Halen spaarlampen break-even?

Op dezelfde manier vermoed ik dat Groen bedoeld werd inplaats van Geel, maar bovendien ben ik het met jou eens dat het spectrum van onze ogen toch wel continu zal zijn, anders zouden behalve zwart zelf ook nog andere kleuren als zwart gezien worden(!).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Bij de marketeers die bepalen of er markt is voor een nieuwe lamp wel. Daarmee niet gezegd dat ze het altijd bij het rechte eind hebben.

Hal.

Reply to
Hal

Dat is zo en het bergen in zout of kleilagen zorgt ervoor dat het nooit nog kan verwerkt worden mocht dat ooit mogelijk worden.

--
inox
Reply to
inox

'Overdadige hoeveelheid componenten'? Je kan er redelijk zeker van zijn dat de kostprijs van dit soort producten tot het bot wordt uitgeknepen en dan er weinig (niets) in zit omdat ze toch nog ruimte over hadden.

Reply to
Dombo

Duidelijk! dank voor de uitleg!

Reply to
Blarp

En dat is nog een understatement.:-)

Hal

Reply to
Hal

Even een ander punt m.b.t. spaarlampen. Is het mogelijk om in een armatuur, waarop aangeven staat dat deze geschikt is voor een reflectorgloeilamp, i.p.v. deze reflectorlamp een spaarlamp te gebruiken? Volgens mij bestaan er geen reflectorspaarlampen, dus het zou dan een gewone spaarlamp moeten worden.

Dit leidt tot een andere vraag: kan in dat armatuur een gewone gloeilamp i.p.v. een reflectorgloeilamp?

Fred.

Reply to
Fred

Los daarvan ken ik geen klei- of zoutlaag die al 700 miljoen jaar stabiel en inactief is, en waarvan iemand durft te beweren dat 'ie dat nog 69.3 miljard jaar gaat blijven. Alleen al de continentale drift in de afgelopen 70

*miljoen* jaar.
--
Ruben

Harrison's Postulate: For every action, there is an equal and opposite criticism.
Reply to
Ruben van der Leij

Er zijn reflectorspaarlampen, maar juist in dit soort toepassingen kunnen LED's op hun plaats zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit laatste zal van het vermogen af hangen. Een reflectorlamp reflecteert via de voorkant ook een groot deel van de warmte naar buiten. Als het armatuur voor een 60 W reflectorlamp geschikt is, zou ik met een normale gloeilamp zeker niet hoger gaan dan 40 W en zelfs liever slechts 25 W. E.e.a afhankelijk van de opstelling en je brandverzekering :-)

Hal

Reply to
Hal

Spaarlampen worden minder warm, dus je kan best in een armatuur van een

60W reflectorlamp een 20W spaarlamp draaien (equivalent met 100W gloeilamplicht). In geval van LED spots idem, daar kan je makkelijk tot een dergelijk vermogen gaan. Alleen met halogeenlampen moet je uitkijken dat je een exemplaar met volledige reflector hebt en niet met koudlichtreflector want in dat laatste geval krijgt je brandverzekering wat te doen.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Groen in plaats van geel wordt in TV's gebruikt.

De ogen kunnen erg veel schakeringen herkennen. Een TV heeft 3 basiskleuren. Maar kan ook veel kleuren weergeven (waarbij geel = groen - blauw). Onze ogen kunnen combineren uit de 3 basis kleuren en dan hebben ze inderdaad ook een soort zijbanden in het spectrum.

P.

Reply to
Pieter

Inderdaad, andersom. Ik had slordig gelezen

Hal

Reply to
Hal

Niet alleen in TV's. Met rood-geel-blauw kan je niet alle kleuren maken, daar heb je (als je persee geel wilt gebruiken) cyaan-magenta-geel voor nodig en dat werkt bovendien alleen als er licht geabsorbeerd moet worden (verf en inkt). Als je licht wilt uitstralen gebruik je de complementen van cyaan-magenta-geel, ook wel bekend als rood-groen-blauw.

Geel is geen groen-blauw, maar groen+rood.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht

Ik ben helemaal in verwarring, geel is toch een basiskleur en groen een mengsel van blauw met geel? PR

Reply to
Poecilia

Je verwart additieve kleurmenging met subtractieve kleurmenging.

Beiden zullen prima googlebaar zijn.

--
Ruben

Harrison's Postulate: For every action, there is an equal and opposite criticism.
Reply to
Ruben van der Leij

Geel is inderdaad een basiskleur maar dan wel in de set cyaan, magenta en geel: dan moet je inderdaad geel en cyaan mengen om groen te krijgen.

Je hebt 2 verschillende sets basiskleuren, de ene voor absorberende objecten (verf, inkt) en de andere voor reflecterende objecten en lichtbronnen.

De eerste set bestaat uit de kleuren CMY die je van je inktjetprinter kent en die ik hierboven al noem. De tweede set bestaat uit rood, groen en blauw (RGB) zoals je die van de televisie kent. De kleuren rood, geel en blauw die je op school bij de tekenles hebt geleerd zijn gebaseerd op hetzelfde idee als cyaan, magenta en geel maar hebben als nadeel dat je er niet alle kleuren mee kan mengen. Ze zouden met z'n drietjes samen zuiver zwart moeten vormen maar je herinnert je vast nog wel dat het nooit mooier werd dan viezig bruin. Op dezelfde manier kan je met rood, groen en blauw samen wit licht verkrijgen. Probeer het maar eens met een 3-kleuren LED.

Kijk voor de grap ook eens naar een kleuren-negatief. Daar kan je mooi zien dat CMY en RGB elkaars complement (tegenovergestelde) vormen:

WIT (geen inkt) ZWART (geen licht) C R M G Y B ZWART (alle inkt) WIT (alle licht)

En natuurlijk alle onderlinge mengproducten. Als je zoekt kan je wel plaatjes vinden met 3 overlappende RGB lichtcirkels die in het midden de 3 CMY en wit vormen. Zie bijvoorbeeld

formatting link

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zoals je wellicht merkt ben ik enigzins overgevoelig voor 'fortuynistische' redeneringen. Zie het maar als een tegenbeweging tegen de al te populaire sport van het azijnzeiken.

Ik heb ooit gepoogt wat elektronica te ontwerpen. Hoog op mijn lijst staat een ventilator-regeling met 4 onderdelen. Twee weerstanden, 1 transistor, 1 ventilator. De positieve temperatuur-coefficient van een transistor is te gebruiken als thermometer. Om dat succesvol te kunnen doen moet je de thermische massa van de koelplaat die door de ventilator actief gekoeld wordt misbruiken als integrerend component voor de PID-regeling die je op die manier bouwt. Als je ooit een schakeling ontworpen hebt zul je begrijpen wat ik bedoel. Je kunt jezelf beperken tot de elektrische eigenschappen van wat je ontwerpt en een handvol componenten gebruiken. Je kunt ook buiten de doos denken en de thermische massa van een koelplaat gebruiken om 1 component minder nodig te hebben voor je ontwerp. Dat scheelt een pink op vijf vingers en je baas wordt daar blij van.

Ik ga er van uit dat datzelfde opgaat voor de heren of dames die de schakelingen in spaarlampen ontwerpen. 1 component minder is een feestje.

Daaruit volgt dat wat je in een spaarlamp aan componenten vindt het absolute minimum is, en dat 'men' diverse componenten meerdere functies laat verrichten. Dat jij het aantal componenten hoog vindt toont dus enkel aan dat je niet begrijpt hoeveel zaken door ieder component verricht wordt. :>

--
Ruben

Harrison's Postulate: For every action, there is an equal and opposite criticism.
Reply to
Ruben van der Leij

Zwart is toch gewoon het niet reflecteren van kleuren?

Pieter

Reply to
Pieter

schreef in bericht > WIT (geen inkt) ZWART (geen licht)

Bedankt voor de duidelijke uitleg. PR

Reply to
Poecilia

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.