beeldbuis vervangen

Hey,

kan ik schaamteloos van een toestel met een philips beeldbuis type A59-EAK00X03 de buis vervangen door een A59-EAK01X03 ? De oude tv is een K40 chassis, de donor een 2B. De connectoren lijken i.i.g. identiek, en de typenummers bijna ;-)

Zijn er nog specifieke dingen waar ik op moet letten?

Bram

--
b   a    @    v   n   u   r     o   g  / http://bram.name/
  r   m     a   o   t   u    .    r   /

A pessimist is defined as an optimist with experience.
Reply to
Bram
Loading thread data ...

Ik heb het maar gewoon geprobeerd (volgens repairfaq.org was het wel waarschijnlijk dat het zou werken), en is perfect gelukt. Enorm verschil! die oude buis was echt opper dan op.

Bram

Reply to
Bram

een

Tja, als hij past dan zou het wel goed zijn. De K40 is een voorganger van

2B, kan best zijn dat de buis in de 2B iets beter is, maar veel verschil zal er niet inzitten.

Als je toch een 2B hebt, heb je misschien de uitvoering met I2C geluid sturing? Ik zoek n.l. nog de stuur chip die achter het paneel zit aan de voorkant... Ik heb een 2B waar een verkeerde chip op zit (geeft analoge spanningen naar geluidsmodule, moet I2C hebben..) Weet zo niet 123 welk type precies, maar iets met SAB... :)

Evt ook nog wat componenten nodig, o.a. NTC voor de degaussing. Thx,

Al

Reply to
The Al Bundy

een

Soms hebben die Yoke's wel eens andere inductie waarden. Maar in jou geval heb je geluk. Wel opletten of de lijntransistor niet te heet wordt in geval het toch niet helemaal compatibel blijkt te zijn. Er bij blijven is het devies.

Jopie

Reply to
Jopie

De 03 achter de X geeft aan de het precies hetzelfde afbuigjuk is. 00 en

01 achter de EAK zal wel een verschil zijn in lichtdoorlatendheid, tint, of iets dergelijk kleins.
--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik zal vanavond eens kijken. Het is in ieder geval een 2B met EEPROM ipv een batterijtje, dus wellicht dat de rest ook wat 'moderner' is.

Je mag natuurlijk ook de hele zwik hebben, je zegt het maar..ik doe er niets meer mee, behalve mijn duurbetaalde elco's er weer uit halen :P

Bram

--
b   a    @    v   n   u   r     o   g  / http://bram.name/
  r   m     a   o   t   u    .    r   /

A pessimist is defined as an optimist with experience.
Reply to
Bram

Ah, bedankt voor deze info. Altijd nuttig om te weten.

De coating van de buis lijkt donkerder dan die 00, en verder reflecteert de 01 meer. Vandaar misschien die mooie glasplaat van de K40? Een glasplaat die overigens erg hinderlijk is bij invallend zonlicht..

Bram

--
b   a    @    v   n   u   r     o   g  / http://bram.name/
  r   m     a   o   t   u    .    r   /

A pessimist is defined as an optimist with experience.
Reply to
Bram

Hoi,

Bram wrote:

Je bent er al achter maar ik doe het regelmatig, mijn K40 matchline uit de posting van net heeft nu een erg recente donkergetinte blackline-s buis uit een slooptoestel. Wat Maarten zegt klopt ook vaak moet je bij beeldbuiswissel het originele juk van de oude buis blijven gebruiken voor het juiste beeldformaat, maar ik kan je wel garanderen dat even testen of de buis beter is dan de ander wel gewoon met het "verkeerde" juk kan bij Philips buizen van het A59EAK en A66EAK type, je krijgt mogelijk alleen wat pincushion /hoogteafwijkingen, als ie beter blijkt (verschillen zijn enorm, vorige week nog een GR2.1 gerepareerd met een buis uit een oude CP110, die CP110 was ontzettend smerig, zware nicotinecoating op de buis, maar was wonderwel nog erg goed, de GR2.1 geeft nu weer goed beeld, wel even goed afregelen na buiswissel trouwens) plaats je het originele juk (tenzij zoals bij jou ze echt uitwisselbaar blijken, minimale beeldafwijkingen en geen pincushion), meestal is de convergentie meteen behoorlijk goed, stel alleen de schuifringen onder en boven optimaal in qua uniforme convergentie, doe ik vaak op een "drukke" kleurige TXT pagina), maar heel toevallig had ik bij genoemde CP110/GR2.1 buiswissel wel een te grote plaatsingsfout met het afbuigjuk en heb het dan ook opnieuw afgesteld door de stokjes op het juk voorzichtig los te tikken met een hamer (juk helemaal los van de buis op de tafel natuurlijk), na aanpassing weer even aantippen met de soldeerbout en effect bekijken, indien goed genoeg smelt je de stokjes weer even goed vast met de soldeerbout).

succes, groeten van Bart

PS: oh ja, bij jou hoeft het blijkbaar niet maar bij jukwissel is de volgende aanpak handig en degelijk, oude juk van de nieuwe buis uit donor-TV halen, buisglas goed schoonmaken met zeep/water, alle kit weghalen en goed laten drogen, ook kit van het te plaatsen juk halen en ook die net als het buisglas schoon en droog maken Daarna droog plaatsen en alleen nekschroef voorzichtig een beetje aandraaien, TV aanzetten en geometrie controleren met goed aangedrukt juk (raak de contactpunten niet aan, hoge spanningen !) , zoals genoemd hoeft hoogtecalibratie met de 4 stokjes van het juk niet en is het meteen strak en recht genoeg (anders nu de al eerder genoemde afregeling daarvan), schuif het juk weer een stukje naar achteren om met een warm lijmpistool een (tijdelijk) sterke verbinding tussen juk en buis te maken, niet veel gebruiken maar op goede plaatsen aanbrengen (even snel op 3 punten, droogt snel !) en snel aandrukken tegen de buis met ingeschakelde TV op een zender met handig beeld om het juk snel goed recht te zetten ("rotation") het zit meteen goed vast, draai nu de nekschroef van het juk normaal aan (niet te hard), nu moet je nog flinke klonten siliconen kit goed onder/tegen het juk (op de 4 punten) spuiten met een tube/spuit, de thermische lijm is geen goede permanente verbinding , die kan plots "losschieten", maar houdt het de 24-48 uur drogen van de kit wel vol, beter is om het toestel voorop de beeldbuis (schuimrubber eronder ofzo) tijdens het drogen, dan staat er minder "spanning" op.

Reply to
Bart Jorritsma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.