Spaarlampen en verbruik

Hallo

Over spaarlampen zegt men dat ze een 'hoog' verbruik hebben bij het opstarten en dat het menigvuldig opstarten de levensduur drastisch vermindert. Verder lees ik ergens dat een spaarlamp na drie minuten branden pas begint te renderen op gebied van verbruik.

Ik vraag me daarom af hoe de verbruikspiek bij de start er uitziet, een stroom-tijd diagram bij de eerste fracties van tijd bijvoorbeeld (microseconden?), ik heb dat nog nergens gezien of gevonden. Ik heb ook niet de apparatuur om te meten (geheugenscoop?) Nu is ook nog de vraag: kan een gewone kWh meter dat voldoende volgen?

De moeite om hier eens verder op in te gaan?

Met de groeten

Eddy

Reply to
Part_of
Loading thread data ...

Nauwlijks. Met proefjes op school bleek dat de inschakelpiek die 2 tot 5 seconden duurd bij normale tl buizen met gewikkelde voorschakelapparaten. nu is de in schakelduur korter en stroom kleiner met eletronische voorschakelaparaten. En verhalen dat je tl buizen wel 20 minuten kan laten branden voor dezelfde stroom als 1 keer inschakelen komen van van de energie maatschapijen die geen dippen in het net willen.

-- Nee momenteel effe geen XT

Reply to
Arrebeest

Onzin en onzin. Gloeilampen zijn veel erger. Een 100W gloeilamp trekt direct na het inschakelen tot 20 maal meer, ofwel 2000W. Die inschakelpiek kan

70-250ms duren. Gloeilampen gaan ook vrijwel altijd stuk bij het inschakelen.

De inschakelpiek van een klassieke tl-buis is hooguit 10 maal hoger, en duurt minder dan 10ms. Een goed ontworpen spaarlamp heeft simpelweg geen inschakelpiek.

Voor een klassieke TL-buis is dat 15-20 seconden, is me ooit vertelt. Door Frits Bom nogwel, ergens in de jaren 70. Een bron van die wijsheid ontbreekt dus.

Gloeilamp:

formatting link

formatting link

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Op Thu, 04 Jan 2007 23:28:49 +0100 schreef Part_of:

Dat werd jaren geleden ook al beweerd over TL lampen. Broodje Aap. Overigens slijt alles (ook TV's etc.) het meest door inschakelen, maar da's een ander verhaal.

Reply to
Harry

Dat wekt op zijn minst de suggestie dat er gedurende die hele piek

2000W wordt getrokken. In werkelijkheid vlakt die piek heel snel af.

-p

Reply to
Piet Beertema

Prima referenties, maar spaarlampen worden aangeduid met "compact fluorescent lamps" en daar wordt verder niet veel meer over gezegd. Wat ik wel weet is dat de inschakelpiek bij alle lampen verwaarloosbaar is qua gemiddeld opgenomen vermogen. Spaarlampen hebben de eigenschap dat ze langzaam "op gang" komen, dit is vooral te merken bij buitenlampen met koud weer. Gedurende die opstarttijd is het opgenomen vermogen vrijwel gelijk aan het normale vermogen, alleen straalt de lamp dan beduidend minder licht uit. Belangrijker is de kwaliteit van het fluoriscerend materiaal. Ik heb gemerkt dat sommige spaarlampen veel minder licht geven dan andere met gelijk vermogen. Ik heb uitstekende Philips en IKEA lampen gehad, maar ik weet niet of ze allemaal zo goed zijn. Misschien weet de Consumentenbond het.

--
Veel plezier, Bert
Reply to
opapiloot

Ik heb zelf hele slechte ervaringen met spaarlampen van de gamma/praxis. Het merk is elro (o.i.d.), in groen/gele dozen. Deze gaan nog sneller stuk dan een gewone gloeilamp; ik heb nog nooit langer dan een jaar met dit merk lampen gedaan! In totaal heb ik er zo'n 10 versleten.

Bram

Reply to
Bram Avontuur

hoe gebruik je ze? gebruik je ze ook in de gang ,wc,douche? spaarlampen gebruik je vooral daar waar de lampen lang blijven branden,ze kunnen slecht tegen vaak aan en uit schakelen. ik heb de praxis lamp nu een jaar in een armatuur en nog niet kaduuk.

ze zijn er nu die je vaak kunt schakelen,maar die zijn niet overal verkrijgbaar en zijn duurder. ik heb 2 van 10 euro/stuk gekocht van osram.

Reply to
dre

Bij een spaarlamp kan het een paar minuten duren voordat die zijn maximale lichtopbrengst bereikt. Hij trekt dus niet meer stroom, maar levert in het begin per watt minder licht op.

Het zal niet meevallen die paar watt die een spaarlamp verbruikt op de kWh meter terug te zien, al was het maar dat het verbruik van een spaarlamp compleet overschreeuwd wordt door alle andere verbruikers (al dan niet in de standby stand).

Nee.

Reply to
Patrick de Zeester

Uhm. Nee. 'Compact fluorescent lamps' zijn wat wij kennen als 'slimline' tl-buizen van Philips. Het is een boek uit 1956, dus weinig kans op informatie over spaarlampen. :)

Het probleem is letterlijke een laag rendement bij een koude fosfor-laag. Zodra de fosfor een graad of 60 is het rendement het dubbele van dat bij 10 graden.

Rendement is niet de enige overweging. Voor in de huiskamer wil je geen hoog rendement, want het licht van spaarlampen met hoog rendement is groenig.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Fabrikanten geven 10.000 cycli op als 'levensduur'. Samen met de

10.000-15.000 uur levensduur 'mag' je ze dus 1 maal per uur uit- en aanzetten zonder dat dit de levensduur verkort. Een lamp op een toilet die 24 maal per dag gebruikt wordt hangt in een druk huishouden.

Een groter probleem is de belachelijke terugverdientijd op het toilet. Ooit nagerekend met 'oude' spaarlampen kwam dat op 120 jaar. Laat het nu 60 jaar zijn.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Op 05 Jan 2007 16:35:22 GMT schreef Bram Avontuur:

Net als die "made in China" spaarlampen van de Kijkshop. Lekker goedkoop, maar ik koop nu maar de duurdere Philips of Osram.

Reply to
Harry

Nee, alleen maar in de woonkamer. Die lampen branden vrijwel altijd enkele uren achter elkaar. De gamma/praxis lampen gingen overigens ook 'langzaam' stuk. De laatste maand van hun leven duurde het aanspringen en opwarmen steeds langer, totdat ze helemaal niet aangingen.

Inderdaad, ik heb verder overal gewone gloeilampen.

Bram

Reply to
Bram Avontuur

het lijkt erop dat je vooral geluk moet hebben met die dingen, de buren hebben philips en die gaan soms 1,5 jaar mee. maar als je duurzaamheid wil moet je led lampen nemen,parox van philips heeft een 50 x zo grote levensduur maar kost 29 euro... die kun je in je testament zetten..

Reply to
dre

Alleen als je denkt dat je het niet lang meer gaat maken; hier stond pas ook een verhaal van iemand waarbij LED lampen het minder dan 6 maanden hebben uitgehouden.

Reply to
Patrick de Zeester

Jij bent van plan niet meer dan 6 tot 12 jaar te leven? (50.000-100.000 uur)

(Nog even los van de lichtopbrengst van dat soort lampen. Voor 30 euro heb je hooguit een 3W luxeon, en met 70 lumens voor een LED en 180 lumens voor een 3W spaarlamp lijkt me wel duidelijk wie er wint..)

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Dan moeten ze wel jaarrond dag en nacht branden. Dat is toch minder gebruikelijk, zelfs met spaar/ledlampen.

-p

Reply to
Piet Beertema

bij 4 uur uur/dag is het 69 jaar...ja ,waardeloos...

Reply to
dre

Ik ga natuurlijk uit van een worst-case scenario. Da's een beroepsafwijking.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Ik ben ook niet tevreden over Philips. De Genie lampljes worden wel heel snel zwart van binnen en ook een eerdere Philips is egaal donkergrijs nu. En ik had een Genie zonder kwik: een heel klein beetje roze licht en een hele hoop hitte. Die kon meteen terug.

Voor mij is het nu Osram, of Megaman - als ik geld over heb en wil dommen of zoiets.

Thomas

Reply to
Zak

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.