Spanningsregelaar

Hoi,

Ik wil enkele 12V-15a20W halogeenlampjes installeren. Nu heb ik als voeding alleen 24V= ter beschikking.

Nu kan ik met een omvormer 12 V maken, maar daarbij treed verlies op. Tevens wil ik graag de spanning varieren tussen 6 en 12 V. (niet lager dan 6 zodat je altijd kunt zien dat ie aanstaat en varieren om sfeer te kunnen maken) En dit alles met zo min mogelijk verlies, dus een potmeter in serie zetten is geen optie.

Is er een schakeling mogelijk met een transistor oid, zodat de spanning netjes verlaagd wordt met weinig dissipatie? Ik stel geen eisen aan de nauwkeurigheid van de spanning(zolang het maar va 5a6V en

Reply to
Jeroen Lubbers
Loading thread data ...

Het simpelste is het aan de primaire kant dimmen van een (12V halogeen-)trafo, zo'n klont ijzer met koper dus. Een dimmertje kost je de kop niet. Ook besteen er "electronische" trefo's, waarvan de luxere modellen dimbaar zijn met een regelspanninkje.

Of jouw 24Vdc voeding ook regelbaar is kan ik niet zien. Sommige switchertjes (Astec bijv.) hebben een potmeterje waarmee je de (12V) uitgang iets kan regelen.

FWIW, Folkert (heeft pas een IKEA "electronische" trafo gerepareerd, een TO220/MJ13009 powertor was overleden)

Reply to
FJ

"Jeroen Lubbers" schreef in bericht news:cuj6rl$jus$ snipped-for-privacy@news3.zwoll.ov.home.nl...

voeding

Tevens

zodat

Daar kunnen halo-geen-licht-lampjes niet tegen.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
Meet the BOFH - www.cam.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Hoi Jeroen,

Jeroen Lubbers wrote:

Ik zou een TL494 pakken met een mosfet, de lampjes hang je met de ene kant aan de 24V en de andere kant aan de drain van de Mosfet (IRFP450 oid.), source aan aarde, je pakt een van de outputs A of B van de TL494 en maakt daar met een weerstand naar aarde (gooi die zwevende transistor maar aan de +24V, is zuiniger dan andersom) het signaal voor de mosfet van, 24V zal (zie datasheet) wat te hoog zijn voor VGS denk ik, dus neem twee weerstanden, ik schat dat een 2*1Kohm/2Watt in serie naar aarde wel prima werkt, met het midden naar de gate, neem de weerstanden niet zomaar veel hoger zonder goed te kijken, in steady state loopt er geen stroom door de gate, maar de ingangscapaciteit van zo'n grote IRFP450 is best groot, kijk er even goed naar. De TL494 kan je met een R en een C op de juiste frequentie instellen, je moet even kijken hoe laag ie buiten de specs nog goed werkt in deze niet kritische toepassing, hoe lager hoe beter qua dissipatie bij het schakelen (dan kunnen de R's evt. ook nog omhoog), meer dan 100Hz hoeft eigenlijk niet, maar de felle harde schakelsignalen kunnen wel storen zodat je ook flink hoog kunt gaan zitten en met een smoorspoel in serie met de drain en filterelko's de uitgangsstroom en spanning constant te maken als dat inderdaad problemen geeft. Zonder spoel en filters heb je "basic-buck" converter, anders een gewone buck converter, hoe hoger hoe kleiner de spoel en elko's kunnen zijn (je kunt zo een

40Khz halen waarmee je hiervoor niet al te grote onderdelen nodig hebt, ik heb helaas geen tijd voor een rekenvoorbeeldje). Nu zit je nog met het regelbereik, met de TL494 kan je nu met een potmetertje tussen de interne ref-output (Vccmax is iets van 40V oid., ic kan dus direct aan de 24V, zie datasheet op
formatting link
de KA7500 uit veel AT en ATX voedingen is oa. een van de ic's die volledig identiek aan de TL494 zijn) en aarde de spanning over de lampen tussen 24 en 0V instellen, met extra weerstanden voor en/of onder de loper kan je het bereik verkleinen (met een enkele R in serie naar de ref van 2 maal de waarde van de potmeter (zeg 10K in het geval van een 4K7 pot) en een R aan de andere kant in serie naar aarde gelijk aan de waarde van de potmeter (4K7) heb je ongeveer wat je wilt, instelbaar van 6 tot een 12V (geldt alleen voor de buck, bij de simpelere basic-buck zal je effectief boven de "6V" en "12V" komen vanwege de effectieve waarden van de ongefilterde PWM signalen).

succes, groeten van Bart

TL494 fanclub

Reply to
Bart Jorritsma

Vergeet alle veel te moeilijke oplossingen. De oplossing voor je probleem is enorm simpel:

Zorg dat je een even aantal lampjes hebt, en zet ze per twee (van gelijk vermogen) in serie. Staat er netjes 12 V over elk lampje. Kost niets.

André-Hessel (snapt niet waarom anderen met zulke ingewikkelde oplossingen komen)

--
Antispam: Remember to remove the 'y' character from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma').
Reply to
André-Hessel Jensma

Hoi Andre,

"André-Hessel Jensma" wrote:

Heel simpel, maar helaas niet wat ie wil, de oplossing van mij is niet moeilijk, maar lastig te "tekenen" in woorden, meer dan 8 onderdelen (met als verreweg duurste de Mosfet, maar eentje uit een sloopmonitor waar er zo 3 inzitten kan ook, typisch de IRF/YTF630's uit de cap. selector in de afbuiging) heb je niet nodig, helaas moet ik deze ng zo weer verlaten (helaas kon niemand een antwoord geven op mijn GR2.2 lichtstip vraag) vanwege de tijd, ik had dit ook veel simpeler kunnen opschrijven en dan alle eventuele vervolgvragen afwachten, nu is de kans groter dat Jeroen bijna alles in een keer weet en evt. zelf verder kan, vanwege heel binnenkort afmelden koos ik daarom toch voor de snelle "ongecontroleerde" lap tekst :). Maar jouw tip kan natuurlijk alsnog bruikbaar zijn als ie van regelen afziet en vast 12 of resp. 8V per lampje bij 2 en 3 in serie (let wel: alleen bij zelfde merk/ouderdom gelijke vermogensverdeling/intensiteit bij zelfde wattage) ook goed kan gebruiken.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Ik zou een PWM schakeling maken die 25 ...50% duty cycle kan maken. (1 poortje van een 40106, potmeter, diode, weerstand, C-tje - rest van poorten als buffer, stevige fet)

--
 - René
Reply to
René

En 24V dimmertje is wel te koop (heb er denk ik nog wel een paar). Lampjes in serie... Ben je naar mijn idee waar je zijn wilt.

Je kunt natuurlijk ook de max. duty cycle beperken, maar dan moet er even nagedacht worden :)

Reply to
Marco

Dus als je er steeds twee in serie zet, dan ben je al klaar met je klusje.

--
Groeten,
André
http://www.xs4all.nl/~bausie/
Reply to
bausie.

Het enige nadeel is waarschijnlijk dat ze dan niet allemaal even sterk (fel/zwak) branden omdat de inwendige weerstand van (vooral goedkope) halogeenlampjes nooit gelijk zijn... En het is niet regelbaar. Ik zou zelf een 12V voeding nemen met een PWM regelaar erachter (zeer eenvoudig te maken met een flinke FET en een LM324). Het voordeel van de 12V is dat de maximale spanning daarmee al gelijk begrensd is. Je kunt het ook wel op 24V doen en de duty cycle begrenzen op 50% maximaal, maar gezien de 24V pieken is dat toch slechter voor je lamplevensduur. Als PWM frequentie schijnt 110-120Hz het beste rendement op te leveren (ook wat levensduur betreft). Het e.e.a. zal een beetje afhangen van wat het mag kosten en hoe snel je tevreden bent (zelf hou ik nooit zo van houtjes touwtjes oplossingen), maar ik denk dat het met zo'n 30 euro alles incl. (ook een 12V/100W trafo) toch wel moet lukken.

Reply to
Me

"Me" schreef in bericht news:cukls5$56l$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl...

klusje.

maken

maximale

bent

Eeeuuuh, LM324 is Opamp (enkel positieve voeding) welke met potmeter op een bepaalde waarde wordt gezet (uitgang voltage) en FET op de gate met dat spanninkje aansturen? Ik zit bij een transistor altijd al moeilijk te doen of ik de belasting nu aan collector of emitter moet gooien, dus die FET (met drain en nog zo'n ding) gaat even niet in m'n gedachten. is het mogelijk dit even in een schemaatje te tonen (link mag natuurlijk ook)

Heb net even te weinig ervaring om dit zomaar op te lossen.

Bedankt,

Ron@ld

Reply to
bubbles

formatting link

kopen of nabouwen vanaf het schema

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
Webshop for PICs and other electronics
formatting link
Teacher electronics and informatics

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

De LM324 is inderdaad een 4-voudige OPAMP. Hiermee kun je een zaagtand maken, die je vervolgens door een comparator stuurt, et voila daar heb je je PWM signaal met regelbare duty cycle. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het volgende schema:

formatting link

Reply to
Me

Bedankt voor alle tips tot nu toe. Ik ga ze ff rustig bekijken.

In serie zetten is iig geen optie, opdat ik zoals aangegeven wil kunnen dimmen. Verder is de voeding niet te veranderen, omdat dit akku's zijn die als 24V geschakeld moeten zijn ivm andere verbruikers.

Groeten Jeroen

"Jeroen Lubbers" schreef in bericht news:cuj6rl$jus$ snipped-for-privacy@news3.zwoll.ov.home.nl...

voeding

Tevens

zodat

En

Reply to
Jeroen Lubbers

Ik zou de duty cycle toch wat lager maken.

P = I*I*R

Even aangenomen dat de weerstand constant is, loopt er bij 24V/50% dus de helft van de tijd de dubbele stroom (dus Px4) en dus heb je dus gemiddeld het dubbele vermogen in de lamp zitten. De weerstand zal dan wel toenemen, dus die 2x haal je niet, maar hij zal erg fel en niet zo lang branden.

Dus een 12V lamp op 24V moet je met 25% duty aansturen, om te dimmen moet je nog lager gaan.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Political history is far too criminal a subject to be a fit thing to
teach children.
		-- W.H. Auden
Reply to
Stef

"Me" schreef in bericht news:cutkt6$577$ snipped-for-privacy@reader08.wxs.nl...

dat

dat

doen

je

Hier heb ik wat aan! mijn dank is groot!

Ron@ld

Reply to
bubbles

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.