current loop

Hallo, wat is nou precies een current loop? Als ik een millvolt transmittor heb naar een uitgangssignaal naar 4-20 mA, praten we dan over een z.g. current loop?het begrip is mij niet altijd duidelijk. Wie weet meer?

Reply to
Arthur
Loading thread data ...

"Arthur" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

Een currentloop wordt oa gebruikt bij data verzending over grote afstanden, bv 1000 mtr en meer. Ipv een 0-5Volt signaal wordt gebruik gemaakt van een miliAmpere signaal tussen beide currentloops. In de currentloop wordt het mA-signaal weer terug gezet naar een RS232-signaal van 0-5Volt. Omdat over grote afsanden een spanningsverlies onstaat gebruikt met een mAmpere-signaal.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.modelbouw.gompy.net
Meet the BOFH - www.cam.gompy.net
And his car - www.opel.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

"Arthur" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

In je hele signaalweg loopt altijd, en overal dezelfde stroom. Je transmittter is 4-20 mA, industriestandaard. Deze zijn meestal 2 draads. Sluit je deze op een 24 Volts gelijkstroom voeding aan, dan gaat er een stroompje lopen, die overeenkomt met de gemeten waarde en het berijk. Bv een druk sensor berijk 0-2 bar, en 4-20 mA. Bij een druk van 0,5 bar loopt er een stroom van:

0,5(gemeten waarde)/2bar (max berijk)/ x 16 (20-4 mA) + 4 mA (die heb je altijd), = 8 mA

In de stroomkring kun je verschillende dingen nog opnemen. Bv. een (digitale) meter, om de druk op af te lezen, en digitale stroom-schakelaars, welke je op een bepaalde stroom , mA, ( dus druk) afstel, hiermee kun je bv een compressor starten. Het mooie is: Je kunt meerdere apparaten in de kring opnemen. Eventuele overgangsweerstanden, draadweerstanden etc zijn onbelangrijk (zolang het maar niet te gek is zie het einde van het verhaal). Meestal geeft een kortsluiting ergens in de kring geen korsluiting in je voeding, er gaat toch niet meer dan 20 (in de paktijk ca 22) mA lopen. Het is vrij ongevoelig voor stoorsignalen, tov van een spanningsmeting. Voedingsspanning is tamelijk onbelangrijk. meestal werken ze tussen de 10 en

30 Volt. Eenvoudige draadbreukbeveiliging, er moet altijd minimaal 4 mA lopen.

Je hebt altijd gelijkstroom/spanning nodig. Het is gebruikelijk de opnemer in de voedingsdraad + op te nemen, en de overige komponenten er achteraan, maar de vologorde is niet belangrijk.

Waar je rekening mee moet houden is de maximale weerstand van het circuit. Ja echt de maximale, en niet zoals je gewend bent de minimale weerstand, om zo overbelasting of kortsluiting te voorkomen. Voorbeeld: Je opnemer 4- 20 mA, dus de max stroom is 20 mA Werk je met 24 Volt gelijkspanning, dan is de maximale weerstand van alle apparaten, draden etc. in het circuit van de opnemer

24 Volt /0,02A =1200 ohm. neem wat extra, dus niet meer dan 1000 ohm. Verhoging van de voedingsspanning, verhoogt ook de maximale weerstand van het circuit.

gesnapt?? Zonie, of andere vragen? Daar zijn we voor. jantje

Reply to
Jantje

De maximale ohmse belasting van een transmitter wordt bepaald door aangelegde voedingsspanning en de minimale voedingsspanning van de transmitter. Dit is afhankelijk van de leverancier en het type transmitter. Bij elke transmitter is een belastingskarakteristiek gegeven waaruit je kan afleiden wat de ohmse belasting bij een bepaalde voedingsspanning mag zijn. Meestal is dit 500...750 ohm bij 24 VDC.

Erik "Jantje" schreef in bericht news:41ab89d9$0$154$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

dus

en

om

Reply to
Erik

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.