hobby-electronica-howto?

Als ik zo eens naar mezelf kijk zijn mijn vragen en wensen, en die van veel andere mensen hier, heel practisch van aard. Ze hebben weinig of geen verstand van de wondere wereld der electronica, maar wel een voor hen duidelijk omschreven wens of project, die met redelijk eenvoudige componenten uit weggegooide huishoudelijke apparaten kan worden opgelost.

Om mezelf als voorbeeld te nemen: ik heb het afgelopen jaar een langzaam-draaiend motortje nodig gehad en werd hier verwezen naar een ruitenwissermotor. Ik wilde motortjes uit oude wasmachines gebruiken voor draaischijven en kreeg les in de werking van gewone en krachtstroom-motoren, waarmee ik weer op internet verder kon zoeken. Gister legde ik elders mijn wensen uit om een alarm te maken dat ging zoemen bij stroomuitval, en kreeg de automatische sluiting van weer een andere wasmachine in mijn handen geduwd. Er zat een condensator op. "Daarmee loopt hij langzaam leeg, en pas daarna kan hij open" zei de gever, en /dat/ begreep ik.

Wat nou echt handig zou zijn is een lijst van zulke 'eenvoudige' wensen, en suggesties van onderdelen op onverwachte plaatsen die zouden kunnen werken. En alternatievelijk een generieke beschrijving van wat je kunt verwachten als je een onbekende electromotor met afgeknipte draden weer wilt laten werken. Ik heb hier weer drie van zulke krengen liggen, en zo langzamerhand begin ik een idee te krijgen van wat ik moet doen om het uit te proberen (beroemde laatste woorden?)

Kortom: een soort howto voor doehetzelvers met niet meer verstand van electriciteit dan dat Onze Lieve Heer de wereld tweepolig heeft geschapen en dat de mensheid er daarna een zootje van heeft gemaakt.

Zouden jullie hier eens over mee kunnen denken?

Reply to
paai
Loading thread data ...

Beste Paai , Hoewel ik mij jou vraag wel kan voorstellen gezien de vragen die je al langere tijd hier steld vind ik het een rammel verhaal . Je scheert elektronica en sterkstroom over één kam, mensen zonder verstand van elektriciteit zouden om veiligheids redenen ernstige schade kunnen oplopen...! Een lijst van handige wensen en suggesties aangaande onderdelen op onverwachte plaatsen lijkt mij om veiligheids redenen dan ook niet wenselijk , zeker niet als ze niet meer verstand van elektriciteit hebben zoals jij dat omschrijft. God zegen de greep.....Het verhaal over de signalering van stroomuitval in combinatie met een wasmachine sluiting en een condensator wijst in die richting....daar zijn heel andere mogelijkheden voor...het lijkt mij verstandiger dat als je iets niet weet er af te blijven en hier de vraag te stellen , er zijn hier voldoende mensen die bereid zijn hun kennis te delen en te antwoorden , dan nog is de veiligheid niet gewaarborgd en geloof me , ik heb er narigheid genoeg van meegemaakt....

groet Manus.

Reply to
Manus

Manus wrote: =2E..

elen

en

en

heden

ijven

zijn

=2E

Ja, bij dat veiligheidsaspect kan ik me wel iets voorstellen. Ik heb op andere fora al gezien dat een moderator gewoon posts verwijderde omdat hij 'iets' geen verantwoorde benadering vond. Toch is het jammer want hierdoor wordt het ook voor voorzichtiger en systematischer lieden moeilijker om relevante informatie te krijgen. Tenslotte ben ik ook zesenvijftig geworden in het volle bezit van al mijn armen en benen terwijl ik toch aan een hevige experimenteerwoede lijd op alle mogelijke gebieden...

Het is een steeds terugkerende vraag wat beter is: gevaarlijke informatie te onderdrukken of juist heel duidelijk uit te leggen. Meer specifiek: nu ik een tijdje naar die wasmachinemotoren heb zitten kijken en erover aan het lezen ben, komt er ook een bijbehorend stappenplan in me op hoe je /ook als leek en veilig/ die dingen kunt gaan begrijpen en aan de praat kunt krijgen. Maar ik ben dan ook een onderwijzers- type.

Zou ik dan tegen mezelf moeten zeggen: niet doen? Of zou ik het hier kunnen neerzetten en er de mensen met meer ervaring ook naar laten kijken?

Paai

Reply to
paai

Nou Paai , zoals een onderwijzerstype zou moeten weten is armen en benen niet de enige leidraad.....er zijn ook nog de grijze cellen die af en toe prikkelen tot zaken te onderzoeken ...enige afremming kan dan noodzakelijk zijn...ik zou er voor kiezen altijd de weg van andermans ervaringen te kiezen en deze te toetsen aan eigen bevindingen.. Ik ben wel benieuwd over welk stappenplan je het nu hebt...en je kunt hier natuurlijk van alles neerzetten , geen probleem , maar je kunt dan ook de nodige commentaren verwachten...dat zou voor een onderwijzer ook geen probleem moeten zijn...en enige zelfkritiek zoals je in de laatste alinea aangeeft is een juiste conclusie. ....

groet Manus. ;-)

Reply to
Manus

Ik denk dat het beste is om duidelijk te maken dat iets gevaarlijk is en waarom. Het is vervolgens aan de vragensteller te bepalen wat ie met die wetenschap doet. De vragensteller serieus nemen is vaak een effectievere benadering is dan deze te "kleineren". Het blijft natuurlijk mogelijk dat de vragensteller desondanks een darwin award probeert na te streven. Maar mijns inziens is die kans daarop groter als je de vragensteller onwetend probeert te houden.

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

Mee eens. Ik denk dat Paai als linux-gebruiker zich ook wel in de redenatie wat betreft vrijelijk beschikbare gegevens kan verplaatsen ;-)

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

....

Met enige moeite :-)

Onverlet natuurlijk iedere andere mening. Misschien zou ik er heel anders over denken als ik ooit iemand van de vloer had moeten krabben omdat hij prutste met dingen waar-ie geen verstand van had.

Reply to
paai

Die laatste opmerking is wat zwaar aangezet...maar ik heb die situatie enkele keren meegemaakt...blijvend oogletsel door een ontploffende tantaal condensator en één met dodelijke afloop van iemand die probeerde een condensatorbatterij die diende ter verbetering van de cos.phi te ontladen....Van kleinering mijnerzijds tov. Paai ben ik mij niet bewust , is ook niet de bedoeling , ik probeer slechts duidelijk te maken dat er risico verbonden is als er ondeskundig gehandeld wordt. En wat Linux met dit onderwerp te maken heeft ontgaat mij even....

groet Manus.

Reply to
Manus

Het was ook niet persoonlijk bedoelt maar meer algemeen n.a.v. de vraag of je al dan niet informatie moet achterhouden.

Deze nieuwsgroep heeft er niet zoveel last van, maar sommige nieuwsgroepen zie nog wel eens reacties in de trant van "laat het aan een deskundige over". Vaak worden deze reacties door vragensteller als niet erg behulpzaam ervaren en dan is het niet ondenkbaar dat deze toch gaat prutsen, met alle gevaren van dien. Ik denk dat iemand die bijv. de

formatting link
heeft doorgelezen, of tot de conclusie komt dat ie het maar beter aan een deskundige kan over laten, of wel een poging waagt maar zich terdege bewust is van de gevaren. Beide gevallen zijn beter dan wanneer de desbetreffende persoon zomaar gaat prutsen.

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

=2E..

beerde een

En zo vatte Paai het ook niet op, integendeel. Beter drie keer teveel waarschuwen dan risico's lopen.

Intussen heb ik een genoeglijke middag doorgebracht met zoeken op het internet, en er zijn weer een paar generieke vragen bijgekomen. Maar die komen wel in een aparte draad.

Paai

Reply to
paai

Peter van Merkerk wrote: ...

Heeh! Interessant! Teveel op electronica gericht naar mijn smaak, maar zoiets als dit, maar dan meer algemeen op electrische apparaten stond mij voor ogen.

Reply to
paai

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.