aansluiten inductiekookplaat

hallo ik wil een inductie kookplaat aanschaffen nu wil het geval dat ik geen extra kookgroep in mijn meterkast kwijt kan ik heb wel echter wel een krachtstroom groep die maar licht belast wordt nu had ik van een electromonteur gehoord dat de bestaande inductieplaten ook met krachtsroom overweg kunnen een kwestie van de plaatjes op het aansluitblokje goed leggen volgens hem omdat ik zekerheid wilde heb ik bosch gebeld volgens hun kon het wel ,maar dan moest ik gewoon 2 fasen en de nul aansluiten en zodoende 2 groepen creeeren op mijn vraag of de nul dan niet dikker uitgevoerd moest worden kreeg ik als antwoord dat ik de nul dezelfde dikte kon houden nl 2,5 mm volgens mij kan de nul dan een stroom te verwerken krijgen van 30 ampere ! wie weet hoe dit zit ? wie heeft de pie865 e van bosch en wil voor even mij in de documentatie kijken? alle tips zijn welkom

wijnand

Reply to
w v westerneng
Loading thread data ...

"w v westerneng" schreef in bericht news:3fc37103$0$15505$ snipped-for-privacy@dreader5.news.xs4all.nl...

ook

als

Nu heb ik het apparaat niet onder mijn vingers liggen, maar meestal kun je een kookplaat op verschillende manieren aansluiten. om te noemen;

1 groep/ 1 fase, wordt in nederland in woonhuizen niet gebruikt.

2 groepen/1 fase. Met een speciale fornuisgroep in je meterkast (dubbelle groep als het ware). Dit is in nederland de meest voorkomende aansluiting. Een perilex stopkontakt (zo'n grotere met 5 kontakten) bij het fornuis.

1 groep/3 fase. Oftewel een krachtgroep, met 3 zekeringen. Komt ook veelvuldig voor als je een krachtstroom aansluiting hebt. Aansluiten met 3 stroomtoevoerdraden (alle bruin) en 1 stroomafvoerdraad (Nul, blauw), en natuurlijk de aarde (groen/gele draad). De draaddikte kan voor alle draden 2,5 qmm zijn, (dus ook de Nul) mits je de zekeringen niet groter doe dan 16 Ampere. Ook hier weer bij het kooktoestel een perilex stopkontakt.

Dat de Nul ook zo dun kan zijn komt door de bijzondere vorm van krachtstroom. Krachtstroom, of 3 fasen, is een wisselstroom, waarbij de spanning niet gelijtijdig maximaal is. Het is een ingewikkeld verhaal. Het komt er op neer dat de stromen in de toevoerleidingen (3 draden dus) elkaar kunnen verminderen, en zelfs helemaal opheffen. In het slechtste geval gaat er in de stroomafvoer, of Nul draad, maximaal de stroom die door 1 fasen gaat, dus bij jou 16 Ampere. Minimaal is de stroom in de Nul, helemaal niks. Dit is afhankelijk van de belasting. Ingewikkeld verhaal, maar waar. De voorlichting van Bosch is dus geheel korrekt.

Kijk op het kooktoestel welke aansluitingen geschikt zijn. Meestal kun je met een paar doorverbindingkjes, die erbij zitten de gewenste aansluiting maken. Ergens achterop het apparaat moet de aansluiting staan. Meestal bij de aansluitklemmen.

Succes, Jantje

Reply to
jantje

wordt

hem

!

neer

dus

gewenste

ha jantje bedankt voor je info klopt het als ik zeg dat het komt door de fase verschuiving van de 3 fase dat de stroom door de nul niet hoger wordt dan 16 amp? wijnand

Reply to
w v westerneng

Yepz, heb je goed begrepen. De fases liggen allemaal 120 graden van elkaar verschoven. Dit is de rede dat je een 3 fase motor aan kunt sluiten zonder een nul nodig te hebben. Je zou de zelfde truc kunnen toepassen bij 3 230 volt lampen die je in ster op 400 volt aansluit. Er blijkt dan 230 volt over elke lamp te staan => 400/wortel 3

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

ik probeer het 3-fase verhaal regelmatig uit te leggen aan deez en gene, tegenwoordig verwijs ik dan naar :

formatting link

de uitleg in de andere reacties zijn overigens zeer duidelijk.

--
kees met dubbel s om te antwoorden
maar liever gewoon in de groep dan heeft iedereeen er wat aan
Reply to
kees6238

"w v westerneng" schreef in bericht news:3fc37103$0$15505$ snipped-for-privacy@dreader5.news.xs4all.nl... | hallo | ik wil een inductie kookplaat aanschaffen | nu wil het geval dat ik geen extra kookgroep in mijn meterkast kwijt kan | ik heb wel echter wel een krachtstroom groep die maar licht belast wordt | nu had ik van een electromonteur gehoord dat de bestaande inductieplaten ook | met krachtsroom overweg kunnen | een kwestie van de plaatjes op het aansluitblokje goed leggen volgens hem | omdat ik zekerheid wilde heb ik bosch gebeld | volgens hun kon het wel ,maar dan moest ik gewoon 2 fasen en de nul | aansluiten en zodoende 2 groepen creeeren | op mijn vraag of de nul dan niet dikker uitgevoerd moest worden kreeg ik als | antwoord dat ik de nul dezelfde dikte kon houden nl 2,5 mm | volgens mij kan de nul dan een stroom te verwerken krijgen van 30 ampere ! | wie weet hoe dit zit ?

Dat is dan ook met 2,5 mm/q aboluut geen probleem mits niet in een kabel en niet langer dan 50 meter.

| wie heeft de pie865 e van bosch en wil voor even mij in de documentatie | kijken? | alle tips zijn welkom | | wijnand | |

Reply to
PeterK

Zou dan 25 A moeten worden afgezekerd, kan niet ivm de selectiviteit met de hoofdzekering.

Waarbij de leiding 2x fase, 2x nul en 1x aarde bevat, 2x bruin, 2xblauw en 1x geel/groen dus...

Als je een kabel gebruikt wordt de aanwezige bruine draad blauw getaped/gemerkt en als nul gebruikt, de 2 aanwezige zwarte zijn de fasen.

In theorie gaat er door de nul draad ook nul ampere, of hooguit de stroom om 230 volt stuurelectronica te voeden, in de praktijk is dit meestal zo'n 5 ampere bij vol gebruik.

Richard

Reply to
Richard Hijdra Imaging

"w v westerneng" schreef in bericht news:3fc3b704$0$21012$ snipped-for-privacy@dreader12.news.xs4all.nl...

Klopt helemaal. Heb je een fase in gebruik, bv 1 x 16 Ampere, dan word de stroom in de Nul

16 Ampere Heb je twee fasen in gebruik, bv 2 x 16 Ampere, dan word de stroom in de Nul ca 9 Ampere, en nu komt de truuk heb je drie fasen in gebruik, bv 3 x 16 Ampere, dan wordt de stroom in de Nul zelf 0 Ampere. De stroom in de Nul is afhankelijk van de belasting in de fasen. De stroom in de nul kan nooit meer worden dan de maximale stroom van een fase.

Jantje

Reply to
jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.