Brand(ende) vragen over werking CD- en DVD-branders

Beste mensen,

Ik heb twee vragen waar ik eigenlijk al lang mee rondloop.

  1. Als je op een brander, of dat nu over CD of DVD gaat, een hogere snelheid kiest, gaat de laser dan ook een hoger vermogen afgeven? Mijn redenering is dat als het CD-spoor sneller langs de laser gaat, de laser dus ook minder tijd heeft om te branden, en dus ook "harder" zou moeten branden. Maar of dit klopt, 'k heb d'r geen idee van.

  1. Zelfde apparaat: hoe weet de laser waar hij aan het branden is? Hoe volgt hij het spoor? Wordt ook het signaal van de brandlaser weer opgevangen en geanalyseerd alsof het de gewone "leeslaser" zou zijn, of is er een ander systeem?

Twee vragen die mij nogal bezighouden. Het is op zich helemaal niet belangrijk, maar ik ben er bijzonder nieuwsgierig naar. Iedereen die er wat over weet te zeggen is bij voorbaat hartelijk bedankt!

Vriendelijke groeten en voor hen die het leuk vinden: prettige carnaval!

Rene (die dat laatste totaal niet leuk vind ;-) )

Reply to
Rene
Loading thread data ...

"Rene" schreef in bericht news:sgSMd.123$ snipped-for-privacy@fe61.usenetserver.com...

Probeer hier het antwoord te vinden:

formatting link

Reply to
Birdy

Ja, en omgekeerd, binnen zekere grenzen. Maar zowel aan de lage kant als aan de hoge kant neemt de foutkans toe.

Op een "blanco" cd/dvd staat een spoor. Eenvoudige demonstratie: geef een flinke tik tegen een brander als hij een cd/dvd staat te branden. Geheid dat je een "tracking error" foutmelding of iets in die trant krijgt.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Birdy" schreef in bericht news:f8UMd.16301$ snipped-for-privacy@fe77.usenetserver.com...

Hoi Birdy, deze site ken ik, ik had daar al zitten lezen maar deze vragen werden er niet voldoende beantwoord. Maar je bent wel hartelijk bedankt! Groeten, Rene

Reply to
Rene

Hoi Rene,

Rene wrote:

Je hebt al wat (goede) antwoorden gehad, maar dit klopt, de brander test het uit in het OPC gebied, een testspoor op een CD-r (ik heb het alleen even over cd-r), iedere keer als je een cd-r in een brander stopt gaat ie even kijken met welke instellingen deze evt. straks beschreven kan worden (ik meende dat er ruimte was voor een 1000 van dit soort tests op dit verder ongebruikte gebied van een cd-r).

Net als het voorgaande weet ik dit niet helemaal exact zeker maar er staat meende ik een analoge 1KHz sinus op de CD gebrand waarmee de brander het spoor volgt (heel "zacht", dwz. kleine hoogte-amplitude in de reflectielaag tov. de straks gebrande digitale "0-1" data om het snel te zeggen). Volgens mij kwam deze info van een heel uitgebreid document van Philips (was op de site te vinden maar al weer een tijdje geleden dus weet niet of het nu nog te vinden is:

formatting link

succes ermee, groeten van Bart

PS: van DVD writers weet ik zo niet voldoende details

Reply to
Bart Jorritsma

Als eerste: Bedankt voor het antwoord! Dat het naar de hoge kant toeneemt, dat kan ik begrijpen, maar hoe komt het dat het toeneemt als hij langzamer gaat branden? De elektronica heeft dan toch alle tijd om nauwkeurig te werken? Of is het specifiek iets aan de laser waardoor zijn vermogensregeling op lage vermogens minder nauwkeurig werkt?

Ja, dat weet ik dat er een spoor op staat. Je hebt een deel van mijn vraag weggeknipt dat ik even terugplak:

[QUOTE mezelf]
  1. Zelfde apparaat: hoe weet de laser waar hij aan het branden is? Hoe volgt hij het spoor? Wordt ook het signaal van de brandlaser weer opgevangen en geanalyseerd alsof het de gewone "leeslaser" zou zijn, of is er een ander systeem? [/QUOTE mezelf]

Hoe volgt hij dat spoor? En als je er die klap tegen geeft, hoe weet hij dan dat er een tracking error is?

Ik hoop dat je dit laatste nog wat kunt verduidelijken. Je bent in elk geval al heel erg bedankt voor het nemen van de moeite voor het schrijven van jouw antwoord.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Beste Piet,

Juist toen ik mijn vorige post verstuurde, kwam er een bericht van Bart binnen dat het tweede deel van mijn post opklaart. Die moeite wou ik je even besparen, maar ik zou het erg waarderen als je op het volgende nog een beetje extra licht zou kunnen werpen (sorry voor het topposten maar het leek me in dit geval beter):

antwoord.

Reply to
Rene

Klopt, als er geen spoor op een blanco schijfje stond zou ie er uit zien als een spiegel. Met dat spoor is nog iets aan de hand. Het is niet zuiver spiraalvormig, maar het is wiebelig (engels "wobble"). In deze "wobble" zit allerlei informatie over de schijf zoals type schijf, fabrikant, ondersteunde snelheden, aantal sectoren, huidige sector en andere informatie die nodig is bij het branden. Door deze wobble zal het spoorvolg systeem een correctie signaal produceren met een FM gemoduleerd element waarin de bovengenoemde informatie verwerkt zit.

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

"Bart Jorritsma" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@student.utwente.nl...

Beste Bart, Ik zal eens op de site van Philips gaan neuzen. Maar ik begrijp uit het feit dat dit signaal gevolgd wordt, ook de reflectie van de brandlaser wordt opgevangen en geanalyseerd. Bij DVD's zal het misschien niet in detail hetzelfde zijn, maar het ging mij maar om het principe. Ik ga niet zelf zo'n toestel ontwerpen ;-).

Dank voor jouw antwoord! Groeten, Rene

Reply to
Rene

Het is niet alleen een electronisch probleem, maar ook chemisch. Als de laser langer op een punt staat te branden is de kans groter dat de warmte zich gaat verspreiden.

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

Exact. Ook bij lage vermogens is dat effect (ook wel aangeduid als "uitbrander" ;-)) niet helemaal te vermijden. Zelf houd ik bij kritische toepassingen als brandsnelheid altijd tussen 1/2 en 2/3 van de opgegeven range aan. En daarna check ik het resultaat altijd met bijv. Nero CD-DVD Speed.

-p

Reply to
Piet Beertema

Beste Piet en Peter,

Het is mij duidelijk, ik had bij dit verschijnsel nog niet stilgestaan. Een beetje analoog aan het feit dat je aan elektronica beter niet met een bout met een erg laag vermogen soldeert maar met een hoog vermogen en een gecontroleerde temperatuur. Nu dan nog een heel praktische vraag. Ik ben zo'n neuroot ;-) die liefst zo traag mogelijk brandt i.v.m. beste kwaliteit, maar zie nu in dat perfectionisme eigenlijk een wat hogere snelheid vraagt. Wat raden jullie nu eigenlijk aan (welke snelheid)? En dan nog specifiek aan Piet: ik dacht dat die programma's eigenlijk vooral bedoeld waren om de snelheden van de spelers te testen. Ik vraag me nu af of ik er niet eens wat beter naar moet kijken. Wat geeft het jou aan meerwaarde m.b.t. de kwaliteit van het eindresultaat?

Allen heel erg bedankt, ben veel wijzer geworden van alle antwoorden!

Branderige groeten, Rene

Reply to
Rene

Rene wrote in news:sgSMd.123$ snipped-for-privacy@fe61.usenetserver.com:

Klopt de "firmware" van een brander bestuurd, in combinatie met de gebruikte brandsoftware, de intensiteit van de laser, alsook de snelheid. Hoe hoger de brandsnelheid des te hoger de intensiteit van de laser. Voor xx-RW's wordt weer een andere intensiteit gebruikt als voor xx-R's.

Op een blanco CD-R/CD-RW of DVD-Rxxxx zijn bij het persen gelijk sporen ingebracht, die worden door de laser gevolgd. Bij het persen wordt ook informatie ingebracht met betrekking tot het soort disk, de fabrikant,opslagcapaciteit, brandsnelheid, de gebruikte dye. (Cyanine, Phtalocyanine,Metallized Azo, enz enz.)

Klik op ondertaande link, ga naar rechtsonder en veel vragen worden je daar uitgelegd, ook CD-rot en houdbaarheid wordt uitgelegd ;-)

formatting link

Je hebt geen aparte lees en/of brandlaser,het is één en dezelfde laser. Voor het lezen wordt een lagere intensiteit gebruikt als voor het branden.

Hmm je hebt gewoon gezonde nieuwsgierigheid/leergierigheid toch?

--
Regards, Dear Gompy...

" IF YOU DON'T CHANGE YOUR LIFE TODAY... "
" TOMORROW WILL BE THE SAME AS YESTERDAY!"

[Remove @notvalid   from the address for a direct reply]
Reply to
Gompy

Dat waren ze oorspronkelijk ook. Maar ze bleken ook uitstekend geschikt om de kwaliteit van een geperste of gebrande CD te kunnen beoordelen. Als je problemen hebt of vermoed met een geperste CD, haal die dan maar eens door CD-DVD Speed, dan zie je exact waar de problemen optreden. Merk op dat een brander *niet* on-the-fly controleert hoe goed de zaak op de CD is terechtgekomen. Wil je dus zeker van je zaak zijn, check de CD dan na het branden even met CD-DVD Speed. Een gammele serie blanks haal je er op die manier ook zo uit. Als je naast een brander een lezer hebt die op hogere snelheid kan lezen, test de gebrande CD dan daarin.

-p

Reply to
Piet Beertema

Zou de brandsnelheid ook invloed hebben op de tijd dat de CD/DVD goed blijft? Ik las weleens dat bepaalde zelfgebrande CD's maar

20 maanden leesbaar waren.
--
Met vriendelijke groeten, Jawade.
http://jawade.nl Mirror: http://www.geocities.com/kolibrie.geo
HWBOOT-manager, ClrMBR, DiskEditors, POP3-lezer, File-browser.
"Februari, koud maar kort, opdat het gauw weer lente wordt..."
Reply to
Jawade

De levensduur van een zelfgebrande CD hangt van een aantal factoren af.

De belangrijkste factor is de CD-R zelf. Ik heb CD-R's liggen die in

1995 gebrand zijn en nog steeds probleemloos te lezen zijn. Maar ik heb ook weleens te goedkope CD-R's gekocht die na een paar maanden al leesfouten hadden en even later begon ook de glimmende laag te oxideren... Daarnaast hebben de omstandigheden waaronder een CD-R bewaard wordt ook invloed op zijn levensduur.

Mede dankzij het foutcorrectie systeem zit er op een CD en DVD een zekere marge. Dankzij deze marge hoeft een CD/DVD niet 100% perfect te zijn om toch nog probleemloos gelezen te kunnen worden. Echter door gebruik (denk aan krassen) en verouderingseffecten zal die marge steeds kleiner worden. Als de marge op is treden er leesfouten op. Door de optimale brandsnelheid te hanteren verbeter je de marge, waardoor in theorie de CD ook iets langer leesbaar blijft. Technieken die voorkomen dat je een glimmend bierviltje krijgt (burn-proof, just-link...etc), gebruiken de fout marge van de CD/DVD in het geval van een buffer-underrun. Dus als je op hoge snelheid aan het branden bent kan je maar beter zorgen dat de PC niet te druk bezig is met andere zaken.

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

Is dat zo? Ik neem aan dat het grootste gedeelte van de foutmarge zit in de ECC EDC codes die met elke sector opgeslagen geworden (bij datatracks). Bij burnproof etc is de afstand tussen de putjes mogelijk iets groter indien de te schrijven datatoevoer even stokt. Maar nog steeds binnen de marge die hiervoor gesteld is. Het lijkt me niet dat een lezer hier meer moeite mee heeft, maar ik kan het mis hebben.

Bram

Reply to
Bram

Ik heb zo'n goud-groen Kodak geval waar je zo ongeveer doorheen kijkt; het ding is op 31-1-1994 is gebrand en ook nog probleemloos te lezen, ook op hoge snelheden.

Dat is misschien nog niet eens het grootste probleem: bij erg goedkoop mag je min of meer rekenen op problemen, maar ook bij duurdere cd-r's kun je een slechte batch treffen.

Maar je begint al met een glimmend bierviltje. De kunst is nu juist om daar wat van te maken. ;-)

Dat hangt van een hoop factoren af: brandsnelheid, snelheid van je pc, hoeveelheid i/o, enz. Maar in het algemeen is "met rust laten tijdens het branden" nooit een verkeerd advies.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.