Vreemd verticaal (?) probleem bij Vestel 11ak45

Hallo allemaal,

Ik heb enige tijd terug een JVC TV met dit chassis gekregen. Ik heel blij want nu heb ik eindelijk mijn 50Hz-breedbeeld televisie van behoorlijk formaat. Enige probleem bestond uit twee rotte solderingen bij het stuur-ic van de verticale afbuiging. Hierna via de rgb (van sat) werkelijk een prachtig beeld!

Nu, enige weken later, krijg ik af en toe een vreemd fenomeen te zien en het komt steeds vaker voor (in totaal zit de fout er nu de helft van de tijd). Voor zover ik heb kunnen zien gebeurt het enkel op de breedbeeldstand, niet als hij op regular staat. Zowel met CVBS als RGB (leek me ook onwaarschijnlijk dat het daar ergens zou zitten). Wat er gebeurt is dat in het midden van het beeld een horizontale band komt waar de kleuren iets lichter zijn dan ze horen te zijn (beetje "overbelicht"). Niet constant, af en toe zit die band er, dan is hij weer weg, dan zit hij er weer. Ook is in deze band het beeld verticaal wat opgerekt. Echter, de stukken beeld er boven en er onder veranderen helemaal niet. Het is dus niet zo dat door het oprekken van die band (centimeter of 4, 5) boven- en onderkant van het beeld naar boven en onder opschuiven. Boven en onder die band is er dus blijkbaar ook weer een beetje compressie maar dat is minder goed te zien.

Als ik een symmetrisch schaakbord zou bekijken, waarbij dus het midden van het beeld overeenkomt met het midden van de hokjes van een rij dan zou die rij hokjes wat lichter zijn (feller) en hoger, de rijen erboven en eronder wat lager (maar de compressie is dan wat meer uitgesmeerd dan de uitrekking), er omheen is de rest van het beeld normaal (aan boven- en onderrand zie je dus helemaal niets veranderen, de maximale afbuigamplitude wordt dus niet beinvloed).

Ik kan hier met logisch redeneren niet komen tot een logische plek in de schakeling waar de fout zou zitten (de docs die ik kan vinden op eservice zijn helaas ook onleesbaar, de schema's tenminste), ik hoop dat iemand anders dat wel kan. Het enige wat in mij opgekomen is dat misschien door het gedurende lange tijd slecht contact maken van het verticale ic dit misschien van binnen wat schade zou hebben opgelopen (vorige eigenaar heeft lange tijd bij het aanzetten er op moeten kloppen; overigens is mijn probleem _niet_ met kloppen te beinvloeden, al ziet het er wel zo uit dat je zou verwachten dat het wat zou doen).

Iemand een goede diagnose-/reparatiesuggestie?

Bij voorbaat hartelijk dank!

Groeten, Rene

P.S. Zoeken op het web en in de usenetgroepen heeft geen antwoord gebracht, behalve dat dit op zich geen goed chassis is. Maar het beeld is prima (mits via rgb, via de kabel is het een heel ander paar mouwen)(lees: beroerd) en ik kijk zo weinig tv dat ik hoop hier nog lang plezier van te hebben (is pas

3,5 jaar oud!).
Reply to
Rene
Loading thread data ...

Duidelijk iets in de verticale afbuiging. Condensator, IC, ... Kan zelfs een parasitaire oscillatie zijn door een marginaal ontwerp.

Nou, ik zou het nog sterker willen zeggen, ik ben nog geen enkel wel goed chassis (ontwerp en constructie) van Vestel tegengekomen, maar je zal het ermee moeten doen. 3 jaar is naar mijn schatting wel ongeveer een gemiddelde leeftijd tot de eerste reparatie. Aangezien ze soms al uit de doos stuk zijn of in de eerste maand stukgaan, betekent dat dat ze dus ook nog wel ouder kunnen worden. Zeker omdat de fout niet groot of duur lijkt, is het nog wel de moeite om te repareren.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
3 jaar? hun topmodellen bedoel je :P

pas een bericht gevonden, iemand die kocht een toshiba met vestel chassis(was hij niet van op de hoogte) en:

-eerste exemplaar deed het 2 maanden

-na reperatie, na 3 dagen weer stuk

-toen omgewisseld voor nieuw exemplaat, die was na 1 dag kapot(liet zich maar eenmaal inschakelen)

-weer omgewisseld voor een nieuw, daar was de infrarood ontvanger direct uit doos stuk.

WAS een 50hz

Zijn oude thomson was ruim 10 jaar oud dus hij kan wel met tv's omgaan.

Dat het beeld over scart goed is ben ik het volledig met je eens, trucje van signaal direct doorspelen naar de buis.

Oja, mijn eigen vestel/budget tv deed gisteren raar. Raar geluid(iets van chiep) beeld werdt even geheel zwart en dan geleidelijk weer terug. Iets wat eenmalig is(normaal voor vestel) of echt iets mis?

Reply to
radioamazing

Kan je nagaan, voordat Vestel en consorten de markt overnamen stond Thomson bekend als relatief onbetrouwbaar (maar meestal wel redelijk innovatief).

Klinkt als protectie. Kan een onschuldig overslagje zijn in de buis, of een teken dat er meer kapot gaat. Voorlopig zou ik me nog geen zorgen maken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat is in godsnaam parasitaire oscillatie?

Reply to
radioamazing

overslag in de buis kan volgens menige een gehele eprom mollen in een vestel :(

Reply to
radioamazing

Een merk als Philips had daar 15 a 20 jaar geleden voor het laatst mee te maken, maar bij Vestel zullen ze het inderdaad pas recent ontdekt hebben. Ze weten er volgens mij wel van, als ik het goed heb zijn er op diverse chassis modificaties en productiewijzigingen (in elk geval aarding van de afbuigspoel en wijziging van het power-on resetcircuit) geweest tegen dit soort problemen, dus je kan geluk hebben.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Oscillatie is het verschijnsel van terugkoppeling veroorzaakt door het ontwerp van de schakeling. Een transistor die je via een afgestemde kring zijn uitgang weer terug laat voeren aan de ingang zal oscilleren op de gewenste frequentie.

Als nu in een printontwerp bijvoorbeeld ondoordacht printbanen van ingang en uitgang van een schakeling vlak langs elkaar lopen krijg je daar een condensator tussen uitgang en ingang, welke onbedoelde oscillatie oplevert, doordat de printbanen als spoel werken en de printbanen met de isolatie ertussen als condensator werken (twee geleiders met daartussen een isolator)

Stel dat je videosignaal een bandbreedte van 4 MHz heeft en ergens in dat circuit zit een ongewenste oscillator van 2 MHz dan zie je die gewoon door je beeld heen.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

berichtnews: snipped-for-privacy@s8g2000prg.googlegroups.com...

eigenlijk gewoon een slecht ontwerp? Geld dit ook voor dit (11ak45) chassis beschreven in de startpost?

Reply to
radioamazing

Dus een JVC is eigenlijk een Vestel TV?

Hoe kunnen we als "onwetende" klanten nou weten of we een goede TV kopen? Kun je in de winkel zien of het Vestel (wat te vermijden is) kan zijn? Het merk zegt blijkbaar niets?

Pieter

Reply to
Pieter

berichtnews: snipped-for-privacy@s8g2000prg.googlegroups.com...

Of een kritisch ontwerp dat meestal wel voldoet maar net op het randje. En als dan wat toleranties ongustig uitvallen hij oscilleert.

Pieter

Reply to
Pieter

Bij 50hz kun je het volgende doen: Door naar het tuner beeld te kijken en de prijs. Is de prijs laag en het beeld klote dan is het een vestel

In geval 100hz, een echte jvc 100hz vind ik slechter dan een vestel

50hz(ik heb beide hier staan echte 100hz jvc, en 50hz vestel, bedie met digitale tv dus daar ligt het niet aan). Beste is gewoon geen jvc kopen en als je crt wil 2ehands.
Reply to
radioamazing

Behalve als er "Made in Japan" of "Made in the UK" op staat, maar het zou kunnen dat ze daar niks meer maken.

Simpel zat om slechte te vermijden, koop geen TV ;-) Eigenlijk is het beter alles uit China en Turkije te vermijden (voor merken zie eerdere discussies). In het goedkope TV-segment heb je nog wat Baltisch spul, dat is redelijk. Verder geldt doorgaans gewoon dat alle waar naar z'n geld is en dat televisies te goedkoop zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Koop in iedergeval geen jvc ook niet 2ehands

-100hz is meestal echt jvc maar klote beeld

-50hz beeld over scart wel goed maar vestel en snel stuk

Betere merken (2ehands) zijn panasonic, sony, thomson(zo slecht vind ik die niet)

Reply to
radioamazing

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@i72g2000hsd.googlegroups.com...

Nee hoor, ik krijg hier regelmatig 100Hz JVC's in reparatie, en dat zijn wel degelijk Vestels!

Die krengen hebben ook nog eens een zeer krakkemikkig voedingsontwerp:

De 5 Volt wordt door een DC-DC converter gemaakt uit de 300V.

Deze converter gaat regelmatig stuk, waardoor er 40 Volt op het 5 Volt circuit komt te staan.

Gevolg: totall loss !!!!

En je raadt het al, de beveiliging, die wel in het schema staat, is wegbezuinigd en vervangen door een draadbrugje ........

--
Met vriendelijke groet,

Ben Reniers
Reply to
BenDeGek

Nou dat verklaard dan voor een deel waarom het beeld zo slecht is

Geld dat ook voor 50hz chassis van hun?

Mooi is dat.

@Rene mocht je 50hz tv's zo mooi vinden(wat ik wel begrijp) kun je ook op zoek gaan naar een 2e hands panasonic, philips of een ander goed merk. Met name panasonic is zoveel degelijker dan vestel

Reply to
radioamazing

Of het geld kost weet ik niet, maar er geldt in elk geval dat alle ontwerpen krakkemikkig bedacht of krakkemikkig uitgevoerd zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Pieter" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

berichtnews: snipped-for-privacy@s8g2000prg.googlegroups.com...

Bij deze door Pieter beantwoord.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

Ik denk van wel. Een ontwerp dat twee euro goedkoper is om te produceren is bij 5000 exemplaren al 10000 euro goedkoper voor de fabrikant. In China koop je daar bijna een limousine voor, en in Turkije kan je daar ook nog best de bloemetjes van buitenzetten. Of je maakt het toestel iets goedkoper, dan stijgt de vraag misschien en kan je weer wat meer schaalvoordelen benutten in je fabriek.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En als toelichting, ik weet niet meer om welk merk en welk model, maar ik herinner me met een redelijke zekerheid dat ik inderdaad laatst een bulletin van een fabrikant tegenkwam dat er ergens in het verticale circuit een condensatortje naar massa gemonteerd moest worden. Goeie kans dat het juist voor zo'n fout was.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.