DCF77 ontvanger

Hallo,

Ik heb een digitale klok met 4 grote 8-segment leddisplays in elkaar geknutseld. Deze displays worden rechtstreek vanuit een PIC aangestuurd. Nu wil ik dit combineren met een DCF77 tijdontvanger. Dus DCF printje bij Conrad besteld. Maar nu komt het probleem: het display zelf stoort de ontvangst van het tijdsignaal behoorlijk. Heeft iemand enig idee (of ervaring) hoe dit op te lossen?

mvg

Henk

Reply to
Henk
Loading thread data ...

Hallo Henk,

Is het display de boosdoener of zit je dicht bij de pc de software voor de PIC te schrijven? Kun je de afstand tussen de displays en de ontvanger niet iets groter maken? De dcf ontvanger werkt op 77.5kHz, als je de nul (gnd) van de ontvanger aan aarde legt wordt de ontvangst waarschijnlijk beter.

Grtz, Emile.

Reply to
emile

"Henk" schreef in bericht news:d630tg$7k2$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl...

Dat is een tikje inherent aan dergelijke bouwsels. Wat helpt is afscherming van de stoorbron, de PIC een aanhangsels dus. Inblikken is niet altijd even simpel. Daarnaast de voeding naar de DCF77 module filteren met L/C filters of R/C filters, inclusief de datalijn en massa naar deze module. Als dat niet voldoende is, de module verder van de klok verwijderen. Sowieso de module uit de buurt houden van PC's en geschakelde voedingen. Commercieele batterijklokjes hebben daar overigens ook last van, die vertikken dan ook om te synchroniseren ;)

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Henk" schreef in bericht news:d630tg$7k2$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl...

Henk,

Er zijn een paar dingen waar je in elk geval op moet letten. De ontvanger moet niet te dicht bij de PIC zitten. Verder dient de print met de PIC zorgvuldig opgebouwd te worden. Korten verbindingen, goed ontkoppelde voeding en zoveel mogelijk geaard koper. Verder uitgangen die grote stromen schakelen niet allemaal tegelijk omschakelen. Een kleine serieweerstand met daarachter een condensatortje naar de massa wil ook wel helpen. Minder steile flanken = minder hogere harmonischen. Je zou ook de print met de PIC nog in een blikken doos kunnen stoppen, maar je wilt je display wel kunnen blijven zien, neem ik aan :)

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Als je de LEDs gemultiplexed aanstuurt is dat mogelijk het probleem. Probeer het dan eens via tussenbuffers ze te niet-multiplexen. Misschien zijn er zelfs wel zulke buffer die het mogelijk maken de stroom te regelen (aanpassen aan de omgevingshelderheid). Anders ben ik benieuwd wat voor oscillator voor de PIC gebruikt wordt. In dit geval (externe tijdbron) is de nauwkeurigeheid niet van belang, dus misschien de interne RC klok? Als je een externe gebruikt dan zeker dubbelzijdige print gebruiken met zoveel mogelijk koper. Bovendien moet de het kristal als je dat gebruikt omgeven zijn door een guardring (zie de PIC pec). Een echt extern oscillator blokje zou ik niet gebruiken, die storen verschrikkelijk.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

De displays worden aangestuurd met 12V. De PIC werkt op 5V en 'hangt' via een LM7905 tussen 12V en 7V. Een 4051 zorgt voor een omzetting van de 7V/12V display selectie stuursignalen naar 0V/12 aansturing naar de common kathode van de afzonderlijke displays. De pic stuurt de displays gemultiplexed aan en werkt op een externe 4MHz Xtal. De DCF77 ontvanger is via een 50cm lange geaarde kabel aangesloten. De schakeling bevindt zich op een breadboard.

De hoeveelheid storing blijkt inderdaad afhankelijk te zijn wat/welke gegevens zich op dat moment in het display bevinden en is onafhankelijk van de plaats waar de klok zich bevind.

Welke tips ik direct zou kunnen uitproberen:

- serieweerstanden/condensatoren in de segment aansturing

- DCF gnd niet aan 7V maar aan 0V

- meer ontkoppeling van de voeding, ook naar de DCF

Later uitproberen (printplaat) - guardring

Iedereen bedankt voor alle tips

ben benieuwd of dit gaat lukken

mvg

Henk

"Henk" schreef in bericht news:d630tg$7k2$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl...

Reply to
Henk

Dit wijst op storing via de voeding. Ikzelf zou:

- Common GND voor alle componenten.

- Aparte spanningsregelaars voor PIC en DCF, die bovendien beide nog een weerstandje tussen regelaar en 12V hebben met elco net voor de regelaar als extra isolatie

- Heeft de grootste PIC (16F877 of zo) niet voldoende pinnen om het niet-multiplexed te doen? Qua prijsverschil (zie voti.nl) hoef je het niet te laten.

Succes, mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

of neem anders een ketentje van schuifregisters (bv HC595). En gebruik zeker de interne oscillator!

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
Webshop for PICs and other electronics
formatting link
Teacher electronics and informatics

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

"Wouter van Ooijen

formatting link
" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

niet te

DCF77 ontvangst is vaak wat onzeker, en als je klokje dan verder moet lopen op de interne oscillator pakt dat teleurstellend uit.

1% afwijking is al een kwartier per dag. Maar de 595 is een mooie en goedkope expander als je uitgangen tekort komt.
--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

De 16F628 en later hebben de mogelijkheid om een interne timer te laten lopen mbv een horloge kristalletje, zo'n 32 kHz ding. Als je dat gebruikt als alternative tijdbasis doet de frequentie van de interne PIC CPU oscillator er niet meer toe. Bovendien kun je dan evt de PIC in sleep mode zetten tussen de secondes in, zodat het stroomverbruik maar een paar uA is (maar dat heeft natuurlijk weinig zin als je met de PIC grote LED displays aanstuurt, meer met LCD displays).

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.