audio signaal naar antenne

Hoi

Ik wil graag het audio signaal van mijn satelietontvanger (beneden) op zolder de versterker in sturen (radio luisteren 400 zenders!). Nou lijkt mij voor een standaard audiokabel de afstand nogal lang. Volgens mij kan een antenne coax kabel een langere afstand zonder problemen aan en dan zou ik de tuner het signaal kunnen laten ontvangen, probleem: Hoe krijg ik audio signaal in antennesignaal veranderd? andere ideeen zijn ook welkom

Alvast bedankt

Willem

Reply to
wjk
Loading thread data ...

Gewoon voor 40 euro of zo een Giga videolinkje kopen ( aldi , lidl , conrad , mediamarkt ) Video en audio draadloos naar boven en het signaal van de AB draadloos weer naar beneden geen draad , geen gaten in de vloer en het werkt perfect

"wjk" schrieb im Newsbeitrag news:38dc1$40bc1c24$50f2f969$ snipped-for-privacy@news.multikabel.nl...

mij

de

Reply to
jack donio

Hoi Willem,

wjk wrote:

Voor een audiokabel valt die afstand wel mee hoor :), ik heb al eens een 7km overbrugd met analoge audio over (UTP) kabels (bandbreedte bedroeg destijds met corrigerend filter (inverse van elektrisch kabelmodel) zo uit het hoofd 60Hz - 30Khz met max. afwijking + 0.7\ / - 0.3 dB (1Khz/0dB als referentie), het kan wel. Maar voor zo'n afstand heb je nog geen correctie nodig voor een minimale bandbreedtebeperking en toch behoorlijke audiokwaliteit, een goede (zelfbouw) driver/buffer (opamp met factor 1 versterking en uitgangsweerstand gelijk aan de uitgangsimpedantie van de kabel,

100 ohm in geval van UTP kabel, sluit de UTP kabel echter niet met 100 ohm af !, last van reflecties zal je met die audiokabel niet krijgen maar je moet je driver toch kortsluitvast krijgen met een uitgangsweerstand, en waarom dan niet meteen een van de optimale waarde gelijk aan de kabelimpedantie) is wel aan te raden, met alleen een driver haal je zo 20-40m met standaard UTP kabel en een bandbreedte van DC-40Khz en afwijkingen tot + 0.0 / - 0.5 dB. Nog beter kan het met twee RG59 coax kabels (de echte dikke zwarte met dikke kopermantel, ook veel gebruikt voor prof. video) en dan dus 75 ohm voor de driver, twee keer RG58 is ook bruikbaar (de oude coax netwerkkabel, deze is 50 ohm, dus gebruik hierbij 50 ohm weerstanden), de laatste kan ook nog wel eens het goedkoopste zijn als je een dumpvoorraad tegenkomt.

Als je zelf geen audiocircuits kunt of wilt bouwen zal je het zonder driver moeten doen en moet je helemaal een kabel kiezen met een zo laag mogelijke kabelcapaciteit (de uitgangsweerstand van audio apparatuur zoals CD en DVD spelers ligt meestal nogal wat hoger dan genoemde 100 ohm, al snel richting de 330-1000 ohm, en zorgt dan met de kabelcapaciteit oa. voor afval/demping in het hoog.

Op zich zijn alle 3 kabelsoorten nog steeds te gebruiken ("capaciteit" ligt flink lager dan standaard (lange) audiokabeltjes, die zijn vaak oa. op dit punt behoorlijk slecht) maar door de "slappere" aansturing zou ik de UTP kabel niet meer proberen maar voor de RG59 of RG58 gaan (UTP is zoals de afkorting al zegt niet afgeschermd, je kunt sneller last van stoorsignalen krijgen (tik als er er ergens een TL-buis in of uitgeschakeld wordt bijvoorbeeld, dit kan overigens ook nog op andere manieren hoorbaar worden, maar inkoppeling op slecht afgeschermde kabels is er een van , veel low-cost audiokabels zijn overigens ook niet afgeschermd (en zijn ook niet getwist zoals UTP, helpt ook tegen inkoppeling, al zijn er wel sommige standaard audiokabels met een koolstofcoating die niet snel opvalt bij aanstrippen waardoor het wat minder erg kan zijn dan het lijkt).

Hoewel stereo modulatoren wel bestaan zitten ze meestal niet in stereo videorecorders, anders had een defecte videorecorder precies kunnen doen wat je vroeg (stereo via de scart in en ontvangen met een stereo (TV!) tuner, een andere video of een TV).

nog even kort:

analoog:

optie 1: UTP, 100 ohm optie 2: RG59, 75 ohm optie 3: RG58, 50 ohm

De laatste twee hebben de voorkeur als je geen driver bouwt, maar heeft je tuner geen digitale uitgang ?, dan kan je met een defecte MD recorder (vooral bij de huiskamerapparaten gaan de loopwerken bij bosjes stuk en is er vast wel een te vinden) in opnamestand weer terug naar analoog

digitaal:

optie 1: RG59, 75 ohm (alleen deze gebruiken, geen RG58 of UTP, voor Spdif is alleen 75 ohm bruikbaar) optie 2: glasvezel/toslink

hierbij een paar mogelijke oplossingen, groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

"wjk" schreef in bericht news:38dc1$40bc1c24$50f2f969$ snipped-for-privacy@news.multikabel.nl...

mij

de

Hoi Willem,

Zelf heb ik met een gewone afgeschermde tweeling audiokabel van dik 10 meter nog een prima geluid (wel zelf gesoldeerd, heb ik niet standaard gekocht)(dan kun je ook moeilijk door dunne gaatjes als de stekkertjes er al aan zitten maar de losse kabel is ook iets degelijker dan die ze voor goedkope kant-en-klaar kabeltjes nemen).

Groeten, Rene

Reply to
René

Op Fri, 04 Jun 2004 19:47:37 +0200 schreef Bart Jorritsma :

Knipper de knip

De beste man stelde een eenvoudige vraag, maar kreeg een erg lang lul verhaal waar hij niets aan heeft, volgens mij schiet diereply erg ver door.

@ndre

Reply to
2andre

Wees blij dat er mensen zijn die nog een fatsoenlijk onderbouwd antwoord geven. Als de OP het niet snapt, dan horen we het wel. Dat jij alleen maar Jip en Janneke taal snapt, dat is jouw probleem. Maar er zijn zat mensen die een goed technisch verhaal *wel* kunnen waarderen.

--
Maurice                                    mauricej (at) xs4all (dot) nl
Reply to
Maurice Janssen

@andre stelde de volgende uitleg voor :

Kun jij het beter lummel?

--
Doodgaan is stoppen met sterven.
Reply to
Tuan Belanda aka Jan

Pardon? Usenet is er voor om informatie en ervaringen te delen, dacht ik. Maar misschien ben ik wel gek.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoi,

"@andre" wrote:

Aan die reactie van jou heeft Willem natuurlijk helemaal niets, waar blijft jouw reactie op de vraag ?.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Inderdaad, usenet is er om informatie te delen. Gezien de vraagstelling van de OP is een zeer technisch antwoord voor hem hoogstwaarschijnlijk onbegrijpelijk - en dus géén informatie. (Had de OP het technische antwoord kunnen volgen, dan had hij ook genoeg kennis gehad om de vraag niet te hoeven stellen.)

Toegegeven, het is voor techneuten vaak niet eenvoudig om af te dalen tot het niveau van een leek. Maar als we een leek van dienst willen zijn, zal dat toch moeten.

Bedenk daarbij dat mijns inziens het juiste antwoord alleen dat antwoord is, dat aan de vragensteller de optimale informatie verstrekt: dat wat hij (of zij) moet weten, in termen die voor hem (of haar) begrijpelijk zijn.

Het technisch meest correcte antwoord is vaak waardeloos voor een minder ingewijde. Onze eeuwige drang naar het technisch meest correcte antwoord zorgt juist voor vervreemding tussen technici en de rest van de maatschappij, en dat is nu precies niet de bedoeling.

De OP was waarschijnlijk al voldoende geholpen met de mededeling dat een gewoon afgeschermd audio snoer voor hem vrijwel zeker zal voldoen.

Dirk

Reply to
Dirk

En niet te vergeten, als hij reageert, dat dat dan wel kort, bondig, begrijpelijk, in kleuterwoorden, en 100% ter zake doende moet zijn. Sommige mensen zou je toch...

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Helaas, m'n glazen bol heeft last van lage emissie, en regenereren helpt niet meer. Oh, sorry, ik bedoel dus dat ie stuk is.

Had dat dan gelijk gezegd zonder zoveel omhaal van woorden en onterechte aanvallen op mensen die net zo goed hun best doen om te helpen. Je kan niet voor anderen bepalen dat er geen grote verscheidenheid aan antwoorden mag komen. Juist dit is de kracht van het internet als informatiebron, er zit altijd wel wat tussen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Beste Maarten,

Dit was mijn eerste reactie in dit draadje. Kun je mij misschien laten zien waar ik iemand aangevallen heb?

En elke poging om iemand te helpen is vanzelfsprekend op zich lof waard.

Dirk

Reply to
Dirk

Hoi Dirk,

Dirk wrote:

Dat is gewoon minachting van de vraagsteller, als het niet "dagelijkse" kost voor je is maar je wel een technische opleiding hebt gehad bijvoorbeeld, of gewoon als geinteresseerde leek (die heel goed kunnen weten waar ze mee bezig zijn) kan je er gewoon mee op weg geholpen worden, er staat gewoon hoe het op een aantal manieren, en vooral goedkoop, kan. Als Willem een oplossing niet helemaal duidelijk is maar toch wel interessant laat hij dat hier wel weten.

Voor jou misschien, niet voor mij, maar je zit wel met een beperkte tijd en ik geef dan liever wat mogelijk nuttigs in een keer (ik ben/ was hier alleen een even vanwege "m'n zener", zie posting Philips 28ST1714 (GR2.1) verderop, en ben prima geholpen, en het is wel zo netjes dan meteen ook even te proberen een aantal anderen hier te helpen, maar wees gerust, ben zo weer weg) en wacht een eventuele reactie (van de vraagsteller ! , bij deze meteen excuses voor deze onzinnige reply) echt nog wel even af.

open deur

Dat alleen even als reactie geven op de vraag (en gewoon niet reageren als het al genoemd is, tenzij je een aanvulling kan geven waarbij je de eerste poster even probeert aan te halen natuurlijk) was beter geweest dan de reactie die je nu hebt gegeven, Willem was sneller geholpen geweest (en duidelijker dan je nu doet, al had/heeft hij het natuurlijk wel gevonden door door je nogal negatieve beginstuk van je reactie was gekomen).

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

Misschien geen persoonlijke aanval, maar wel hevige kritiek op de gegeven antwoorden. Zeker als het antwoord goed bedoeld en kloppend is, is het gewoon constructiever om zelf je steentje bij te dragen (eventueel met kritiek erbij), en de zware kritiek te bewaren voor foute antwoorden. Maar ik ga jou dat niet voorschrijven natuurlijk, en ik plaats zelf ook wel eens een kort-door-de-bocht reactie.

Ook jij verdient deze lof, omdat je uiteindelijk toch voor de draad gekomen bent met jouw oplossing van een stukje afgeschermde kabel.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Gebruik gebalanceerde kabel, bijv. microfoonkabel. Aan alle twee de kanten een trafootje om het op 600 Ohm te krijgen, en je kan probleemloos tot een

100m gaan. Die trafootjes hoeven niet duur te zijn, en leveren al snel een meer dan acceptabele kwaliteit.

Cees

Reply to
Cees

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.