fase detectie

Hallo!

ik gebruik een inbouwdimmertje om halogeenlampjes via een trafo te dimmer, maar eigenlijk had ik geen schakelaar over. Dus de dimmer is ingebouwd in een losse inbouwdoos met een stekker. Is geen probleem zolang je de stekker maar goed in het stopcontact stopt, zodat de dimmer in de fasedraad zit en niet in de nullijn, lang leve de merkstift en de spanningszoeker.

Graag zou ik dit 'systeem' toch wat meer foolproof maken. Bestaat er een manier waarbij het niet uitmaakt hoe de stekker in het stopcontact gaat? Een schakeling die de nul en de fase sorteert bijvoorbeeld? Misschien wel een volslagen onzinnige vraag, maar dat mag je me dan meedelen ;-)

groeten, Olaf

Reply to
Olaf
Loading thread data ...

Misschien een domme vraag, maar waarom moet die dimmer persé op de fase draad worden aangesloten?

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Ikderdaad, ik vind het ook vaag dat een dimmer kan detecteren of hij in de L of N draad zit. Wanneer er een aardedraad op de dimmer aangesloten is zou het misschien kunnen anders maakt het geen verschil uit (je kunt onmogelijk detecteren of je in de L of N zit zonder te meten t.o.v. aarde).

Maar wat je zou kunnen doen voor jou probleem is een relais hangen tussen een van de beide stopcontactpennen en de aarde. Wanneer het relais tussen de L en aarde staat zal hij aantrekken, als hij tussen N en aarde zit zal hij niet aantrekken. Zo kun je dus de fase detecteren. Nadeel van deze schakeling is dat je aardlek er uit kan vliegen. Je zal een klein schakelingetje moeten maken die er voor zorgt dat er niet te veel stroom naar de aarde wegloopt.

Reply to
Ivo Vermeulen

Oei oei, wil je nooit meer zulke adviesen posten in deze groep!!! Een relais tussen de fase (of nul) en aarde hangen is uit den boze. Mag beslist niet, en kan levensgevaarlijk zijn.

En als antwoord op de oorspronkelijke vraag. Het maakt voor de dimmer niet uit of deze in de fase, dan wel in de nul draad opgenomen is.

Wil je het toch netjes maken: Neem dan een steker, en een kontaktdoos die niet omkeerbaar zijn. Bv een CEE-Form, zoals je campings ziet, van de blauwe. Maar deze zijn wel groot. Terko stopkontakten zijn ook niet omkeerbaar Misschien een Engelse kennis, die je een kontaktdoos met steker kan regelen, Of (en niet lachen) een Franse kontaktdoos met randaarde. De Fransen hebben voor de randaarde geen twee lipjes op de contaktdoos zitten, maar een uitstekende pin. Iets uit het midden. Vaak zijn onze randaarde stekers al zo uitgevoerd dat ze zowel in Nederland, als in Frankrijk de stekker in de kontaktdoos zit. Kijk maar eens naar een geaarde steker. Tussen de twee pennen, in het midden, maar iets hoger zit een gaatje. Dat is voor die aardpin. Aangezien die aardepin niet symetrisch opgesteld is past de steker er maar op 1 manier in.

Jantje

Reply to
jantje

ik heb daar ook zo mn twijfels over, maar de aansluitinstructies waren er vrij duidelijk over. Nu moeten ze een duidelijke tekening maken, dus als je een keuze hebt, zullen ze nog steeds 1 mogelijkheid laten zien. Maar evengoed, ik wilde het gegeven dat ik me niet kon voorstellen wat het uit zou maken niet direct als solide argument gebruiken voor: het maakt niet uit.

hm, tja, had ook al in die richting gedacht, maar leek me toch wat te veel geknutseld (als in gevaarlijk).

bedankt, groeten, Olaf

Reply to
Olaf

op dat punt zat ik dus goed, mooi.

nog mooier!

ik heb nog wel ergens een rode liggen, zo'n dikke ;-) Vind het wel een goed idee, zo'n assymetrische stekker. Maar als het toch niet uitmaakt, ga ik de moeite niet nemen.

bedankt, groeten! Olaf

Reply to
Olaf

Geloof die instruktie's en verbind de dimmer zoals aangegeven op het schema. Het goedwerken (oa. storing, veroorzaakt door de faseaansnijding) is afhankelijk hoe de fase en de nul aan de triac en onstoringsspoel hangen. Als die spoel in de nuldraad hangt is die veel minder effectief. Sommige IC gestuurde aanraakdimmers doen het zelfs niet eens als de fase en nul verwisseld zijn.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:bveevu$aa$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

er

schema.

IC

Maar dat heeft niets te maken met het dimmen, alleen maar met het aanraken.. :-) En dat storingsverhaal vind ik ook maar moeilijk te geloven. Het enige verschil tussen fase en nul is dat de nul ergens ver weg is geaard. Zolang er in de dimmer geen verbinding is met aarde (bijvoorbeeld via ontstoorcircuits of aanraakschakelaars) maakt het allemaal geen donder uit.

J.

Reply to
Jan Bijma

wat mijn wisselstroombegrip betreft kan het inderdaad niet uitmaken. Maar laatst heb ik gewerkt met een tl-dimmer, een kastje wat gevoed werd met

230VAC en een dmx-signaal oppakte en dit vertaalde in een 0-10V stuursignaal en een gedimde 230VAC lijn. (Dmx is een digitale communicatie-standaard voor theaterapparatuur.) Dit kastje weigerde soms dienst: de tl wilde niet meer uit als hij heel langzaam uitgedraaid werd. Het uitzetten van het kastje hielp niet, het enige waarmee het kastje weer functioneerde in zo'n geval was het omdraaien in het stopcontact van de 230VAC stekker van het kastje. Wat ik dus niet snap, want dat zou dus niet uitmaken. Tenzij er een rare aardlek in zat? (Het kastje heeft altijd in geaarde stopcontacten gezeten.) Iemand enig idee wat er hier dan wel uitmaakte?

groeten! Olaf

Reply to
Olaf

"Olaf" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@wanadQQ.nl... \

We dwalen af van het onderwerp dimmers, maar toe.

Het is een bekend verschijnsel dat een TL lamp blijft "branden" als deze in de Nul geschakeld wordt. Van branden kun je nauwelijks spreken, maar de lamp kun je in het donker goed zien. Ga het maar eens proberen. Wat de exacte oorzaak hiervan is weet ik niet. Wellicht dat er elektronen via het glas weglekken naar de omgeving??? Er is wel meer vreemd aan een TL. TL die door kou niet goed willen starten, of starterloze TL worden voorzien van een geleidende strip op de buitenkant van het glas. Aan een zijde is het verbonden met het metalen kapje waarook de houder van de kontaktpennen aan zit. Dit houdertje is gewoon altijd spanningsloos, het is nergens mee verbonden. Maar het werk wel.

Jantje

Reply to
jantje

Hallo Jantje.

Het is mij ook bekend dat de aarde gebruiken als nulleider verboden is. Maar of dat nu zo levensgevaarlijk is als je dat in je eentje doet, daar zet ik mijn twijfels bij.

Wat natuurlijk wel fout is aan genoemde oplossing, Het differentiaal relais in de aardlekbeveiliging zal hoogstwaarschijnlijk aanspreken. Want de stroom die vanuit de fase naar het relais gaat, komt niet via de nulleider weer terug. En dan is het gewoon "Bingo!" "Zwart licht"

groetjes Bert Nieboer

"jantje" schreef in bericht news:4019755c$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

regelen,

Reply to
Bert Nieboer

"jantje" schreef in bericht news:401ba2b0$0$136$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

in

Capacitieve koppeling van de nulleider met de omgeving (wand/plafond)?

Noem nog 's iets? 't is weekeind en het regent, dus een raadseltje is welkom;-)

voorzien

verbonden.

Wat ook werkt is de starter uit de houder halen, TL inschakelen en dan opstarten door met een droge doek in de lengterichting over de buis te wrijven....hokus-pokus: Licht!

Blijven we wel voorzichtig met netspanning? Weet wat je doet!

--
Mazzels!

Gerard

verwijder "nospam" uit e-mail adres


Posted by news://news.nb.nu
Reply to
Bezemsteel

"Jan Bijma" schreef in bericht news:bvegn5$7f7$ snipped-for-privacy@reader08.wxs.nl...

hangen.

aanraken..

uit.

Dan moet je toch eens verdiepen in de sterkstroomtechniek en impedantiemeting en spreidingsaardweerstand. Zowel bij een geaarde alsgeaarde nulleidernet maakt het *wel* wat uit.Conform de fabrieksspecificaties aansluiten is een must voor de storingsonderdrukking. Jouw buren op dezelfde fase kunnen met /LGMG radio of babyfoon aan veel last hebben van ratelstoring als de fase en nul verwisseld zijn.

Maurits

Reply to
Maurits

Nope, de capaciteit t.o.v de aarde (lang leidingstelsel) is enorm. Daarom gloeit een TL buis in *uitgeschakelde* toestand in het pikkedonker. Zet je de enkelpolige uitschakelaar de faseleiding dan is dat effekt verdwenen.

Maurits

Reply to
Maurits

ja, daar merkten we... erg lullig als je een donker toneel verwacht en er nog vrolijk een lamp aan staat :'-(

boeiend, snappen doe ik het niet, groeten, Olaf

Reply to
Olaf

ok, misschien is het dan wel zo netjes er _wel_ rekening mee te houden. Weet je misschien ook waarom dit zo is? Niet dat ik je anders niet geloof, ben nieuwsgierig,

groeten, Olaf

Reply to
Olaf

Mocht je aarde losraken dan staat er plots op elk geaard toestel de netspanning - aan de buitenkant. AUW!

Thomas

Reply to
Zak

Het verschijnsel is eenvoudig te verklaren. Een TL is een zogenaamd gasontladingslampje. Dit betekend dat de atomen van het ijle gas in de buis worden aangeslagen. Dit aanslaan is niets meer en minder dan het brengen van een elektron in een hogere baan dan waar ie was voor dat het atoom werd aangeslagen. Dit aanslaan is bij een tl een botsing van elektron met een elektron van de stroom die door de buis loopt. Nu is een aangeslagen atoom niet echt de laagste energie toestand waarn dat atoom zich graag bevindt.

Het elektron valt op een gegeven moment terug en door dit terugvallen naar de baan waar het atoom het laagste energie nivo heeft wordt een foton uitgezonden. Dit terugvallen duurt enige tijd. Dus als er een nuldoorgang is vallen niet alle elektronen terug nar de baan van laagste energieteostand. MAar dat kan een paar micro-seconden duren --> niet donker dus.

Kijk maar eens in een natuurkunde boek bij de broigle (of zo iets)

Die fotonen uitgezonden door de terug vallende elektronen slaan weer het fluroisentie poeder aan om in het zichtbaar spectrum te gaan stralen.

Cees

--
# The sex life of an arion circumscriptus looks like a foam party to me.
# Cees Keyer, HVA dept I&E, Weesperzijde 190, 1097DZ Amsterdam, Holland
# pe1jmj@-NO_SPAM-amsat.org  Voice: (+31)20-5951639, Fax: (+31)20-5951620
Reply to
Cees Keyer

Ok, atomen aanslaan, electronen die terugvallen, allemaal prima. Maar in je verhaal staat ook: 'de stroom die door de buis loopt'. En dat is precies het deel dat ik niet snap. Ik ga uit van het principe geen kring = geen stroom. Of heeft de buis een dusdanige capaciteit dat het aansluiten van fase aan 1 kant er voor zorgt dat er een wisselstroom in de buis ontstaat? In dat geval begin ik het wel te snappen :-)

groeten, Olaf

Reply to
Olaf

Precies, als de fase en nulleiding gelijkwaardig t.o.v. de aarde zouden zijn zou het effect niet optreden. De capacitieve ladinging wat heerst tussen de fase en de nul via de voorschakelsmoorspoel is de veroorzaker. Een fluoriscentiebuis ligt ook op in de buurt van sterke zendantennes maar dat is weer een ander verhaal.

Maurits

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.