeten zetten dat ik het sterke vermoeden heb dat het ding als voedings trafo voor een 220V (gezien de leeftijd nog geen 230V :-) ) apparaat gebruikt is. An dan kun je redelijk veilig vaststellen dat de 'dunne' kant primair is, en de 'dikke' secundair. Ging er eigenlijk vanuit dat dat wel duidelijk zou zijn. Excuses voor mijn inschattingsfout.

Groet Marco

Reply to
Marco

Bouwjaar is in ieder geval iets met een 1, dus 1971, 1981, 1991 of

2001... dat verschil zou je aan het model moeten kunnen zien. Iets met blauwe folie en een halfronde kern is oud. Verder is hij in Portugal gewikkeld naar Nederlandse specificaties. Helaas zijn 12 cijferige fabrieksnummers erg lastig terug te vinden omdat tot voorkort alle onderdelen met aparte 12 cijferige servicenummers besteld werden die niet gelijk zijn aan het fabrieksnummer.

Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

't nummer komt niet voor in een hier aanwezig uit elkaar vallend Philips Pocketbook 1972.

-- Moi

Ben

Reply to
Ben Doedens

Yep, daarom hebben ze ook regelmatig te zuchten in de Philips service centra als er weer eens een onderdeel omgecodeerd moet worden. Leve de

4822 serie...

Maurits

Reply to
Maurits

Hoi Marco,

Marco wrote:

Waarschijnlijk is het dan een 220/240V trafo (240 is/was GB) met die "kleine" wikkeling in serie voor 240V en alleen de "grote" voor 220V. Specs heb ik niet van die trafo.

succes, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Iedereen bedankt voor de moeite. Bart, goeie tip. 220V / 240V. Nog niet op die manier over nagedacht. Het zou inderdaad wel eens een trafo uit

1971 kunnen zijn. Maar goed, nu ik dus denk te weten hoe de primaire kant in elkaar zit... Is de secundaire kant gewoon meten.

Handig, zo'n nummer wat niets zegt :)

Marco

Reply to
Marco

Uit de afmetingen van de trafo kun je ook ongeveer bepalen wat het vermogen is. En daaruit weer de maximale primaire en secundare stroom als je de spanning weet.

--
pim. ReplyTo: news^A^B^C3^Hlezer [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.