1,5 V of 1V5

Mag je i.p.v. 1,5 Volt ook schrijven: 1V5? Ik heb dit namelijk al een paar keer gevonden op verschillende plekken, en begin me toch af te vragen of dit een officiele regel is.

Reply to
Martijn Verhoef
Loading thread data ...

Ik zou kiezen voor 1,5V , 1V5 zou verwarrend kunnen zijn als het om een zener gaat ? wat officieel is ? ik denk het eerste.

groet Manus.

Reply to
Manus

Ja, idd het eerste is zeker officieel.. maar ik vroeg me af of dat tweede ook zou mogen... opzich is het voordeel: het zorgt dat je niet zogauw een punt niet kan vinden, of te klein o.d. Het zorgt dat je je dus minder snel vergist....

Reply to
Martijn Verhoef

"Martijn Verhoef" schreef in bericht news:d3gpvh$58f$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

Tja wat is officieel. het wordt veel vaker gedaan. Ook bij weerstanden 1k5 ipv 1,5k of 1500 en bij condensatoren idem 1n5 en 1u5 komen er ook veelvuldig voor. Is in veel gevallen duidelijker. De componenten worden steeds kleiner, de opschriften dus ook. Een komma, of een punbt zie je heel gemakkelijk over het hoofd.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Als ik in een schema 1V5 zou lezen denk ik onmiddellijk aan een zener, vandaar. Dus toch maar 1,5V.

groet Manus.

Reply to
Manus

Juist zeners staan altijd aangegeven als 1V5, om verwarring te voorkomen. Bij weerstanden kleiner dan 10 ohm is dit ook zeer gebruikelijk, waarbij de notatie 1R5 wordt gebruikt. Het schijnt wel een norm te zijn, weet alleen zo niet welke.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar dat is iets anders. 'k' is geen eenheid zoals "Volt", het is een vermenigvuldigingsfactor.

-- Martijn van Buul - snipped-for-privacy@dohd.org -

formatting link
Geek code: G-- - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333 The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny ...' Isaac Asimov

Reply to
Martijn van Buul

Het is 1.5 V met een punt en een spatie maar niet met een komma. 1V5 wordt soms ook gebruikt maar denk niet dat het een algemeen geldende notatie is.

--

         Venlig Hilsen

De narigheid van iets meteen goed doen is dat dan niemand door heeft hoe 
moeilijk het was.
Reply to
Venlig Hilsen

Je mag schrijven wat je wilt. In een natuurkundig werk zal je er op afgebrand worden.

Ik gebruik altijd de 1V5, 1R5, 0u1 (of 100n), 1k8 etc. notatie in schema's en op PCBs, omdat

- de ruimte die ik heb voor de waarde beperkt is, en dit dan de meest 'ruimte-economische' notatie is

- de eenheid (Ohm, Farad, etc) niet nodig is naast het schemasymbool (op de print kan dit wel verwarring geven, dus opletten als de zelfde behuizing gebruikt wordt voor bv C's en R's).

Wouter van Ooijen

-- ------------------------------------

formatting link
Webshop for PICs and other electronics
formatting link
Teacher electronics and informatics

Reply to
Wouter van Ooijen (www.voti.nl

In Nederland is dit een komma!

groet

Reply to
janmaris

Waarom is 1V5 nu speciaal voor een zenerdiode? Waarom zou je 1,5V niet kunnen gebruiken bij een zenerdiode met een doorslagspanning van 1,5 Volt? 't Zijn precies dezelfde volten :-)

/Eilko.

Reply to
Eilko Nijboer

Eilko,

Ten eerste zei ik niet 'speciaal voor zeners', maar zou verwarrend kunnen zijn ...met een vraagteken. Ten tweede hebben veel zeners in mijn laadjes de opdruk 1V5 of andere waarde's. Ten derde zijn doorslagspanningen wat anders dan zener spanning. En 'volten' is een ongebruikelijke uitdrukking. ;-)

groet Manus.

Reply to
Manus

Als je schema een stuk of 5 keer kopieert verdwijnt de punt nogal gauw dus Ik zou liever 1v5 willen lezen dan een 1 5v als de punt niet meer leesbaar is door het kopieeren. Als je die nou net vervangt door de verkeerde is het einde zoek.

Jopie

Reply to
Jopie

Toch snap ik nog steeds niet waarom 1V5 verwarrend kan zijn als het om een zener gaat...

/Eilko.

Reply to
Eilko Nijboer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.