Coax kabel

Onlangs heb ik mijn geluidsinstallatie verplaatst en nu heb ik voor de tuner een veel langere coax kabel nodig dan voorheen. Nu hoorde ik laatst een verkoper in een audi-zaak aan een klant uitleggen dat je het beste kabel per meter kunt kopen en vervolgens zelf de pluggen eraan kunt zetten. Dat verbaasde me, want ik dacht dat bij kant-en-klare kabels de pluggen beter bevestigd zouden zijn (gelast of zo). Achteraf bedacht ik echter twee mogelijke redenen waarom die verkoper gelijk zou kunnen hebben: je bent als je het zelf doet niet aan standaard lengtes gebonden en hoeft de kabel dan dus niet onnodig lang te maken, en je kunt misschien kiezen voor een dikkere/betere kwaliteit kabel. Wat is jullie mening?

--
Bauk/je

http://www.swpbook.com/677
 Click to see the full signature
Reply to
de lachende panda
Loading thread data ...

Je kunt inderdaad a een betere kwaliteit kabel nemen.(dan de dunne coax van de kant en klaar aanbieders) b er een betere kwaliteit stekkers (met metalen huis) aan monteren (dan de aangegoten plastic stekkers) c en de kabl op maat maken.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

"de lachende panda" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat je zelf best de pluggen er aan kan zetten, de kant en klare kabels zijn vaak van mindere kwaliteit. Koop dus goede kwaliteit kabel, en pluggen.

Reply to
Marco

Coax wordt toch ook gebruikt voor een netwerk, dus van modem naar pc's? Als dat zo is, heb ik hier nog een aantal meters liggen met pluggen en tussenstukken. Ik woon in Rotterdam en je kunt ze zo op komen halen. (Heb nu draadloos netwerk)

--
Willeke

~Even trolls love Rock 'n Roll~
Reply to
cat

knip----

Netwerk coax is 50 ohm/m, je hebt voor radio en TV signalen 75 ohm/m nodig.

Hal

Reply to
Hal

Hallo Baukje. Ook hier komen we elkaar tegen, zei het onder een andere naam:-). Reden voor het advies is inderdaad dat de kant en klare kabel bij lange na niet die overdrachtskwaliteit heeft die mogelijk is. Vraag is echter waar jouw eisen liggen. Als je een centrale antenne hebt, is het signaal meestal wel voldoende om gewoon naar de radio te luisteren en merken veel mensen het verschil niet, met TV wordt het al weer wat belangrijker. Wil je het toch goed doen, koop dan niet de goedkoopste kabel bij de doe het zelf zaak, maar ga naar de vakhandel. Vuistregel voor iemand die zich niet met getallen bezig willen houden: hoe dikker hoe beter.

Hal.

Reply to
Hal

"Hal" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@demeter.uk.clara.net...

ohm/m is gebrabbel in de marge, Ohm is de eenheid van weerstand, bij coax (een transmissielijn voor HF signalen (en hoger) bedoelen ze daarbij de wisselstroomweerstand, ook wel impedantie genaamd. Die heeft niks van doen van 'weerstand per meter' Impedantie meten kan niet met je DC multimetertje.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:e06fmq$49e$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Hallo Maurits, V.w.b. betreft ohm/meter zit je juist, maar impedantie is spanning(V)/stroom(I) en dat wordt weerstand met de dimensie Ohm. groet, Hans

Reply to
Hans

"Hans" schreef in bericht news:4426c5e2$0$2020$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

--
>>> Netwerk coax is 50 ohm/m, je hebt voor radio en TV signalen 75 
>>> ohm/m nodig.
 Click to see the full signature
Reply to
Maurits

Bij kant en klare kabels is het vaak als je deze open maakt zie je dat de massa maar op een puntje is aangesloten en dat er een open connector is gebruikt ipv een HF gesloten connector, vandaar dat je winkelier je lossen kabel met lossen hf dichte connectoren wil adviseert. Zorg dat je dubbel afgeschermde coax gebruikt dit om ongewenste instraling tegen te gaan. Controleer of je antenne installatie binnen komt met een dubbele galvanische scheiding en dat je antennen huis installatie aan je huis aarde is gekoppeld om zo rare brom en ruis problemen te vermijden. "de lachende panda" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
ik

Hirschmann KOKA-799 of Wisi MK-60 nemen, zelf een paar rondom afgeschermde stekkertjes eraan. Beter kan het haast niet.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Om ook nog even een duit in het zakje te doen: RG59 is een goede 75 Ohm kabel voor dat doel.

Hans

Reply to
JT van Es

een hele goede zelfs , let op RG58 is 50 ohm netwerkkabel.

Reply to
Arrebeest

Je hebt gelijk wat betreft die lengte eenheid. Die hoort er voor een impedantie niet bij. Om het daarmee gelijk af te doen als gebrabbel in de marge zegt meer over hoe geweldig je jezelf vindt, dan hoeveel gebrabbel het van mij is. Vooral als je zelf niet van de hoed en de rand weet kun je beter voorzichtig zijn in je uitlatingen. Karakteristieke impedantie geef je wel degelijk op in Ohm

formatting link
waarbij ik het niet heb doen voorkomen alsof je dat met een DC multimetertje kunt meten. Dat jij niet weet dat je karakteristieke impedantie met Ohm aangeeft en daarom maar gelijk aanneemt dat ik het over gelijkstroom heb moet je mij niet aanrekenen.

Hal

Reply to
Hal

Och, dat is al zo'n oud type, die werd 30 jaar geleden ook al door de betere zendamateurs gebruikt. Niks nieuws onder de zon ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

Weerstandsdraad zoals constataan en manganine wordt in Ohm per meter gespecificeerd. De rest van de tekst is gebrabbel, oftewel overbodige ruis in deze nieuwsgroep. Dank u voor het in vervolg de moeite nemen kennis over het onderwerp te vergaren. Dat bespaart een hoop heen en weer gedebat.

Maurits

Reply to
Maurits

"de lachende panda" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Die winkelier heeft gelijk, de meeste kant-en-klaar kabel die ik ben tegengekomen is van bedroevende kwaliteit.

MRE

Reply to
MRe

"MRe" schreef in bericht news:4426fe3b$1$4587$ snipped-for-privacy@dreader20.news.xs4all.nl...

Dat klopt, maar er zijn ook goede kant en klare kabels te koop met 100% afgeschermd Hirschmann stekkermateriaal. Zelfs de plaatselijke UPC winkel hier ter stede verkoopt het.

Maurits

Reply to
Maurits

Dat klopt. Gelukkig zie je dat steeds meer winkels dan maar meteen het kwaliteitsmateriaal van Hirschmann leveren. Dat zullen wij wel te danken hebben aan alle schoteltjes in het land. Ook de landelijke keten van BCC levert het Hirschmann materiaal, zowel los als gemonteerd. Dat laatste is voor de OP waarschijnlijk de beste oplossing, omdat je ook uitstekend materiaal de nek kunt omdraaien met ondeskundige montage. BCC is wel aan de dure kant met dit spul, zelf zou ik dus naar een lokale electronica onderdelenwinkel gaan die dit in alle soorten en maten op voorraad hoort te hebben.

--
http://bbc.cpdn.org/
Reply to
post2u

De RG59 die ik heel vroeger gebruikte had geen dubbele (folie) afscherming, en was (is?) inferieur voor RTV doeleinden. Misschien is de huidige RG59 beter?

--
 - René
Reply to
René

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.