Halen spaarlampen break-even?

Goed om te weten dat deze lampen bestaan. Maar ik heb ze nergens gezien. Waar kan ik die lampen vinden? Misschien in een elektro- speciaalzaak? En met welke prijzen moet bij de reflectorspaarllampen resp. reflectorledlampen op rekenen? Ze zullen niet goedkoop zijn denk ik zo, zeker niet in vergelijing met de reflectorgloeilamp.

Fred.

Reply to
Fred
Loading thread data ...

Zaken als Aurora Kontakt of Conrad enz.

MRE

Reply to
MRe

Klopt, en als je rode, gele en blauwe verf mengt, wordt er nog wel wat gereflecteerd. Als je echter kleurzuiver cyaan, magenta en geel mengt, wordt er niets gereflecteerd.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

berichtnews: snipped-for-privacy@e53g2000hsa.googlegroups.com...

Die zaken ken ik, dus daar ga ik eens kijken.

Fred.

Reply to
Fred

Jaartje geleden ongeveer eentje bij een bouwmarkt gekocht. Er was helaas maar een model (met kleine fitting) aanwezig.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Leuk bedacht. Maar je ziet iets over het hoofd. Die ene transistor is tevens de regelaar. Dus, zelfs als je het ontwerp al 'af' krijgt, blijft het 'meten' beperkt tot de tijd dat de ventilator uit staat. Zodra de ventilator stroom gaat voeren is diens dissipatie in de regelaar de 'warmte' die je 'meet' :-)

criticism.

Dat blijkt maar weer :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Als ik een spaarlamp zie met twee printen, een trafo, meerdere condensatoren, weerstanden en zelfs een IC (!!) dan kan ik niet anders concluderen dan dat we voor het uitgangspunt (licht verkrijgen) ons doel faliekant voorbij zijn geschoten.

Ik weet uit ervaring dat een print ontwerpen 1 is, en dat er daarna vaak nog maanden aan optimalisatie overheen gaan voor het in productie gaat. Dat jij 'aantoont' dat ik iets niet begrijp toont alleen maar aan dat je de essentie van mijn vraagstelling niet ziet.

Waar het mij om gaat is dat we bij ons streven naar een zuinigere lamp op de koop toe nemen dat deze een enorme bult zwaar chemisch- en elektrisch afval met zich meebrengt. Als je dat in ogenschouw neemt dan verlang je bijna weer naar de prachtige minimalistisch eenvoud van de gloeilamp.

Reply to
rick2910

Je zou bij de spaarlamp het principe van de TL buis moeten hebben, waarbij alleen de buis vervangen wordt.

Pieter

Reply to
Pieter

Denk er maar over na. Het is niet zo moeilijk. Het geeft wel mooi aan dat iemand die van buiten af naar een ontwerp kijkt niet overziet wat er allemaal meespeelt.

--
Ruben

Harrison's Postulate: For every action, there is an equal and opposite criticism.
Reply to
Ruben van der Leij

Inderdaad, dat zou al weer een hele verbetering zijn, ls je die buisjes met zwarte metalen wenselijk vindt om licht mee te maken. Overigens is het goed te doen om spaarlampen waar de buis niet ingepakt is, evenals TL buizen nog een wat langer leven te geven door ze aan de buitenkant flink te verwarmen. Een deel van het op de poederlaag neergeslagen metaal komt dan weer als gas in de buis waardoor deze weer kan branden en de poederlaag de donkere verkleuring gedeeltelijk kwijtraakt. Overigens wordt voor professionele toepassingen bij TL buizen qua levensduur niet gekeken hoeveel branduren een buis heeft tot deze het niet meer doet, maar na hoeveel branduren de buis niet meer voldoende licht geeft. Dat is vaak een stuk korter dan de maximale levensduur, zeg maar dag met je handje tegen die 5000, 10.000 branduren qua NUTTIG gebruik.

Reply to
Gerard

Een tl-buis met een elektronisch VSA haalt juist door die elektronica een verwachte nuttige levensduur van 24.000 tot 36.000 uur. Veel en veel langer dan een spaarlamp. En in zo'n professioneel VSA zitten nog veel meer onderdelen dan in een spaarlamp. Je zou haast denken dat er een verband tussen is. En dankzij moderne fosforen is lichtopbrengst niet meer het probleem maar betrouwbaar starten. Bij 12 uur branden per dag, met een elektronisch voorschakelapparaat start na 36.000 branduren nog altijd 95% van de buizen probleemloos. Het aantal uitvallers gaat dan wel snel oplopen, en vandaar de beslissing ze allemaal te vervangen.

--
Ruben

Harrison's Postulate: For every action, there is an equal and opposite criticism.
Reply to
Ruben van der Leij

criticism.

Ik heb zelf 6 buizen in gebruik die met een elektronische VSA werken. Als ik mij goed herinner, werken die VSA's zo, dat de lichtopbrengst van de buis zo goed mogelijk hetzelfde blijft over de gehele nuttige levensduur. Dat zou kunnen betekenen dat naar mate de buis ouder wordt en minder licht zou gaan geven, er meer stroom door de buis gestuurd wordt om de lichtopbrengst gelijk te houden. Dat zou de kortere levensduur kunnen verklaren.

-- gerard

Reply to
Gerard

Ja, alleen brandde bij mijn laatste spaarlamp de hoofdcondensater finaal uit, met de buis was niks mis, en ik denk dat dat bij vele spaarlampen het geval is, alle onderdelen zijn zo minimaal mogelijk, en zo maak je nooit een betrouwbare spaarlamp.

Reply to
Sjouke Burry

Ten eerste zijn er kleine tl-buisjes die vervangen kunnen worden.

Ten tweede is het kapotgaan van die condensator een incident. Als het te vaak zou voorkomen, zou dat de verkoopcijfers ernstig drukken en daar waakt men wel voor.

--
  ____________________  
   >> NIGHTWATCHER
Reply to
"NachtWacht"

news:485ad957$0$6000$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Ha!!

Reply to
Sjouke Burry

news:485ad957$0$6000$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Wat? Denk je soms dat er koffie is?

--
  ____________________  
   >> NIGHTWATCHER
Reply to
"NachtWacht"

news:485ad957$0$6000$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Naar china toe is er geen feedback, ik denk niet dat er invloed op verkoop is. De mensen kiezen in de winkel toch de goedkoopste zonder naar levensduur te kijken. Verder is de Chinese instelling alles zo goedkoop mogelijk te maken. Dus de levensduur van alle componenten wordt zo gekozen dat alles net niet kapot gaat binnen de levensduur van de lamp.

Nog niemand commentaar gehad op het stinken van verschillende spaarlampen? Ik vermoed dat dat komt door aan de grens belasten van diverse componenten.

P.

Reply to
Pieter

Spaarlampen kunnen - itt gloeilampen- slecht tegen warmte.

Een spaarlamp in een afgesloten armatuur (bv sommige types plafonniere) warmen op; als de inwendige temp > ~ 80 graden wordt, dan neemt de MTBF sterk af. (met name elco's) Gloeilampen hebben geen enkele last van deze temperaturen, vandaar dat sommige armaturen ook geen ventilatie openingen (nodig) hebben.

--
 - René
Reply to
René

berichtnews: snipped-for-privacy@e53g2000hsa.googlegroups.com...

Resultaat: ik ben reflectorspaarlampen tegengekomen, helaas met een hoge prijs van ongeveer 15 euro. Wij vinden dat een beetje te duur voor een lamp als je de te verwachte tijd, dat de lamp aan is, meeneemt. Maar het is goed te weten wat de mogelijkheden zijn.

En er blijkt heel wat mogelijk te zijn op lampgebied. Het iswel zo dat gloeilampen al lang besteen en alle varianten al ontwikkeld zijn en dat bij een spaarlamp, om van led-lampen nog maar te zwijgen, nog wat te ontwikkelen valt. Gezien de voordelen van deze lampen zou het ontwikkelen en gebruiken hiervan wat mij betreft (meer) gestimuleerd mogen worden.

Fred.

Reply to
Fred

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.