Karakterset teletekst

Hallo allemaal,

Is de karakterset van de teletekst in een Vestel 11AK45 vast ingebakken in het ic of is er op een of andere wijze een keuze mogelijk? Ik kijk namelijk nagenoeg alleen Duitse krimi's en als er dialect gesproken wordt gebruik ik nogal eens de teletekst als ik het niet goed versta. Bij "ringel-essen", en soms ook wel ooit bij andere karakters geloof ik, krijg ik dan steeds de verkeerde karakters te zien. Is geen ramp maar als er op eenvoudige wijze wat aan te doen zou zijn zou het wel leuk zijn. Dat de Nederlandse ondertitels dan niet meer kloppen stoort niet.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties! Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Rene
Loading thread data ...

"Rene" schreef in bericht news:fIkLj.3332$ snipped-for-privacy@newsfe23.ams...

Er zijn IC's met multitalige teletekst karaktersets, maar als de ringel S ed. niet goed wordt weergegeven dan heeft jouw ontvanger die niet. Aan de hand van het IC typenummer kan je zien of er ook een duitse versie is.

Maurits

Reply to
Maurits

Optie 6 gaat hierover. Zie voor het instellen van optiecodes de servicemanual op

formatting link

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zo werkte het 10 tot 20 jaar geleden nog, maar zelfs (of misschien juist) goedkope ramsjmerken uit landen die zelf ook vreemde tekens kennen, monteren doorgaans World Standard TXT chips. In dit geval een SDA555x waar je bovendien verder niets aan het typenummer kan zien omdat de suffix slechts aangeeft welke voor de klant gemaskerprogrammeerde versie het betreft en dus alleen Vestel zelf weet wat de chip wel of niet kan.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Aanvulling, ik ging iets te kort door de bocht. De 3e en 4e cijfers van het typenummer geven wel degelijk aan wat er allemaal in de betreffende chip zit, maar bij mijn weten hebben alle varianten wel complete charactersets aan boord. Vervangen door een andere chip die niet bestemd is voor dit specifieke chassis is echter nooit mogelijk omdat het om een controller met geintegreerde teletekst gaat, dus niet om een losse teletekstchip.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

das doodnormaal bij vestel. De teletekst modules of chips zijn vreselijk(of vreselijk aangestuurd), rare tekens heb ik altijd bij de eerste keer teletekst inschakelen op m'n 11ak37 Vastlopen, blijven hangen, verkleurd beeld is normaal bij deze bakken. Soms heb je er totaal geen last van, soms heel veel. Als je digitale tv hebt, probeer de teletekst van de decoder eens. misschien is dit te verhelpen met nieuwe software, want problemen komen vaak pas na tijdje (maanden) na aaankoop opzetten.

Reply to
radioamazing

"Rene" schreef in bericht news:fIkLj.3332$ snipped-for-privacy@newsfe23.ams...

Nogmaals hallo allemaal,

Na het lezen van de post van Radioamazing werd mijn hoofd plots erg rood, ik moet een stommiteit bekennen... Deze TV heb ik pas sindskort en sinds ik hem heb, kijk ik daadwerkelijk teletekst via mijn satellietontvanger. Daarvoor had ik een Philips en daarop gebruikte ik wel de teletekst van de tv zelf. Op deze Vestel is het echter niet mogelijk om teletekst te gebruiken via RGB, hij gaat dan automatisch over op cvbs en dan gaat de beeldkwaliteit er ineens aardig op achteruit, niet zozeer omdat het cvbs is maar omdat de tv het rgb-signaal niet "verbetert" en dat cvbs wel (kleuren worden dan ineens lelijk en zo).

Ik moet dus in mijn satontvanger duiken om het probleem te verhelpen, ik vermoed dat als ik het hele ding instel op "Duits", de teletekstkarakterset wel mee aangepast zal worden.

Evengoed hartelijk dank voor al jullie suggesties (was toch interessant om te lezen) en mijn excuses voor mijn sulligheid.

Vriendelijke en enigszins beschaamde groeten, Rene

Reply to
Rene

berichtnews:fIkLj.3332$ snipped-for-privacy@newsfe23.ams...

Geeft niet hoor, zowizo hoort een tv ook op rgb gewoon teletekst te laten zien, vreemd. Dat het cvbs signaal lelijke kleuren heeft, komt niet doordat de tv het verbeterd, maar het signaal eerst uit elkaar moet plukken. CVBS is rood, groen, blauw plus ook nog eens de helderheidsinfo bijelkaar gepropt en dat geeft gewoon rot beeld(lage bandbreedte, uitelkaar plukken). Gelukkig maar dat je via de sat kijkt, want de tuners in deze toestellen . . . . . . .

Reply to
radioamazing

Dank voor Uw begrip ;-).

Ik ben het niet helemaal met je eens, ik heb op mijn hobbykamer ook een simpel satontvangertje wat aangesloten is op een echte ouderwetse Philips kleurenmonitor (uit de tijd van de homecomputers, heb hem pas nog geheel doorgesoldeerd vanwege allerlei irritante beeldstorinkjes met een zeer positief resultaat) en daar zie je nauwelijks verschil tussen rgb of cvbs (kun je op de monitor kiezen), ook op mijn vorige Philips-TV zag het er heel netjes uit via cvbs. Nou ja, ik ben het in zoverre met je eens dat cvbs principieel slechter is (en je zult bij elk toestel wel het verschil kunnen zien, dat spreek ik niet tegen), maar de mate waarin dat tot uiting komt is bij deze televisie wel vele malen erger dan bij eender welk ander apparaat waarop ik het verschil heb kunnen zien, dat is eigenlijk wat ik wilde zeggen in mijn vorige post. Bij mijn vorige TV had het mij niet gestoord als ik via cvbs had moeten kijken maar bij deze is het niet om aan te zien, daarom wil ik per se via RGB kijken.

Ik weet er alles van. Tot voor kort had ik nog kabel en heb ik af en toe nog wel eens daarnaar gekeken. "Beroerd" is nog een understatement. Maar op de manier waarop ik de TV nu gebruik geeft hij echt een geweldige beeldkwaliteit, ik ben er dan ook erg blij mee.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

berichtnews:fIkLj.3332$ snipped-for-privacy@newsfe23.ams...

Volgens mij doet vrijwel geen enkele TV dat, om de simpele reden dat de teletekstlijnen vaak ergens uit het composietsignaal afgetakt worden. Ik zou er eens een paar schema's op kunnen nakijken om het zeker te weten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De signaalverwerking van een Vestel is inderdaad niet te vergelijken met die van traditioneel goed ontworpen toestellen waar een dubbeltje besparing niet echt uitmaakt. Sowieso is jouw monitor ook gemaakt op een goede signaalverwerking, bij televisies werd er toch sneller op bezuinigd.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

el

n
s

en

ia

l

Ok=E9, misschien nog nooit een echt goede cvbs verwerking gezien. RGB is eigenlijk ook niet ideaal meer, niet dat het een slecht signaal is, maar de huidige tv's maken er echt een zooi van(lcd volgepropt net scalers en dat soort beeldgeintjes)

og

RGB is juist een groot pluspunt van de 50hz vestels, gelukkig heb je een ak45, de ak37(lijken qua specificaties veel op elkaar) heeft behoorlijk last van helderheidspompen, iets wat niet te verhelpen is. Ze zijn overegens niet perfect over RGB, waziger in de hoeken en convergentiefouten/geometriefouten. Maar inderdaad de algemene indruk is super.

Duidt een slecht beeld over tuner, altijd op een slecht ontwerp/ slechte onderdelen? of kun je het beter ergens anders van aflijden?

Reply to
radioamazing

Hier 2 staan die dat prima doen(philips en vestel), enkel als je op de decoder van zender veranderd gaat de teletekst niet altijd direct mee, maar dat spreekt voor zich, ze blijven hier wel mooi in rgb staan. Wat opvalt is dat de kleurtint van teletekst in rgb iets anders is dan op de gewone tv, ingeval vestel(rgb en de rest moest je de kleuren ook apart van instellen in service menu).

Das waar vooral bij 100hz zijn dit soort merken een RAMP, maar blijkbaar hebben de meeste mensen er geen last van, gezien de reviews er vaak positief over zijn.

Reply to
radioamazing

Hmm.. Bij nader inzien snap ik denk ik waarom het wel werkt. Schreef jij niet laatst dat het RGB signaal op een veel eerder punt in de signaalchip aankomt en weer omgezet wordt in een tussensignaal?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In de service manual van een 11ak37 werd het RGB signaal naar een component(YUV uit mijn hoofd) omgezet, uit een reactie bleek dat dat werd gedaan om de kleursterkte te kunnen blijven regelen. Je zei dat het teletekst signaal in het composiet signaal zit, meeste decoders sturen zowel het RGB signaal als het composiet(CVBS) signaal tegelijk uit(als ie aangesloten staat op een non-rgb scart zie je nog altijd het compsiet), dus kan best zijn dat de tv voor het beeld RGB pakt, en teletekst de info uit het composiet signaal haald.

Reply to
radioamazing

Een andere verklaring is dat bij RGB via SCART nog steeds gebruik wordt gemaakt van het CVBS signaal t.b.v. horizontale en verticale synchronisatie. Het lijkt mij dan voor de hand liggend om het CVBS signaal, ook in dit geval, gewoon naar de teletekst decoder sluizen.

Reply to
Dombo

In de service manual van een 11ak37 stond dat het RGB signaal naar een component(YUV uit mijn hoofd) omgezet, uit een reactie bleek dat dat werd gedaan om de kleursterkte te kunnen blijven regelen. Ik zal eens kijken hoe dat bij de 11ak45 zit. Je zei dat het teletekst signaal in het composiet signaal zit, meeste decoders sturen zowel het RGB signaal als het composiet(CVBS) signaal tegelijk uit(als ie aangesloten staat op een non-rgb scart zie je nog altijd het compsiet), dus kan best zijn dat de tv voor het beeld RGB pakt, en teletekst de info uit het composiet signaal haald.

Reply to
radioamazing

Goed punt, ook dat zou het geval kunnen zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In die manual kan ik niks vinden over RGB to YUV(kan er naast zitten hoor), dus misschien ligt het inderdaad aan deze omzetting. Wel zag het 11ak45 er stuk uitgebreider en wat luxer (totzover je bij vestel over lux kan spreken) uit, dan de 11ak37 waar wel een YUV conversie word gedaan(misschien is YUV een ultra-butget oplossing?). Veel meer service opties, schakelingen zien er veel complexer uit(door de ogen van een leek dan) en toch qua specificaties verschillen ze niet zoveel.

Reply to
radioamazing

In die manual kan ik niks vinden over RGB to YUV(kan er naast zitten hoor), dus misschien ligt het inderdaad aan deze omzetting. Wel zag het 11ak45 er stuk uitgebreider en wat luxer (totzover je bij vestel over lux kan spreken) uit, dan de 11ak37 waar wel een YUV conversie word gedaan(misschien is YUV een ultra-budget oplossing?). Veel meer service opties, schakelingen zien er veel complexer uit(door de ogen van een leek dan) en toch qua specificaties verschillen ze niet zoveel.

Reply to
radioamazing

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.