Varmekabler til lavspænding

Hej, jeg fik en lidt speciel forespørgsel af en krybdyrmand jeg kender. Han vil lave vindmølle-drevet 'gulvvarme' i nogle udendørs terrarieanlæg. Han har kig på en lille 600W (750W max) vindmølle til formålet, men den giver kun 24V, så der skal enten konverteres op (lidt fjollet til det formål, synes jeg), eller bruges nogle varmekabler eller -måtter med meget lav modstand. Belastningsmodstanden skal jo ligge omkring én enkelt ohm, med den effekt og spænding.

Nogen der har erfaring med den slags?

Ta'r man bare noget almindeligt ledning i en længde der giver den ene ohm, og drøner en 25-30A igennem den? Arealerne der skal opvarmes er 6 'pletter' på en kvart til en halv kvadratmeter hver. Kablerne skal graves ned og får derfor god varmeforbindelse til jorden, så de vil nok ikke blive ret varme.

Hm, det var der jo forresten ikke meget elektronik i, det her... er el-gruppen mere egnet til den slags her?

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed
Loading thread data ...

nææ... men jeg kunne forstille mig at bruge en form for konstantan-tråd... du kan prøve dig frem med forskellige kabel-tykkelser og måske skal du overveje at lave flere "strenge" som du så parallelforbinder - så er du i hvert fald sikker på at komme længere ned i resistans end ved serieforbindelser - og du kan også styre hvor "varmt" det skal være på de enkelte strenge...

øhh... der skal da isoleres - ellers tror jeg ikke på det hjælper noget overhovedet... i øvrigt skal du være opmærksom på at vælge en kabeltype der kan holde til at ligge i jorden... ellers må påregnes at ledningerne skal skiftes i ny og næ...

det vil jeg faktisk tro at den godt kunne være... :-)

--
mvh
Rasmus
Reply to
Rasmus M. Jensen

Prøv at kikke ind hos en campingvognsforhandler, de har forskellige muligheder, vist enda "varmetæpper" i metermål.

cr

Reply to
cr

"Ulrik Smed" skrev i en meddelelse news:463615ea$0$44975$ snipped-for-privacy@dread16.news.tele.dk...

kig på

formatting link
, de har folie varme der kører på 28V

Har tidligere haft noget ligenende fra CaraWarm installeret i campingvognen som også kørte på 28v dc el. ac

--
Venlig hilsen

Viggo
Reply to
VIP

28V lyder jo passende til den mølle. Men de er noget pebrede i prisen synes jeg, hm. Har også tænkt lidt på gulvvarmekabler til badeværelser. Måske nogle stykker parallelt, som Rasmus også var inde på. Der er godt nok langt ned til 1 ohm, det er lidt øv den mølle ikke giver 230V, det havde været lidt nemmere at udnytte. Gad vide om man kan sætte en rå trafo på møllen, det er vist vekselstrøm den lukker ud, men selvfølgelig med svingende frekvens. Den koster selvfølgelig osse. :-/ Møllen ligger i omegnen af 8000kr.
--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Hejsa!

Hvis du er lidt snild på fingrene med at skille ad og samle igen tror jeg godt at du kan anvende noget fra sædevarme i en bil. Enten kan du "pelse" noget ved den lokale skrothandler eller også skal du købe nogle færdige "måtter". Om de giver nok varme til dit projekt ved jeg ikke, så det må du jo selv vurdere ;-)

Kunne f.eks. være denne fra T Hansen (hvis ikke linket virker, så søg på varenr. 44262)

formatting link

-Fly

Reply to
Fly

Det var måske en ide, og en lidt mere rimelig pris. :-) Ved du om sådan nogle sædevarmere har isolerede varmekabler indeni, eller det bare er noget rå metaltråd inde i stoffet? Det skal jo kunne tåle at ligge permanent i fugtig jord.

Modstanden er på knap 2 ohm, det er udmærket, hvis man sætter 3 serieforbundne par i parallel, kommer man ned i nærheden af 1 ohm, og så passer spændingen.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

som jeg tidligere har skrevet så kan det med 99% sikkerhed _ikke_ holde til at ligge konstant i fugtig jord... dertil skal du benytte specielt "jord-kabel" f.eks. PVIK 1x2,5 mm2

jeg tror ikke på du får noget varme ud af det med mindre du isolerer under varmeledningen.... just my 2 cents... :-)

--
mvh
Rasmus
Reply to
Rasmus M. Jensen

Er det det man kalder jordvarme? ;-)

- Lars sorry, kunne ik' la' vær'

Reply to
Lars Kristensen

Jeg ville kigge på noget kabel tilformålet fra f.eks Devi eller en af de andre producenter. De har kabler med forskellig modstand og er det bare at få valgt et passende kabel til spændingen og længden ...

/A

Reply to
Anders Majland

men er de specificeret til at ligge nedgravet i jord??? jeg tror det ikke...

--
mvh
Rasmus
Reply to
Rasmus M. Jensen

Det ser ikke ud til det, umiddelbart. Og modstanden er også alt for stor, det er beregnet til 230 eller 400V. Der skal urimelig mange, korte stykker parallelt for at komme ned på 1 ohm.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Deviflex type DMIT / DMIH

Ser ud til at kunne bruges til 230/400V. Du kan kigge lidt på denne her:

formatting link

Det kan måske give dig noget at arbejde videre med.

--
mvh Uffe
Reply to
Uffe Bærentsen

Ha! Ja, jeg var selv lige ved at bruge ordet. :-)

Min første tanke om projektet var også at al varmen bare forsvinder ned i jorden. Hvis man brænder 100W af på en halv kvadratmeter svarer det ca. til en femtedel af den indstrålede energi fra Solen, når den skinner. Det burde nok kunne hæve temperaturen nogle grader. Især om natten vil det nok være mærkbart. Men det ville selvfølgelig være en del mere effektivt med en plade isolering af en art, under arealet. Systemet skal bruges til at forlænge perioden som nogle dyr kan holdes udendørs i, med måske en måned eller noget i den retning.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Han

den

'pletter'

varme.

Problemet er enkelt. Man bruker helt vanlig PL, altså den fleksible ledningen som trekkes i rør. Den normale minste dimensjon er 1,5 kvmm, og om man regner litt på dette, finner man passende lengde. Dette er en vanlig måte. Vanligvis brukes en trafo fra 230/48 Volt. Dermed behøves ikke jordfeilbrytere, og anlegget har ikke dødelige spenninger. Til 24 Volt blir det mye strøm, og dette er nok energisløsing.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

Ok, det lyder rigtig interessant, det var sådan noget jeg selv pønsede lidt på. Men hvis ledningen trækkes i rør, får den så god nok varmeforbindelse med jorden? Varmeafgivelsen til jorden bliver naturligvis den samme, men jeg tænker på om ledningen ikke bliver for varm, hvis den ligger løst i et rør.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Hva med en to-leder, med kortslutning i den ene ende. Der er da direkte jordkontakt! (varmekontakt)

Erling

Reply to
Erling Nansen

lidt

jeg

rør.

I bakken må den selvfølgelig ikke legges i rør. Ledningen heter forøvrig PN, ikke PL, som jeg skrev. En annen mulighet er kyllingnetting. Uansett vil det gå mye varme ned i bakken, om det ikke isoleres under.

Med hilsen Arne Offenberg

Reply to
Arne Offenberg

naturligvis

En toleder har normalt en kappe rundt seg som vil isolere, og dermed gjøre kabelen for varm.

Arne O

Reply to
Arne Offenberg

"Arne Offenberg" skrev i en meddelelse news:463c5af3$0$90262$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...

Ja, det er da rigtigt, men så skal du jo lægge blankt kobber. Det var mere tænkt på det, at der blev spurgt om at lægge det i rør, og så er der jo kun luften som varmeleder, og så var det jeg mente, at kabel var at foretrække, og også rent mekanisk.

Erling

Reply to
Erling Nansen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.