blusdiode of varistor ?

geachte meedenkers m/v,

dit is het geval, ik heb een 4kW 3 fase electromotor die wordt gevoed door een frequentieregelaar. De freq regelaar had een ingebouwde elektrische rem met externe weerstand. De weerstand is echter doorgebrand (ws te klein gedimensioneerd) waardoor ook de interne elektronica kapot gegaan is. Nu heb ik via de parameters van de freq. regelaar de rem-optie uitgezet zodat er iig geen foutmelding / uitschakeling meer voorkomt.

De motor functioneerd nu dus weer maar remt niet af na uitschakelen, erg vervelend want het kan wel zo'n 10 minuten duren voordat de motor stil staat. De rem optie van de freq. reg. kan niet gerepareerd worden dus ben ik zelf een exterene rem-schakleing aan het bouwen.

Afremmen van een wisselspannings elektromotor gebeurd door er een forse gelijkstromm door te sturen, begrensd met de al eerder genoemde weerstand

Dit heb ik nu gemaakt, een 3-polig relais om de motor los te kunnen koppelen van de freq. reg. , dan een ander relais die 2 polen vd motor in serie zet met 500V gelijkspanning (uit dezelfde freq. reg.) en een begrensings weerstand.

Tot zo ver werkt het allemaal, het probleem komt wanneer het remrelais weer afvalt, de spoel vd motor geeft een inductie-spanning die een enorme vonk-brug veroorzaakt in het relais.

Wat nu, een blusdiode zou je denken maar de motor krijg in bedrijf een wisselspanning en kan dus niet zonder meer, ik zou 'm wel in kunnen schakelen op de momenten dat ie nodig is met een ander relais.

Zijn er nog andere mogelijkheden ? Ik denk aan een varistor, zo'n schijfje ter grootte van een munt (blauw, Siemens) die gaat geleiden boven een bepaalde spanning. Ik heb zo 't gevoel dat zo'n ding dit vermogen niet aan kan. Dan denk ik nog aan een solid-state relais, maar die zal ook niet zo blij zijn met dergelijke inductiespanningen

iemand enig idee ?

bvd.

--
kees met dubbel s om te antwoorden
maar liever gewoon in de groep dan heeft iedereeen er wat aan
Reply to
kees6238
Loading thread data ...

"kees6238" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Misschien een tip.

Veel frequentieregelaar die bij ons in bedrijf zijn, werken met een externe remweerstand. Daar lopen maar 2 draden naartoe en die staan rechtstreeks op

2 van de 3 fazen van de motoruitgang op de frequentieregelaar. Bij die remweerstand zit een klein printje dat een triac schakelt. Op het eerste zicht meet dat printje de tegenEMK van de motor en als die hoger wordt dan de nominale spanning, schakelt de weerstand zich parallel op de motor.Hierdoor wordt de tegenemk gedempt en blijft het mogelijk om motor onder controle te houden.

Veel frequentieregelaars gaan in storing als de motor losgekoppeld word. Idem als de tegenemk te hoog wordt , wat zoals in uw geval op de defecte remweerstand wijst.

Zal dat na het verlof eens checken.

Grtz Jean

Reply to
Jean

Een 4 kW motor die nog 10 min doorloopt? Een beetje vreemd, zelf zonder belasting moet die al veel eerder stil staan. Kontroleer de instellingen van de frekwentieomvormer. Zet de uitloop tijd (decelleratie tijd) zo kort mogelijk. Door het defeft in de regelaar kan het zijn dat de regelaar een storing geeft. De tussenkringspanning wordt dan te hoog. Expirementeer wat met de decelleratietijd, verleng deze tot je het probleem kwijt bent.

Het door jou voorgestelde probleem weet ik niet op te lossen. Met varistors zal het vast niet lukken, deze kunnen dat vermogen nooit dissiperen denk ik. Toch veel sterkte. Jantje

"kees6238" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Jantje

Jantje schreef op 24 jul 2003:

niet zo heel vreemd hoor, als er heel veel massa aan hangt wat in beweging gezet is (vliegwiel) kan het heel lang duren voordat ie stil staat (zonder rem)

Met veel massa lukt dit dus ook niet zonder een remweerstand aan de tussenkring te hangen.

wat je zou kunnen proberen is, op het momemt van stoppen meteen een magneetschakelaar op laten komen die een forse (draad)weerstand rechtstreeks op de tussenkring spanning aansluit. Je kan dan de decceleratietijd van de freq.regelaar korter zetten en daardoor de motor afremmen. Eventueel de weerstand koelen d.m.v ventilatie

--
I.Nendels  http://www.inendels.nl
10:10am up 126 days, 16:51, 1 user, load average: 1.00, 1.05, 1.02
I never met a piece of chocolate I didn't like.
Reply to
Ian Nendels

Wat mischien wel zou gaan is een 2e relais erbij zetten waar 3 diode's in sper op aan gesloten zitten. Wanneer je hoofdrelais verbreekt zullen deze diodes de tegenspanning afvoeren, een halve seconde later (kan zelfs minder zijn) kun je dit relais ook uitschakelen en kan je frequentieregelaar de sturing over nemen. De makkelijkste manier is om een hulpcontact van de beide relaisen (meervoud van relais dus:) ) in serie te zetten en deze naar de frequentieregelaar te voeren als "start signaal". Dan kan de frequentieregelaar nooit starten zolang er nog een relais bekrachtigd is. Het relais met die diodes kun je langer bekrachtigd laten met een simpel timertje.

Je diode's moeten een spanning van minimaal 500 volt kunnen verdragen, alleen de stroom weet ik zo niet. Ik vermoed dat je dat uit kunt rekenen door die 4 Kilowatt te delen door 500 Volt. Dit is dus een piekstroom waar je naar kijkt, dus de diodes mogen wel wat kleiner zijn. Maar wil je safe spelen (en dat wil je), pak dan lekker dikke diodes want wanneer een van de diodes uitfikt zal je relais na verloop van tijd vastbakken of ook uitfikken (en dat wil je niet ga ik vanuit)......

Over wat voor merk/type frequentieregelaar praten we eigelijk (datasheets graag).

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

iedereen erg bedankt voor reageren,

ondertussen ben ik er achter dat het vonken van het relais niet komt door de inductie van de motor maar gewoon omdat het relais niet van gelijkstroom houdt.

Ik probeer er nog steeds achter te komen hoe de oorspronkelijke rem werkte, als ik de 500V uit de regelaar in serie met een 50 ohm weerstand aansluit remt ie bij lange na niet zo hard als de oorspronkelijke rem deed. Ondanks dat er dan toch 10 A door gaat Ik vermoed dat de freq. regelaar in korte tijd de freq omlaag regelt en het teveel aan energie afvoert in weerstand. Als ik de freq. regelaar met de hand terugregel gaat dat ook maar als ik te snel terugregel dan geeft de inverter een "overspanning" waarschuwing af. De regelaar vind het overigens niet erg als de motor wordt afgekoppeld (dmv relais) Dat doe ik trouwens alleen als de motor uitloopt middels een signaal wat beschikbaar is

hier staan 5 methoden beschreven

formatting link
die ik niet allemaal snap trouwens het mooiste is toch om de energie uit de motor te halen ipv van in warmte in de motor

ik heb mogelijk nog een 6de via relais omschakelen op de 50 Hz netspanning, die dan begrenst is met weerstanden. Evt de fase omdraaien en afschakelen zodra ie langs nul komt. Ik heb daar een signaal voor beschikbaar.

NB. De motor draait maximaal 24000 toeren (400 Hz) vandaar de lange uitlooptijd.

De motor kortsluiten zoals iemand sugereerde werkt denk ik (bij dit type motor) niet, als er geen permanente magneet is kan hij niet las dynamo werken, of zie ik dit verkeerd, ik zal het toch eens proberen.

--
kees met dubbel s om te antwoorden
maar liever gewoon in de groep dan heeft iedereeen er wat aan
Reply to
kees6238

"kees6238" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Werd die rem aangestuurd wanneer er een negatief koppel geconstateerd werd. Onze freq reg. wel en hierdorr wordt een IGBT of solid state relais aangestuurd die de energie die de motor levert aan de freqreg aan de weerstand geeft. Zet de dec. zo snel dat de regelaar net niet tript op overspanning dan ben je al een eind op weg.

Reply to
Gert Pot

hij doet 't weer !

met een kleine hulpschakeling remt ie weer prima, in 5 sec wel te verstaan. Toen ik eenmaal begreep hoe de rem eigenlijk werkte had ik het zo voor elkaar. Door de deacceleratietijd op heel lang te zetten werkte het wel zonder storingsmelding en kon ik mooi zien hoe het eea in zijn werk gaat. De frequentie wordt teruggeregeld tot een bepaald minimum waarna de zgn DC-injection plaatvind tot stilstand. Het probleem is dus dat wanneer de frequentie te snel wordt teruggeregeld er energie overblijft die er voor zorgt dat de spanning op de aansluitklemmen oploopt en de inverter een overspanningsfoutmelding geeft. Ik heb nu een extern circuitje gemaakt met een solidstate-relais en een oude dimplex kachel (weerstand). Die staan samen in serie over 2 van de 3 aansluitpunten van de motor. Het relais sluit als de inverter het signaal krijgt om te remmen. Dat signaal heb ik als opencontact beschikbaar elders in de machine, moest het wel inverteren met een pull-up weerstand.

iedereen bedankt voor het meedenken ! Met de combinatie van alle aanwijzingen en div. experimenten kon ik dit oplossen.

--
kees met dubbel s om te antwoorden
maar liever gewoon in de groep dan heeft iedereeen er wat aan
Reply to
kees6238

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.