auto bobine (niet echt electronica, toch maar even)

die is nog niet vervangen, en die ga ik nu bestellen.. iets voordeliger dan voor nop een nieuwe bobine (~50 pleuro) aanschaffen ;-

bedankt, rob

Reply to
rill2
Loading thread data ...

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.tiscali.nl...

aan

output

Dat is vreemd. De weerstand van de bobine die je opgeeft hoort een elektronische ontsteking. Daar hoort geen condensator bij. De auto waar het spul in zit is kennelijk een tamelijk klassieke waarin je contactpuntjes zou verwachten en een bobine met een weerstand van 3 a 4 Ohm (zo'n 0,25 liter flesje) met condensator. Jij zegt geen contactpuntjes te hebben dus moet er m.i. ergens een doosje (CDI) zitten om de bobine te sturen. Ergo er klopt iets niet.

Hans

Reply to
JT van Es

Foutje CDI moet TSI (transistor ignition)zijn.

Hans

Reply to
JT van Es

Ga naar school zou ik zeggen;-))

"JT van Es" schreef in bericht news:a51a9$449037a9$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

Nee, op 1,5 volt gaat dat niet meer werken. Je praat namelijk transformatie, er word een stroompje door een spoel gestuurd en door deze te onderbreken ontstaat er een verandering in het magneetveld. Deze verandering wekt secundair een weer een spanning op. De verhoudingen tussen de spanningen in een trafo worden bepaald door de primaire spanning en de verhoudingen van de wikkelingen.

Voorbeeld:

1 volt en 10 wikkelingen primair wordt bij 100 wikkelingen secundair 100 volt ,

Wekt een autobobine bij primair 12 volt secundair bijvoorbeeld

10Kv op zal dit bij 1,5 volt slechts ongeveer 1 Kv zijn wat weer te weinig zal zijn een vonk tussen de elektroden over te laten springen. Omdat de bobine niet helemaal met een trafo vergeleken kan worden (er loopt immers een gelijkstroom doorheen die bij elke vonk eenmalig onderbroken word) spelen er meer verschijnselen dan alleen het geschetste. Toch kan je mijn uitleg als vuistregel blijven hanteren.

Wil je er meer van weten adviseer ik je eens wat in de bieb te halen op MTS niveau over elektriciteitsleer. Leerboeken van het VEV zijn ook vaak erg goed.

schreef >

Reply to
Magnus357

Bij toepassing van een elektronische ontsteking vervalt de condensator bij de contactpunten (bobine) deze was immers speciaal bedoeld om inbranden van deze punten te voorkomen.

Overigens werkt niet elke elektronische ontsteking volgens hetzelfde principe, grofweg onderscheid je die in twee groepen.

De eerste groep is die van de transistor ontsteking, deze werkt als tot nu toe beschreven en lijkt sterk op die welke met puntjes werkt.

De tweede groep is de Thyristor ontsteking, hierbij loopt er geen stroom door de bobine maar word er een condensatror opgeladen (met ongeveer 400 volt) . Op het moment dat er een vonk moet overspringen word de thyristor getriggerd en er flitst een snelle STROOMSTOOT door de bobine. En hopla je bent er... Men noemt dit ook wel een capacitieve ontsteking.

Meten aan de tweede groep is lastiger dan de eerste, met de scope kan je echter mooie plaatjes trekken en precies vaststellen met welke je te doen hebt door primair en secundair elk op een kanaal te bekijken... Ieder die dat ooit wel eens met een onderbreker- ontsteking deed of de beeldjes daarvan bestudeerde word dan ook meteen doordrongen van de zin het elektronisch te doen.

Energietechnisch en qua efficiency is de capacitieve variant verreweg de beste.

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.tiscali.nl...

Reply to
Magnus357

Misschien de enige klassieke bobinevorm die jij kent, maar bijvoorbeeld bij opel zat er eind 60 er begin 70 er jaren al een vierkant gevormde kern (kernmateriaal zichtbaar deels om een futuristisch gevormd stuk hoogwaardig geisoleerd wikkelingen;-)) En zo kan ik me nog wel een stuk of acht varianten voor de geest halen, en nee ik heb er geen digitale plaatjes van;-))

"JT van Es" schreef in bericht news:6da6b$44912365$3ec27b70$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Reply to
Magnus357

Want juist CDI heeft, hoe zou het toch kunnen, WEL een condensator ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

nou,

het gaat om een austin metro van 89. (1275 cc). die auto's (motoren) zijn uitgevoerd met verschillende soorten onderbrekers, mechanische met kontactpuntjes en mechanische zonder contactpuntjes, ip. daarvan een roterende sensor (magneet wrsch.)

in de owners manual die ik heb staat bij de afbeeldingen van de onderbrekers *met* puntjes braaf een condensator op de tekening vermeld, bij de onderbrekertypen *zonder* puntjes *niet*. in de auto (die 1000% zeker de contactpuntloze onderbreker heeft) is

*wel* een condensator aanwezig: heb hem er een poosje terug af gehad, iets van 1,4 microFarad (pin me er niet op vast).

op de bovenaangehaalde tekeningen (met puntjes) zit ie onder de verdelerkap, bij mij zit ie net naast de bobine zelf.

in de tekst van de manual staat "er is een condensator aanwezig om het vonken van de contactpunten te verminderen" (dat wist ik dus al)

je kunt dan zeggen "geen puntjes" = "ook geen condensator nodig" de tekeningen lijken hiermee in overeenstemming, de auto zelf *niet*.

vandaar mijn vraag of er soms meerdere condensatoren in het spel kunnen zijn...

brengt dit licht??

rob

Reply to
rill2

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Eens. Toch wordt CDI voor race doeleinde niet algemeen gebruikt en dat omdat de boogtijd (paar honderd microSec) nogal kort is. Bij TSI is dat ongeveer 4 mSec. Op de site van McLaren

formatting link
staat daar een aardig verhaal over.

Hans

Reply to
JT van Es

Maar die zit dan toch niet bot op de bobine gemonteerd.

Hans

Reply to
JT van Es

Nee. Het gaat uit.

Hans

Reply to
JT van Es

doen we toch een kaarsje aan (une bougie)!?

bedankt voor je hulp overigens! rob

Reply to
rill2

Maar die condensator is niet zichtbaar voor het oog die zit in de unit weggewerkt hoor. De condensator waarin er in deze draad verwezen word is de blus- conensator die inbranden moet voorkomen. Maar dat weet jij best lijkt mij.

schreef >> Foutje CDI moet TSI (transistor ignition)zijn.

Reply to
Magnus357

In 89 een onderbreker met puntjes ????? Geen wonder dat Engeland door de Jappen en Arabieren opgekocht word...

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.tiscali.nl...

Reply to
Magnus357

Zonder de condensator werkt een gewone ontsteking niet: de condensator vormt samen met de bobine een kring die even resoneert bij openen van de contactpuntjes en zo de spanning sterk opslingert. Anders had je wel een spanningspiek, maar zou die veel te kort duren om tot een goede ontbranding (ionisatie) te leiden.

Pieter

Reply to
P.

;-) Een woord:

F a b e l t j e s k r a n t.

"P." schreef >

Reply to
Magnus357

Nee, het is geen spanningstransformatie, maar een stroomonderbreking die tot de spanningspiek leidt. De vonk treedt niet op op het moment dat je 12V aanlegt (alhoewel je dan wel even secundair een wat verhoogde spanning ziet) maar op het moment dat je de stroom onderbreekt. Als de puntjes opengaan. Het i hetzelfde effect als je wel kent van de vrijloopdiode bij het aansturen van relais: als je er geen gebruikt gaat je transistor kapot door de hoge spanningspuls. Hier treedt dus U=L*di/dt > hoge stroomverandering geeft een hoge spanning op een spoel. Aan de primaire kant dus!

Net zo treedt er bij de bobine een spanningspuls op, en deze wordt secundair door de transformatie zeer hoog en geeft de vonk. Verder werkt de condensator ook nog mee door de timing wat te verbeteren, vormt met de bobine een resonantiekring. Heeft twee voordelen: de timing wordt beter (iets trager) waardoor beter geioniseerd wordt en een goede ontstekingsvonk kan overslaan, en de contactpuntjes branden niet zo erg in.

Pieter

Onderaanposten houdt trouwens dingen beter volgbaar.

Reply to
P.

En leg mij dan eens uit op welk principe gebaseerd een transformator werkt ? Juist, moor het onderbreken en omkeren van de stroom ontstaat er een wisselend magnetisch veld dat in de andere wikkeling een spanning opwekt........

Of heb jij een nieuw soort transformator uitgevonden;-))

In principe is elk inductief apparaat te vergelijken met een transformator volgens Bartjes EN mijn goede oude leraar elektriciteitsleer;-))

"P." schreef >

Reply to
Magnus357

"Magnus357" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

M.i. valt er weinig te blussen bij een elektronisch systeem. Mogelijk heeft die condensator niets met de werking van het systeem te maken en dient hij alleen voor ontstoring.

Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.