auto bobine (niet echt electronica, toch maar even)

is

Ja. Die condensator dient om boogvorming over de contactpunten te voorkomen. Daarna zit hij voor alles in de weg.

Hans

Reply to
JT van Es
Loading thread data ...

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Wat zelfkennis is nooit weg.

Hans

Reply to
JT van Es

Ja, en wat doet die boog wanneer je met gelijkspanning werkt ??? juistem, die zet materiaal over van de ene elektrode naar de andere. Dit materiaal vormt iets wat je met stalagmieten en tieten kan vergelijken en gaat sinteren en zal een toenemende overgangsweerstand tot gevolg hebben welke de bobinestroom nadelig beinvloedt en uiteindelijk de vonk verzwakt. Bij een contactontsteking berust het principe immers op verandering ( onderbreking) van de stroom waarbij de verandering belangrijker is dan een volledige onderbreking mind you... De vonk als geleider kan je welgevoeglijk vergeten omdat wanneer de dwell van de onderbreker en de afstand goed ingesteld werden deze relatief snel afgebroken word en dus niet van wezenlijke invloed is...

Krateren mijnheertje;-))

"JT van Es" schreef in bericht news:8caa$44966c3d$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

Ik kan het je van harte aanbevelen;-))

"JT van Es" schreef in bericht news:4479e$44966ccc$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

Ik dacht toch duidelijk te zijn door te schrijven, hieronder staat het nog, "Die condensator dient om boogvorming over de contactpunten te voorkomen" Ook schreef ik "Daarna zit hij voor alles in de weg." Dat is dus het moment dat de contactpunten geopend zijn. Want op het moment dat de bougie doorslaat en de secundaire vrijwel kortgesloten wordt, wordt de energie in de condensator vernietigd. Als de contactpunten sluiten word er een geladen condensator (12V) bot kortgesloten. Zowel de condensator als de contactpunten vinden dat niet leuk.

Hans

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
JT van Es

Maar wordt de energie die in de condensator wordt gestopt (inplaats van de boog dus), niet nog door de bobine benut? Ik zou het eens uit moeten tekenen, analoog aan de tekeningen die Philips gebruikt om het flybackgebeuren in een TV uit te leggen, of zit ik mis wat de werking van de bobine betreft (is toch ook flyback?)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

voorkomen.

Zo'n flyback converter kan zijn vlucht gewoon afmaken. Een bobine begint ook aan die vlucht maar wordt, laat zeggen halverwege, kortgesloten doordat de bougie doorslaat. De weerstand die het secundaire circuit dan heeft is ongeveer 15 kOhm. De trafo verhouding 80. Omgerekend naar de primaire is dat

2,3 Ohm. Dus dat is pats c'tje leeg. Nu heeft zo'n trafo ook nog spreidingszelfinductie. Dat pats is dan ook niet zo'n mooie pats maar daar komt nog wat HF geslinger bij van de spreiding L en de condensator. Voor de vonk betekend die C dus alleen wat gedurende de eerste paar microsecondjes de rest van de energie komt uit de L en dat dan gedurende ongeveer 4 mSec. In een simulatie kan je dan ook goed zien dat de brandtijd langer wordt naarmate de C kleiner wordt (minder energie verlies). Dus geen C als het niet nodig is. Help dit je beeldvorming?

Hans

Reply to
JT van Es

Ja, bedankt voor de verheldering.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nonsens, kijk maar eens wat de waarde van die condensator is. Die is bij lange na niet capabel voldoende joules op te slaan om een vonk te veroorzaken.

"JT van Es" schreef in bericht news:3780e$44967ef4$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

Alles wat na de eerste flank komt zit in de weg.

schreef >> Ja. Die condensator dient om boogvorming over de contactpunten te

Reply to
Magnus357

Ga jij maar aan die oude leraar van jouw vragen of een condensator (0,2uF) klapjes van 100A leuk vind, en of een ladingstransport 1000Q , uitgaande

10^9 klapjes, geen materiaal transport tot gevolg heeft. Dat je een vonk van 20nSec kunt zien geloof ik ook niet.

Hans

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Reply to
JT van Es

Daar heb ik geen leraar voor nodig, ik heb met auto's uitgerust met een dergelijk condensatortje meermaals

150 tot 250K km gereden. Puntjes werden er in die periodes bij elke beurt vervangen, een defect C is bij mij echter maar EEN keer voorgekomen. Je praat onzin, of een C daartegen kan word met name bepaald door de opbouw ervan. Maar er zijn wel meer toepassingen die jouw "redenatie" logenstraffen, kijk maar eens naar een goede elektronenflitser of een LS stroboscoop. Of een 12v 230v spanningsomvormer;-))

"JT van Es" schreef in bericht news:3e4b1$44985bda$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

Waarom vervang je de contactpuntjes? Waarom gaan er toch C's stuk? Welke elektronenflitser flits er net zo vaak als jouw bougies? Welke stroboscoop flits er net zo vaak als jouw bougies? Bij welke omvormer gaan er zulke grote stromen door de condensatoren? En waarom zou ik nog langer op jouw gelul reageren.

Hans

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

(0,2uF)

bot

niet

Reply to
JT van Es

Contactpunten werden vervangen door elektronica vanwege een aantal redenen. De hoofdreden is besparing op mechanische onderdelen en terug- brengen van onderhoud. Puntjes moesten namelijk elke 10k km vervangen worden. Ook liep door slijtage van punten, slechter worden van de veer etc het verbruik op en het rendement terug tussen de beurten. Dan is er nog de mechanische beperking van het toerental, puntjes gingen "zweven". Om die reden werden er bijvoorbeeld onderbrekers met meer dan een setje puntjes bedacht... Er ging wel eens een C stuk omdat alles nu eenmaal stuk kan;-)) Bij omvormers met hoog vermogen die vol nelast worden. En waarom je nog zou moeten reageren ? Wellicht omdat je incapabel bent je ongelijk toe te geven ???

Doei...

"JT van Es" schreef in bericht news:e4666$44996d19$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

True or not, out of JT van Es we got:

Dat is een transistorized ignition, hierin wordt de taak van de contactpuntjes overgenomen door een transistor, die aangestuurd wordt door een Hall- of optische schakeling. Op die maniet heb je geen slijtage van nokje van de puntjes, geen overgangsweerstand en geen "nadenderen" van de contactvlakken. Door de hogere stroom door de transistor is de interne verhouding van de wikkelingen iets gewijzigd in de bobine, maar de condensator wordt nog steedsgebruikt. Overigens, voor de OP: het is gebruikelijk bij dit soort problemen om gewoon de spanning tijdens het starten op de +-aansluiting te meten en te vergelijken met de spanning bij draaiende motor. Bij een accu die op het punt staat het loodje te leggen (of slechte aansluitingen) is de ontsteking de eerste die tijdens het starten te lijden heeft van een spanningsval.

--
groeten,
Peter.
Reply to
peewee

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.