auto bobine (niet echt electronica, toch maar even)

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ook de 12V wordt getransformeerd. De trafo verhouden van een bobine is

70..100x. Secundair krijg je daardoor een piek van ongeveer 1kV. Bij Bosch bobine 0 221 503 012, BMW 1748017 en 90M12 zit in de secundaire dan ook een diode opgenomen. Kennelijk kan die 1 kV onder omstandig heden vervelende effecten hebben.

Hans

Reply to
JT van Es
Loading thread data ...

Daar (gescheld) ben jij echter ook bewezen kundig in. Ik kan inhoudelijk echter bevestigen dat een benzinemotor niet wil lopen zonder condensator over de puntjes. Zelf nog uitgeprobeerd, en klopt ook prima met de theorie van een opslingerkring.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het woord "opslingering" doet vermoeden dat de spanning hoger wordt dan zonder condensator. (We doen even net als of er geen boog over de puntjes gaat staan.) Dat is echter niet waar. Bij het openen van de contacten gaat de energie van de spoel 0,5LI^2 over in de condensator 0,5CV^2. Hieruit kun je al concluderen dat de eindspanning groter wordt naar mate de C kleiner word. Echter tijdens het "opslingeren" treed er doorslag op in de bougie (De secundaire spanning is globaal 80 maal de primaire spanning). Dat geeft zo'n grote demping op de kring dat daarna de tijdconstante van de secundaire spoel (20 Henry) met diens weerstand en circuitweerstand (15 kOhm) de dienst uitmaken. Wat parasiter gerammel laat ik dan buiten beschouwing.

Hans

Reply to
JT van Es

Het zorgt er ook voor dat je de kern niet heel diep in de verzadiging brengt.

As er een diode inserie met de spoel zou zitten dan is het compleet een stepup converter. Dan kan je er ook leuk aan rekenen.

Kijk ook naar discontinues mode. (De spoel raakt in verzadiging).

Het komt er op neer dat de opslingering afhangt van de puls/pause verhouding.

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

Ik kan me wel voorstellen dat de spanning heel snel stijgt zonder condensator. De contactpunten zijn dan nog niet erg ver open, en daar vindt dan de doorslag plaats.

En dat met condensator het hele proces langzamer plaatsvindt, waardor de secundaire (met lek-inductie en om-getransformeerde parallelcapaciteit) kans krijgt om mee te doen.

100 pF aan de secondaire kant wordt bij een wikkelverhouding van 1:100 al 10 nF aan de primaire kant. En 100 pF lijkt me aan de lage kant voor een conventionele onsteking met kabels en stroomverdeler...

Thomas

Reply to
Zak

puntjes

gaat

kun

kleiner

Met de bobine direct boven de bougie gemonteerd zal die capaciteit wel minimaal zijn. Maar die 100pF van jouw zit al secundaire mee gewikkeld. Een bobine is bepaald geen breedband trafo. Overigens kom je op race motoren bougiekabels tegen van 10 mm dik. Ook om de capaciteit laag te houden?

Hans

Reply to
JT van Es

de

kun

Daarom heb ik ook de ijzerdemensies gegeven. Als je uitgaat van een ijzerverzadiging van 2 Tesla zijn er bobines die bij 40 mJ al vast lopen. De wat ruimere, waarvan ik de typenummers heb gegeven, kunnen 100 mJ aan. Ook heb ik hier een beest liggen waar 425 mJ in kan. Bij die eerste bob is die energie al bereik met een puls van 1,35 mSec (Lp=1,7 mH). De wat ruimere worden gestuurd met 2,5 mSec (3 mH) en hebben dan nog wat over.

In de simulatie vind je dat niet.

Niet leuk. Dan schiet de stroom de lucht in.

De pulstijd word vastgelegd in de processor. De pausetijd wordt bepaald door het motor toerental. Er is dus weinig om mee te spelen.

Hans

Reply to
JT van Es

Op mijn web site een doorsnee foto van een klein bobinetje.

formatting link

Hans

Reply to
JT van Es

:)

Pieter

Reply to
P.

Jammer dat je die proefjes niet durft te doen.

Pieter

Reply to
P.

Rob, Je meting is waarschijnlijk correct uitgevoerd maar belangrijk is meetbereik en de meetnauwkeurigheid van je digitale (multi)meter. Dus belangrijk is om te controleren wat de meetnauwkeurigheid van je meter is (eventueel checken met een precisie-weerstandje van bv. 1 Ohm-1% )

Grtx,

Reply to
empee3

Missen wij een hoop plezier.

Pieter

Reply to
P.

Wanneer de motor zonder c niet wilde lopen had je waarschijnlijk nog meer niet aangesloten of in orde.... Ik heb meermaals vanwege het niet hebben van reserve een weekend gereden zonder C (met een lekke kom je echt niet ver) ... Nadeel hiervan was dat de puntjes natuurlijk ook meteen vervangen moesten worden. Tenminste wanneer je fl 4,95 als breekpunt beschouwde;-))

schreef >> Er komt een uitstekende vonk, de reden dat de energie iets

Reply to
Magnus357

Bekijk maar eens geduldig de plaatjes op de scope, ondanks de traagheid van de scope zie je dat de spanning piekt tot ruim de dubbele waarde en zelfs in de uitslingeringsfase beduidend boven de nominale 12 volt komt. Pieken tot wel

125 volt of meer zijn heel gewoon. Waarom dacht je dat er bij autoelektronica 70% van de ontwerpkosten in de beveiliging en fool-proof maken tegen deze verschijselen ging zitten ?

"JT van Es" schreef in bericht news:c0b43$44931d2c$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Klopt. Het enige dat ik beweer is dat die spannings piek niet het gevolg is van de aanwezigheid van die condensator.

Hans

Reply to
JT van Es

Kennelijk liep jouw motor goed met een zwakke vonk. In mijn geval betrof het een Opel 13S motor, dus met relatief hoge compressie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Dan heb je heel veel geluk gehad.

Hans.

Reply to
JT van Es

Maar, als ik het goed zie, zorgt die condensator wel dat er minder energie van die piek verloren gaat: de zojuist opgeladen condensator komt in serie te staan met de spoel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik reed alleen maar hoge compressie motoren, waarschijnlijk was de elektrodenafstand van de bougies in jouw auto of het ontsteektijdstip verkeerd. Dan wil het ook niet echt goed...... Met oude en gekraterde puntjes wil het ook niet meer, dan is de conditie van de verdelerkap rotor kabels doppen en ga zo maar door. Ik vind het erg kort door de bocht omdat het bij jou in een bekend geval niet lukte daar de condensator de schuld van te geven hoor;-))

schreef >> Wanneer de motor zonder c niet wilde lopen had je

Reply to
Magnus357

;-) Het geluk is met de domme zegt men wel eens, en het blijkt waar;-)))

"JT van Es" schreef in bericht news:df98b$449668c1$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.