decoder > component of composiet?

Lekenvraagje: is het gedecodeerde digitale tv signaal van mijn STB naar mijn LCD tv (via een scart) een component of composiet signaal? dank

Reply to
joost
Loading thread data ...

Op Mon, 14 May 2007 15:31:34 +0200, schreef joost:

"Composiet" ("samengesteld") is de juiste benaming - omdat het videosignaal alle beeldinformatie bevat, zowel kleur als helderheid (of, vanuit een andere optiek, de informatie van zowel rood, groen als blauw).

Ik zie inderdaad ook steeds vaker dat abusievelijk gesproken wordt over een "component"-aansluiting, -signaal enzovoort.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Mijn kristallen bol is stuk; *ik* kan aan de vraag van OP niet aflezen of OP

1) Composiet gebruikt 2) Y/C gebruikt (Soit, geen component, maar zeker geen composiet) 3) RGB gebruikt ( " " " " " " ") 4) Stiekum toch YPrPb gebruikt, wat officieel niet in de standaard zit, maar vaak *wel* kan worden gebruikt, en wel degelijk component video is.

Ik ben blij dat de jouwe niet zo troebel is.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

mijn

dit begrijp ik voor geen meter. Composiet= (volgens mij) alle info vh video signaal (chroma,aluma,sync) op een RF draaggolf over 1 kabel (bijv de antenne aansluiting). Component= deze signalen worden afzonderlijk aangeboden aan de tv via meerdere kabeltjes. Of zie ik het gewoon verkeerd?

Reply to
joost

Zal dus wel een composietbol zijn.

-p

Reply to
Piet Beertema

Op Mon, 14 May 2007 14:03:07 +0000, schreef Martijn van Buul:

Ik ging ervan uit dat OP in ieder geval wist dat het om een van de twee typen signalen zou gaan. En omdat ik nog niet eerder had gehoord van component-over-SCART (ik ben het ook nog nooit tegengekomen), ging ik ervan uit dat het gewoon om composiet ging. Maar goed, je hebt gelijk dat het ook nog RGB of Y/C kan zijn. En wat betreft YPrPb over SCART: weer wat geleerd, dank voor de info.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Op Mon, 14 May 2007 17:31:51 +0200, schreef joost:

Nee, je ziet het bijna goed. Composiet betekent inderdaad dat alle video-info over één lijn gaat, maar dan als basisbandsignaal, en niet op een RF-draaggolf zoals op een antennelijn. Bij SCART is pen 19 voor composiet-video in en pen 20 voor composiet-video uit. De pennen 7, 11 en 15 zijn bedoeld voor RGB.

Zoals Martijn al aangaf, voorziet SCART standaard niet in aansluitingen voor component-video (dus YPrPb) - en daarom ging ik er ook vanuit dat het in jouw geval om composiet-video zou gaan, ook al omdat je vroeg of het het een of het ander was. Maar als ik hem goed begrijp, wordt soms toch YPrPb via SCART aangeboden, en dan kan ik er inderdaad weinig zinnigs over zeggen. En ja, als het RGB of Y/C is, is het noch composiet, noch component, en is mijn antwoord ook al niet volledig. Excuses dan ook voor de verwarring.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Nou, dus *NIET* via de antenne aansluiting. Composiet video heet eigenlijk CVBS (zie

formatting link
). Vaak heeft een (Europese) TV drie tulpplugjes; het composietsignaal heeft daar een gele plug, naast rood en wit voor audio.

Het vervelende van CVBS (composiet) is dat het kleuren- en het luminantie- signaal niet echt netjes gescheiden zijn, en dat zie je in rafelige kleuren en een onscherp beeld.

Beter is het om Y/C te gebruiken ("S-video"), dat meestal via een ronde mini-din plug aangeboden wordt (vaak ook wel onterecht "SVHS" genaamd). SCART snapt dat, maar heeft geen automatische omschakeling hiervoor. Afhankelijk van de TV moet je het apart instellen.

*nog* een stapje beter is RGB, waarin het videosignaal voor de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw afzonderlijk worden verstuurd. SCART snapt dit *wel* automatisch, en de meeste digitale tuners zullen het ook wel snappen. Het probleem is echter wel dat de budget SCART-kabels vaak onvoldoende bedraad zijn voor RGB. Bovendien moet je bij veel apparatuur afzonderlijk aangeven dat ze RGB ipv composiet moeten gebruiken. Het lezen van de handleiding kan helpen. RGB komt heel veel voor in Europa, maar amper in de VS

Er is *nog* een videostandaard: YPbPr, dat doorborduurt op Y/C. Hier in Europa niet erg ververbreid, maar in de VS vrij populair. Verwarrenderwijs gebruiken ze daar groene, blauwe en rode tulppluggen voor Y resp. Pb resp Pr, maar het is niet hetzelfde als RGB. (Y staat voor de intensiteit, Pb voor de "blauwheid" en Pr voor de "Roodheid"). Dit laatste signaal wordt ook wel "component video" genoemd. Komt hier in Europa niet veel voor, alhoewel ik hier een Samsung LCD-monitor heb staan die het wel snapt. Er zijn ook apparaten die YPrPb via SCART proberen te doen (Vaak noemen ze het dan ook wel YUV). Mijn (extreem budget) DVD-speler doet dat, bijvoorbeeld, met gemengd resultaat. Een Philips TV op leeftijd gaat er wonderbaarlijk genoeg goed mee om, maar eerder genoemde Samsung LCD-TV kan er geen kaas van maken.

Helaas zijn deze termen aan zware erosie onderhevig, en zijn er inderdaad boze tongen die beweren dat alles waar meer dan 1 touwtje bij komt kijken "component" is - inclusief S-Video.

Terug naar je vraag: Het gaat er dus helemaal om wat je eigenlijk wil weten. YPrPb is niet veel beter of slechter dan RGB, dus daarvoor hoef je geen moeite te doen. Je hebt alleen een probleem als je (Amerikaanse) apparatuur wil mengen met Europese apparatuur. Amerikaanse TV's hebben geen SCART, maar een oerwoud van RCA-plugjes - zonder RGB. Andersom hebben EUropese TV's vaak geen YPrPb ingang. Er zullen vast wel converters in de handel zijn.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

video

OK! bedankt voor alle info, ik begin het een beetje te snappen. Mijn situatie is als volgt:

  1. UPC box voor digitale kabel > RF uitgang hiervan doorgelust naar mijn video speler en de antenne ingang van mijn LCD tv.
  2. De scart van de UPC box naar de scart van de tv, dat zal dus wel composiet zijn (?) En hier ging het me eigenlijk om: de decoder zet het digitale MPEG2 signaal om in analoog composiet (?).
  3. De S-out van mijn DVD speler naar de S-ingang op de tv.
  4. Ik heb ook nog een schotel voor Russische zenders, de scart hiervan gaat naar de 2e scart van de tv. Conclusie: RGB en component doen bij mij helemaal niet mee, alleen dus RF, S en composiet. Ik zal blij zijn als alles eindelijk HDMI kan. Dan is wordt analoog toch overbodig? dank J.
Reply to
joost

Standaard wel, maar dat kun je aanpassen. Menu->instellingen->TV instellingen geloof ik. Het is wel aardig om dat op RGB te zetten, dat helpt wat.

Of analoog RGB.

S-Video.

Dat valt nog maar te bezien. Voor heel veel spul is HDMI totaal overbodig.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

instellingen

heb het geprobeerd, geen zichtbaar verschil.

Reply to
joost

Het verhaal wat ik over component video weet, is dat je er alleen wat aan hebt bij een LCD/Plasma scherm, om dat deze dan ook in de progessieve mode (geen halve beelden, zoals bij interlaced) kan weergeven, en dat bij sommige dvd spelers de aansluitingen inderdaad op dezelfde pinnen zit (RGB/Component) in de scart kabel De kleuren bij de goedkopere dvd spelers, over de RGB aansluiting, zijn nogal slecht,door de te lage sample freqentie die nodig is om de component kleur codering om te zetten naar die van de RGB codering, dus als een scherm ook een component ingangs "mode" heeft, dan verdient deze de voorkeur.(als er geen digitale aansl. voorhanden zijn) Zo kun je ook beslissen hoe je je geluid aansluit, tussen een speler en versterker, een goedkope speler sluit je dan vaak via de optische aansluiting aan, omdat de versterker waarschijnlijk een betere decoder heeft, het is sowiezo warschijnijk toch de betere optie omdat je dan ook geen dure Monster(tm) kabels hoeft te kopen...

--
The Fug.
Reply to
TheFug

Die onzin kun je je sowieso al besparen, zeker als je budget apparatuur zou hebben. Niet dat een fatsoenlijke kabel niet helpt, maar in het geval van Monster betaal je vooral voor gebakken lucht. Zeker als je vervolgens een SCART plug gaat gebruiken.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.