Adapter ipv batterijen

Omdat mijn Alecto WS-3500 voor een deel op grote hoogte zit wil ik de

2X1,5V AA batterijen vervangen door een aansluiting met een adapter van 3 V. Mijn vraag is hoeveel mA moet de adapter leveren ?

Besankt Johan

Reply to
Johan
Loading thread data ...

Net zoveel als 2 batterijen van 1,5V

Reply to
Bozweb

El 25-11-11 18:49, Johan escribió:

Dag Johan,

Ik neem aan dat het buitendeel toch wel enkele weken draait op twee batterijen. Het stroomverbruik bedraagt dan in orde van mA. Ofwel iedere adapter is voor wat betreft te leveren stroom in principe geschikt.

Echter veel adapters zijn NIET gestabiliseerd waardoor ze bij lage belasting, aanzienlijk méér spanning afgeven. Hierbij kun je denken aan > 4.5V. Ofwel eerst meten, voordat je aansluit.

Met vriendelijke groet,

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Enkele weken? Bij mij gaan ze (in een ander weerstation) zo'n 2 jaar mee.

Een AA batterij heeft een capaciteit van pakweg 3000 mAh. Bij een levensduur van 1-2 jaar kom ik dan uit op een stroom van zo'n 0,25 mA. Ik vraag me af of dat niet te weinig is om een gestabiliseerde voeding fatsoenlijk te laten werken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dag Bert,

Als die batterij 2 jaar meegaat loont het niet om daar een adapter voor te gebruiken. We moeten even wachten met wat voor cijfers Johan komt.

Een gestabiliseerde voeding in het 100uA bereik is technisch overigens geen probleem.

Met vriendelijke groet,

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Daar komt nog bij dat een buitenthermometer maar eens in de zoveel tijd een riedeltje code verstuurd. Het grootse deel van de tijd wordt er dus nog minder stroom uit de batterijen getrokken, juist om de batterijen te sparen.

Mijn buitenthermometer/luchtvochtigheidsmeter houdt het op twee AAA-batterijtjes ook 2 jaar vol. Niet de moeite waard om daar een netvoeding op aan te sluiten. Het maakt wel uit welk merk batterijen er worden gebruikt. De grootste miskoop die ik ooit deed waren de batterijen van IKEA. Die beginnen te lekken zodra je bij de kassa hebt afgerekend. Een ander merk waarbij goedkoop duurkoop betekent is Varta Energy. Daarentegen houden Duracell batterijen het erg lang vol. Omgerekend naar de tijd dat ze meegaan is Duracell veel minder duur dan de prijs doet vermoeden.

--
Edward
Reply to
Edward

Als het om kostenbesparing gaat niet. Maar als ik elke

2 jaar het dak op zou moeten om de batterijen in de opnemer van een weerstation te vervangen, dan zou ik ook serieus een adapter gaan overwegen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Als dat al zo is, dan gewoon een extra belastingsweerstandje. Het verbruik blijft immers peanuts. Vraag lijkt mij meer of de zender goed blijft functioneren op een adapter. Het "antennegedrag" zou zomaar geheel anders kunnen zijn.

Hal

Reply to
Hal

Een geschakelde 5 volt adapter met 3 diodes in serie zou volgens mij wel volstaan, dan heb je 2,9 volt en ben je het door jou beschreven probleem ook kwijt (doordat de geschakelde voeding altijd precies 5 volt afgeeft, i.t.t. de door jou genoemde ongestabiliseerde adapter)(ik weet dat jij dat weet maar OP wellicht niet).

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Is wel iets om op te letten, maar er zijn zat voedingen die dat prima kunnen.

Die bovengenoemde 0.25mA is dan ook een aardige inschatting van het gemiddelde gebruik. Door het steeds even werken zal de maximale stroom echter veel groter zijn. Hoe groot? Tja, meten of proberen in te schatten. De te gebruiken voeding moet in ieder geval in staat zijn die maximale stroom te leveren, niet slechts de gemiddelde.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

"Laugh while you can, monkey-boy."
-- Dr. Emilio Lizardo
Reply to
Stef

Op zich wel een goeie opmerking, dat de maximale stroom veel groter zal zijn. Ik heb een tijd terug voor een vriend een DCF-uurwerkje met slingeraandrijving in een klok gebouwd. Omdat het erg onhandig te bereiken was, had ik op het dak van de klok twee batterijhouders gemaakt die met draden verbonden waren met de twee los van elkaar staande schakelingen (klokmodule en slingeraandrijving). De klok bleef om onverklaarbare reden geregeld stilstaan. Ik heb mij er toen het hoofd over gebroken en toen dacht ik "stel nu eens dat de spanning teveel daalt op het moment dat het wijzeraandrijfspoeltje bekrachtigd wordt door de inwendige weerstand van het snoer?". Ik heb toen een elco van

100uF toegevoegd in het oorspronkelijke batterijvakje van de DCF-module en toen werkte het probleemloos.

Dus als OP er achter zou komen dat het ding niet helemaal goed meer zou werken, dan is dit zeker iets om te proberen.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Voor het zendvermogen heb je het met 100 mW toch wel gehad. Dat is dan ruim 30 mA piek. Hoeveel stroom er nodig is voor met name de sensors tijdens een meting is veel lastiger in te schatten, maar een dikke elco om pieken op te vangen doet wonderen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Zou kunnen, maar het lijkt me niet waarschijnlijk. Ik zou me meer zorgen maken over blikseminslag.

-p

Reply to
Piet Beertema

Bedankt voor alle genomen moeite, maar helaas zit er voor mij niets anders op dan maar nieuwe duracell batterijen te plaatsen. De windmeter en ondergetekende blijven beide op hoogte (m en jr) Johan

Reply to
Johan

Ik zou er accucellen in doen en een klein zonnepaneel naast de buitenvoeler monteren om de accu's op peil te houden.

Reply to
Gerard

El 28-11-11 16:07, Johan escribió:

Dag Johan,

Hoezo zit er voor jou niets anders op? Als je de bijdragen leest moet het zeker mogelijk zijn om het spul via een adapter/voeding te voeden.

Met vriendelijke groet,

--
Wim
PA3DJS
www.tetech.nl
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

"Johan" wrote: | Bedankt voor alle genomen moeite, maar helaas zit er voor mij niets anders | op dan maar nieuwe duracell batterijen te plaatsen. | De windmeter en ondergetekende blijven beide op hoogte (m en jr)

Of je trekt een kabel naar beneden, naar een losse batterijhouder waar je wel makkelijk bij kunt.

--
Dick
Reply to
Dick Streefland

Op zich een leuk idee, maar:

- Accu's hebben een lagere spanning, en het is nog maar de vraag of de sensors bij die lagere spanning goed werken.

- Sommige accu's gaan heel wat jaren mee, andere maar een paar jaar. Met een beetje pech kan hij dan toch nog elke twee jaar het dak op...

-p

Reply to
Piet Beertema

Piet Beertema wrote: | Op zich een leuk idee, maar: | - Accu's hebben een lagere spanning, en het is nog maar de | vraag of de sensors bij die lagere spanning goed werken. | - Sommige accu's gaan heel wat jaren mee, andere maar een | paar jaar. Met een beetje pech kan hij dan toch nog elke | twee jaar het dak op...

Met een Goldcap heb je dat probleem niet, maar ik weet niet of je daar voldoende energie mee kunt opslaan om een lange nacht mee te overbruggen. Zonder DC-DC converter moet je zo'n condensator flink overdimensioneren omdat anders de spanning te veel fluctueert.

--
Dick
Reply to
Dick Streefland

Electronica die op de iets lagere spanning niet werkt, komt bijna niet voor, en als het wel zo is, dan is het een slecht ontwerp: Als er primaire cellen in zouden zitten en die worden niet verder gebruikt dan

1,2V, dan zijn dien nog niet leeg. Eneloop cellen hebben een iets hogere klemspanning en daarnaast een zeer lage zelfontlading. Ik heb meerdere typen cellen gezien die het langer dan 10 jaar uithouden (sanyo, eneloop waarschijnlijk ook wel, omdat die niet "gaan" voor zo hoog mogelijke capaciteit. Ik heb ook wel cellen gezien die na enkele maanden al de geest gaven,o.a. conrad en varta. Ik zou zelf het experiment met vertrouwen aangaan.Het is niet ongebruikelijk om voor toepassingen waar het aanleggen van kabels een bezwaar is, zonnecellen toe te passen.
Reply to
Gerard

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.