(CPU) ventilator vraagje

Hallo,

ik heb hier van 'n kennis een Packerd bell PCtje staan van een jaar of drie oud. De CPU ventilator die begon met zachter draaien en te ratelen. Moet maar eens vervangen worden. Hier zit nog een 6*6cm fannetje in wat je op het koelblokje vast schroeft. De fan is zo'n dikke 1cm dik met de bekende drie draads aansluiting. Er zit geen temp sensor in de luchtweg van de fan. Het is een AVC fan, type C6010B12H. Volgens de site van AVC heeft hij een vast toerental van 4500rpm. Geen idee waar de derde draad dan voor dient. Ik kan niet meer aan deze fan komen, maar wel type E6025B12H. Ook 6*6cm, maar bijna

2,5cm dik maar dat is geen probleem. Ook drie draden, zelfde stekkertje met wel een temp sensor in de luchtweg. Volgens de site van AVC heeft deze fan wel een variable toerental, enwel van 1500-4500 rpm. Meer luchtverplaatsing, en iets stiller.Kan ik nu zonder probleem deze nieuwe fan gebruiken? Door de tempsensor krijg ik 't idee dat het een zelfregelende ventilator is, maar volgens mij moet het moederbord de snelheid regelen met behulp van de voedingsspanning.

Groeten, Peter

Reply to
Peter
Loading thread data ...

Hoi Peter,

Peter wrote:

Hoewel je wel de aansluiting even moet controleren (+ en - op goede plaats, en juiste spanning) denk ik dat het wel zal werken, de derde draad is meestal een detectiedraad voor het draaien en niet een stuurdraad voor de draaisnelheid. Het gekoelde ic of schakeling kan hiermee controleren of de fan nog wel draait en indien niet meer maatregelen nemen (foutmelding/afschakelen etc.), indien de pulsjes op die aansluiting voor langere tijd afwezig zijn, je nieuwe geregelde fan zal indien koel vrij langzaam draaien en dan meestal ook minder pulsjes genereren (de detectiecircuitjes moeten zo simpel mogelijk en onafh van de driverelektronica om zinvol te zijn, vaak een losse hall-sensor vlak tegen de permanentmagneetring van de fanrotor, en dan is pulsfrequentie direct afhankelijk van de draaisnelheid en niet van de aansturing), maar waarschijnlijk nog wel voldoende om geen alarmsignaal te genereren. Lijkt me geen probleem als het verder goed past.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Moet ik waarschijnlijk wel de fan anders monteren. Deze is rechtstreeks op het koelblok van de CPU geschroeft, zodanig de de lucht door het koellichaam heen wordt geblazen. Dus eigenlijk stuur je de omgevingslucht van de kast door het koellichaam. De tempsensor die in de nieuwe fan zit meet de temp van de verplaatste lucht, dus die van de lucht uit de kast. Lijkt me dat het toerental te laag wordt. Als ik de fan omdraai, dan wordt de temp van de CPU lucht gemeten. Dan trek je als het ware de lucht door het koellichaam heen. Ik weet niet of dat net zo goed koelt, maar denk dus wel dat de fan gedraaid moet worden.

Peter

Reply to
Peter

Hoi Peter,

Peter wrote:

Dat lijkt me inderdaad wel beter, is het dan geen fan voor cpu/chipset toepassingen ?, want daar is het aantrekken van koele lucht en dan door het blok blazen wel de meest gebruikte methode volgens mij (PC voedingen/kastventilatoren werken meestal wel andersom).

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Dat valt meestal wel mee, omdat computers erop gebouwd worden ook bij 40 graden omgevingstemperatuur nog goed te functioneren.

Als het 20 graden is kan die ventilator best trager draaien.Gewoon proberen, als het maar redelijk vlot draait gaat het niet meteen stuk bij eventuele oververhitting.

Thomas

Reply to
Zak

"Zak" schreef in bericht news:TNswc.1642$9n5.611@amstwist00...

Bij moederborden van zeg de laatste twee jaar zitten genoeg beveiligingen ingebouwd. Ingeval van te hoge temperatuur wordt het apparaat uitgeschakeld. Bij een Intel P4 gaat dat direkt via een lijntje met de PSU, bij AMD vanaf de Palomino core via de interne diode en een ASIC.

Maurits

Reply to
Maurits

Peter,

Trek eerst eens even de sticker van het fannetje af. Vermoedelijk zie je het glijlagertje er onder zitten. 1 druppeltje olie, en hij doet het weer jarenlang. Zonnebloemolie of iets wat er op lijkt werkt uitstekend. Wel weer even het lagertje afplakken, anders is ie zo weer droog.

Groet,

Mischa

Reply to
Okkie

Goede tip. Werkt IDD heel vaak.

Maar dit zou ik heel dringend afraden. Het lijkt goed te werken maar het kan binnen korte tijd allerlei problemen geven: aankoeken, dikker worden, vastlopen, stinken enz.

In dit geval moet je doodgewone naaimachine-olie of fietsolie gebruiken. Te koop bij de fietsenwinkel, Hema enzovoort. Motorolie (auto) kan ook.

Als je het lagertje niet afplakt, komt er volgens mij vooral stof naar binnen waardoor de olie in korte tijd vervuilt.

Reply to
Telcofan

Geloof me nu maar, zonnebloemolie of nog beter olijfolie is meer dan uitstekend. Een van de eigenschappen is dat het juist niet indikt. Hier werkt het in ieder geval in menig ventilator al jaaaaaaren, nooit meer problemen. Maar naaimachineolie is natuurlijk ook goed, al is dit wat dun, juist dikkere olie blijft langer ok...

Mischa

Reply to
Okkie

Het oxideert dus prima, zeker als het 'meervoudig onverzadigd' is.

Dat heeft niet mt de dikte te maken, maar met de oorsprong. Minerale olie bestaat uit verzadigde koolwaterstoffen en die zijn zeer stabiel.

Plantaardige oli bestaat uit onverzadigde vetzuren, en die zijn juist niet stabiel. Maar die smeren wel beter omdat ze zicht (door het zuur-gedeelt) beter hechten aan het metaal.

Thomas

Reply to
Zak

Oftewel regelmatig olie eruit en vervangen. Daar heb ik niet zo'n zin in. Doe maar gewoon hoogwaardige minerale olie om te smeren.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ben geneigd dat niet zomaar aan te nemen. En dan nog: waarom zou iemand het risico nemen?

Dus: neem dunne *echte* olie, zoals naaimachineolie. Die olie is *gemaakt* voor het smeren van lagertjes. Zonnebloemolie enzovoort is dat niet.

Reply to
Telcofan

Heu, dan doe je het toch lekker niet ?! Mij 'n biet...

Groet,

Mischa

Reply to
Okkie

idd .. want de 2 genoemde oliën zijn van "organische" oorsprong en die ontbinden na verloop van tijd in ik weet niet welke smurrie .. zeker als er nogal wat bacterien doorgezogen worden .. gaat lekker ruiken etc ..

Reply to
imbsysop

Heel erg fout. Alle soorten olie van organische(*) oorsprong bevatten onverzadigde (dubbele) koolstofbindingen die in de loop der tijd bindingen aangaan met onder meer zuurstof. Het gevolg is dat de olie degradeert en stroperig en plakkerig ('ranzig') wordt. Heb je wel eens gevoeld aan de rand van een fles olijf/zonnebloem/sesam/whatever-bakolie na een half jaar of meer? Dan weet je wat er gebeurt na een maand of wat.

Gebruik voor een langdurige, betrouwbare smering olie van minerale herkomst, of een speciaal voor het doel ontwikkeld smeermiddel van de chemische industrie. Organische olie is prima voor bakken, braden en bijvoorbeeld fietskettingen (waarbij je toch iedere paar maanden opnieuw moet smeren), maar niet voor high-tech-toepassingen.

Overigens zijn de meeste lagers van koelventilatoren zelfsmerend, wat inhoudt dat er een gesinterde, poreuze fosforbrons-legering is gebruikt, waar de olie als het ware ingebouwd is. Wanneer deze beginnen te ratelen, helpt externe smering meestal maar weinig en kort, en moet je het hele spul vervangen - domweg omdat het lager dan al lang is uitgesleten.

*) Uiteraard is ook de 'minerale' olie uiteindelijk van organische makelij - alleen heeft het doorgaans een vele miljoenen jaren de tijd gehad om volledig verzadigd te geraken, dus alle vier bindingen per koolstofatoom bezet te krijgen...

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

En de levensduur van lagers in ventilatortjes schijnt ook met minerale olie al beperkt te zijn door de smering. Ik geloof afzetting van nitriden maar ook gewoon oxydatie en verdamping. Hoe warmer hoe sneller het einde lagertje is.

Met plantaardieg olie mag je blij zijn als je een maand haalt, als het een beetje warm.

Organische olie heeft zelfs grote voordelen bij lichte toepassingen: het hecht zich chemisch aan metalen, en geeft bij metaal-op-metaal cntact nog steeds een smerend effect. Puur minerale olie doet dat niet: die smeert als er geen contact is doro tussen de metalen 'gesleept' te worden.

Bij toepassingem met langzame beweging en hoge druk (fietsketting, tanden van tandwielen) gaat dat niet. Als de temperatuur laag is wordt gelooof ik wel wat minrale olie (maar dan speciaal geraffineerd) toegevoegd. Voor versnellingsbakken zijn er 'extreme pressure' toevoegingen die in een heel dun laagje aan het metaal hechten in een hittebestendige verbinding. Maar voor de verkeerde metalen kan dat weer corrosief zijn.

Een ventialtor draait snel en is licht belast. Dan heb je hydrodynamische smering. Een puur minerale olie van de juiste dikte ligt dan het meest voor de hand. Ook omdat de porueze lagerbusjes wel gevoelig zijn voor corrosie lijkt me.

Met een kledder dikke olie draat het wellicht nog een tijdje - zij het wat langzamer.

Er is ook nog iets met zuurgroepen die er af moeten. Ik denk dat het syntheseproces wat langer is. Eerder dat van het maken van teerprodukten dan het een paar jaar in de open lucht laten staan van een potje zonnebloemolie. Ook omdat er vast cellulose en eiwitten meededen als grondstoffen.

Thomas

Reply to
Zak

Dat lijkt me niet het grote probleem. Door het ontbinden blijven er harde delen in het lager over, en loopt ie weer net zo rot. Als je iets repareert wat in de fabriek al matig is gedaan, doe je het liever beter in plaats van een vergelijkbare ergere fout te maken.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten
[versleten CPU ventilator smeren]

Omdat ik ook wel eens geen zin/tijd heb om naar de winkel te gaan en die ventilatortjes meestal 's avonds of in het weekeinde stuk blijken heb ik er ook al best een aantal gesmeerd, met wisselend succes.

De laatste poging lijkt best aardig geslaagd. Deze heb ik juist eens een keer met dikke olie gesmeerd (synthetische versnellingsbak olie

75W90). Dit was overigens olie die geschikt is voor zwaar belaste hypoid overbrengingen, iets wat in deze draad ook eerder genoemd is. Ik had de ventilator wel even geheel gedemonteerd en schoongemaakt en het lager voorzien van olie voor het weer in elkaar schuiven.

Loopt nog steeds goed (paar maanden) en nog steeds geen nieuwe gekocht want waarom moeten juist die 4cm ventilatortjes nu 20 euro kosten? Voor de helft koop je een 8cm+koelblok.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Entropy requires no maintenance.
		-- Markoff Chaney
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.